
Este greu de spus totul despre depresie, dar facem o radiografie a acestei suferinte grave si deosebit de frecvente. Statistic vorbind, unul din sase oameni a trecut printr-un episod depresiv major.
Exista ideea ca daca muncesti cu intensitate depresia sau faza depresiva trece. Pentru cazurile usoare, munca poate sa fie o solutie. Dar pentru cazurile serioase surmenajul, ca efect al muncii intense este un factor care agraveaza si acutizeaza depresia.
Cultura noastra este concentrata pe a admira vointa si tenacitatea mentala, ambitia si orientarea catre partea pozitiva. In consecinta exista ideea gresita ca depresia este doar autocompatimire. In fapt depresia este o problema de sanatate care este urmarea unor schimbari anormale in creier care afecteaza grav viata celui in cauza dar si familia.
Depresia poate afecta pe oricine
Nu conteaza cat esti de inteligent, de harnic sau daca ai succes. Depresia poate afecta pe oricine, dar boala este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati, este mai des intalnita la persoanele de peste 20 de ani, desi un episod depresiv poate aparea la orice varsta. In plus experientele personale dificile pot declansa depresia, dar aceasta poate sa apara si din senin.
Depresia se vindeca dar medicamentele reprezinta doar unul dintre instrumentele folosite pentru a o trata. Psihoterapia este de cele mai multe ori cea mai buna solutie pentru cazurile de depresie cronica, iar pentru cazurile grave se folosesc altfel de tratamente, unele implicand stimularea cerebrala a anumitor zone.
Persoanele deprimate plang mult. Fals. Unii oameni depresivi plang, dar cei mai multi se manifesta prin tristete maladiva, gol emotional, senzatia inutilitatii si a lipsei de valoare. Exista si reversul: depresivi care traiesc la maximum, uneori apeland la alcool, droguri si manifestari extreme.
Fa-ti aici un test din care sa evaluezi daca ai un risc crescut de a face sau nu depresie
Miscarea si activitatea fizica sunt un remediu pentru depresie. Studii foarte bine documentate arata ca exercitiile fizice regulate, moderate pot ameliora simptomele de depresie. In plus gandirea pozitiva poate ajuta la prevenirea si ameliorarea depresiei. Este o intreaga atitudine medicala care se numeste terapie cognitiv comportamentala, in cursul careia oamenii invata un mod nou de a gandi si de a borda problemele inevitabile vietii. Meditatia si dialogurile cu psihologul sunt foarte eficiente.