
Despre dragoste și relații se pot scrie pagini la infinit, nu-i așa? Așa cum nu există doi oameni identici, nici două relații sau căsnicii nu seamănă între ele.
Contextul iubirii și al relațiilor dintre sexe s-a schimbat de-a lungul timpului. Odată cu promovarea drepturilor omului și cu revoluția sexuală, efectele progresului uman și social și-au pus amprenta asupra relațiilor dintre femei și bărbați, dar și a instituției numite familie. Dacă înainte căsnicia era considerată sfântă și bunicilor noștri nici nu le trecea prin cap (dacă se gândeau la asta, teama de ochiul și blamul public îi oprea) să aibă o relație intimă ori să se apropie de cineva fără să fie căsătoriți, astăzi, părinții care se consideră moderni nu sunt așa de șocați de anunțul copiilor „vreau să mă mut cu prietenul/prietena mea“, întrucât traiul în comun face parte din noul curent relațional.
De ce au câștigat teren relațiile fără acte
„Nu vreau să sune pesimist, dar am învățat să nu cred în căsătorie. Cred în angajamentele din inimă. O hârtie nu te poate ține alături de cineva”. (Diane Kruger)
E lesne de înțeles, nu? Motivele sunt diverse: pentru intimitatea emoțională și sexuală fără obligații maritale conexe, pentru testarea compatibilității, pentru a se pregăti de căsătorie trăind zi de zi împreună, pentru a-și cunoaște reciproc obiceiurile, caracterul și a proba fidelitatea partenerului. Există și circumstanțe practice: împărțim cheltuielile, chiria etc.
Unii percep coabitarea ca o relație intimă care nu este expusă riscurilor divorțului sau ca un mijloc de prevenire a unui mariaj nefericit, în caz că nu merg lucrurile conform așteptărilor. Specialiștii sunt de părere că nu toate relațiile pe termen lung duc neapărat la căsnicii, iar pentru cei care stau mult timp împreună și apoi hotărăsc să se căsătorească riscul
de a divorța este destul de mare.
Dacă relația merge bine, îți dorești o familie și copii, de ce să prelungești concubinajul, pentru ce să aștepți?
Cui i-e frică de căsătorie
Celibatarii și cei care au fobie de angajamente pe termen lung spun: „Pas, nu e de mine“. Teama de implicare, nevoia de protecție în fața experiențelor de viață dureroase din copilărie/adolescență, de traumele vechi sau noi ori prejudecățile cu care creștem influențează această alegere. Teama de eșec și eventuale suferințe te determină să nu-ți iei un angajament pe termen foarte lung, pe viață, așa cum e jurământul căsătoriei.
Deși există posibilitatea divorțului, cine și-l dorește? E mai rău să divorțezi decât să te desparți pur și simplu, fără obligații, partaje, tribunal.
Cu toate astea, din punctul de vedere al beneficiilor și costurilor, căsătoria iese câștigătoare.
„Oamenii rămân căsătoriți fiindcă își doresc, nu pentru că ușile ar fi blocate”. (Paul Newman)
Argumente în favoarea căsătoriei
Psihologii experți în relații pledează în favoarea căsătoriei, cu argumente în mai multe direcții. Să vedem care ar fi acestea din punctul de vedere al lui Jeffry H. Larson, profesor de terapie de cuplu și familie la Universitatea Brigham Young:
- O căsătorie presupune un angajament ferm: „Sunt aici pentru tine!” Contractul semnat pe termen lung încurajează în mod evident investiția emoțională în relație. În schimb, fără hârtie, inel de logodnă și acel da spus în ziua căsătoriei, se schimbă discursul interior: „Sunt aici pentru tine atât timp cât mi se împlinesc nevoile în această relație”.
- Într-o căsătorie, este prezent sentimentul de siguranță, pe când partenerii fără acte nu sunt așa de securizați emoțional. Deși există exclusivitate și în astfel de relații, apare sentimentul libertății de alegere – așadar, oricând îți poate cădea cu tronc altcineva sau încerci alte variante. Toate acestea duc către sentimente de insecuritate.
- În cazul copiilor, aceștia se dezvoltă emoțional mai bine în cadrul unei familii, când părinții sunt căsătoriți oficial, decât în cazul unei relații consensuale. Un model relațional care respectă valorile familiei este mult mai sănătos pentru copil.
- Partenerii căsătoriți sunt mai echilibrați emoțional pentru că se pot baza unul pe celălalt, oferă iubire și devotament.
- Persoanele căsătorite duc o viață organizată și mai sănătoasă decât cele singure sau care sunt în relații
semidependente. - Viața sexuală într-o căsnicie poate fi mai împlinită decât în celelalte relații. Oamenii căsătoriți au cele mai mari șanse de a se bucura de sex de calitate pentru că există încredere, siguranță, cunoaștere – practic, un context favorabil îmbunătățirii vieții sexuale.
Contează calitatea relației
Un inel nu este suficient ca lucrurile să meargă bine. O căsnicie reușită înseamnă o viață bună pe toate planurile existențiale.
Un mariaj sau o relație nefericită duc la stres cronic, slăbirea imunității, depresie. Este nesănătos să rămâi în relații nefericite, fie ele oficiale sau neoficiale.
Alege ce-i mai bine pentru tine, conform valorilor și principiilor tale de viață, ca să primești și să oferi bucurie fără să-i rănești pe cei din jur!
Citește și:
Strategie pentru conflictele din cuplu
Recunoștința, secretul cuplurilor fericite
10 sfaturi pentru fericirea in cuplu
Articol preluat din ediția de octombrie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: Guliver/Thinkstock