
Tema copiilor este cea mai serioasă discuție într-un cuplu. Știind că timpul ei este limitat, pe la 30-35 de ani, o femeie simte că îi ticăie puternic ceasul biologic, iar atunci tema copiilor este dominantă. Nu se simte doar presiunea socială, ci mai ales faptul că a aduce pe lume copii face parte din identitatea și sensul vieții unei femei. Ce te faci însă când el nu vrea copii?
Diferența dintre bărbați și femei în privința copiilor
Christine Webber, psihoterapeut, consideră că bărbații sunt pregătiți să aibă un copil când găsesc femeia potrivită și se simt în siguranță din punctul de vedere al statutului financiar/economic. Femeile sunt pregătite pur și simplu.
În subconștientul colectiv masculin, identitatea și sentimentul valorii de sine al unui bărbat depind de statutul și serviciul pe care îl au. Dacă un bărbat spune nu venirii pe lume a unui copil, este posibil să creadă că nu poate să-i ofere atât de mult cât merită. Totuși, în multe cupluri, e posibil ca unul din parteneri (el mai des decât ea) să nu vrea copii.
Ce faci când aspirațiile tale nu corespund cu ale lui
Bărbații declară mai des și răspicat că nu vor copii, iar asta din diverse motive: dorința de a avea libertate, de a nu-și lua angajamente pe termen lung de teama că nu vor face față responsabilităților.
Harriet Lerner, specialist în relații, spune că „decizia de a avea sau nu un copil este obligatorie înainte de căsătorie“, pentru că este un subiect serios și implică responsabilitatea pentru un suflet care va veni pe lume.
Așadar, când doi oameni se iubesc, însă unul din ei nu agreează ideea de a avea copii, ce ar trebui să facă? Iată câteva sfaturi:
1. Discutați unul cu celălalt în termeni de respect! Dacă țipi la el/ea sau îi spui că e ridicol/ă, nu rezolvi nimic. Celălalt are nevoie să știe că sentimentele și opiniile lui/ei sunt respectate.
2. Aflați care sunt zonele de nesiguranță ale celuilalt legate de acest subiect! Îi e teamă că nu o să vă descurcați cu banii? Ori că se va schimba total stilul de viață? Sau că nu va fi un părinte bun?
3. Stabiliți câteva obiective realiste pe care să le realizați înainte de venirea pe lume a copilului! Dacă unul din parteneri simte că zilele de libertate se vor sfârși odată cu venirea copilului, fixați programul în așa fel încât să cuprindă tot ce îi este teamă că nu va mai face după ce va sosi micuțul – călătorii, concerte, petreceri etc.
4. Împărțiți bugetul ca și cum ați avea un copil! Este un exercițiu practic, care vă poate ajuta să aflați dacă vă simțiți confortabil în rolul de părinte.
Articol preluat din ediția de iunie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: © Andrey Popov – Fotolia