Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Tradiții și superstiții de Dragobete

Tradiții și superstiții de Dragobete

traditii dragobete

Celebrată pe 24 februarie, Dragobetele este o sărbătoare populară a cărei primă atestare a apărut prin secolul al XIX-lea. Legendele populare spun că Dragobetele era chiar fiul Babei Dochia, frumos și iubăreț, devenit apoi protector al iubirii și al tinerilor. Deși în prezent este eclipsată de Valentine’s Day, noi credem că merită să ne bucurăm în special de sărbătorile noastre. În plus, dragostea trebuie celebrată cu orice ocazie!

Tradiții și superstiții de Dragobete

În această zi, bătrânii îngrijesc animalele și păsările din ogradă. Se crede că păsările își aleg perechea pe viață și încep să își construiască cuiburile, iar sacrificarea animalelor este interzisă.

„Dragobetele sărută fetele”. În trecut, tinerii se îmbrăcau haine de sărbătoare și culegeau primele flori ale primăverii. Apoi, fetele porneau în fugă către sat, iar băieții le fugăreau pentru a le săruta. Dacă fata plăcea un anumit băiat se lăsa prinsă și se considera că cei doi s-au logodit.

Se spune că cine nu sărbătorește această zi nu va putea iubi în acel an, în schimb dacă o celebrezi vei avea parte de belșug și vei fi ferit de boli! Iată alte motive pentru care nu trebuie să ignorăm această sărbătoare streveche românească.

Fetele necăsătorite strâng în această zi zăpada rămasă, pe care o topesc și cu care se spală pe față pentru a deveni mai frumoase.

De Dragobete, bărbații ar trebui să se poarte frumos cu toate fetele. Altfel, vor avea o primăvară plină de ghinion.

Se mai crede și că vei avea un an plin de necazuri dacă plângi în această zi.

În această zi, fetele și femeile trebuie să întâlnească un bărbat și chiar să-l atingă pentru pentru a fi îndrăgostite totul anul!

Bărbații nu trebuie să necăjească femeile de Dragobete, ci să fie veseli și să se poarte frumos dacă vor să aibă o primăvară fericită.

Dragobetele interzice munca la câmp, cusutul sau alte munci grele, în schimb, încurajează curățenia în casă, activitate care aduce mult spor în gospodărie!

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.

În unele zone ale României, fetele își pun busuioc sub pernă (ca de Bobotează), pentru a-și găsi iubirea adevărată.

24 februarie este cea mai bună zi pentru o cerere în căsătorie pentru că atrage noroc în dragoste și o viață bună în cuplu. Tot azi se poate sărbătorii logdna.

Citește și: 3 idei romantice pentru Dragobete

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns