Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Un refuz politicos

Un refuz politicos

A ști să răspunzi cu „nu“ la unele solicitări ale celor din jur este o artă. Dificilă, dar necesară.

„Îmi pare rău. N-am cum să te ajut“ – cât de des rostești o asemenea frază? Dacă ți se pare că cei din jur se cam folosesc de tine, că rugămințile lor sunt tot mai dese și mai insistente, iar pretextele invocate de tine sună tot mai neconvingător, înseamnă că a sosit momentul să te antrenezi, să capeți mai mul­tă încredere în tine și să înveți să rostești acel cuvânt care îți va ușura în mod sigur viața. Cuvântul magic este „nu“.

Cum să-i refuzi?!

Să-i refuzi pe cei dragi, pe prieteni? E foarte ne­­plăcut. Așa că sâmbătă ple­ci cu noaptea în cap, împreună cu părinții, la casa de la țară, deși ai fi vrut să dormi până la prânz… În viața fiecăruia există o mulțime de exemple de acest gen. Deși experiența ne arată că un „nu“ spus la timp ne poate feri de multe probleme.

Dar pentru ca „nu“-ul tău să sune convingător, trebuie să fii convinsă în primul rând tu că ai dreptate.

  • Nu uita: nu trăiești pentru a corespunde așteptărilor celor din jur. Ești liberă să de­­cizi cum să procedezi într-un moment sau altul, dacă să-i ajuți pe cei din jur sau să le oferi ocazia să se descurce singuri cu problemele lor.
  • Ține cont de faptul că, acceptând în per­manență tot ce ți se cere, te poți alege chiar cu afecțiuni cronice serioase.
  • Cu cât îți expui mai repede punctul de vedere, cu atât mai repede vor găsi cei dragi o altă rezolvare pentru problema în cauză. Dar trebuie să fii sinceră din start, să nu le dai motive să spere în zadar.

Stabilește limitele

La fast-food vânzătoarea insistă să te convingă că trebuie să cumperi și o porție din delicioasa prăjitură, la raionul de cosmetice – să iei și un ruj „e din noua linie“, în magazinul de electrocasnice – să achi­ziționezi alt model de frigider decât aveai de gând, cu mai multe funcții, deci mai scump…

Dacă nimerești deseori în asemenea situații și nu întotdeauna știi cum să procedezi, iată câteva sfaturi:

  • Pentru început, gândește-te bine și decide în ce situații (sau în limita căror sume) te poți abate de la planurile inițiale.
  • În celelalte situații învață să spui un „nu“ hotărât. Răspunsul poate fi uneori binevoitor („Din păcate, nu!“), alteori dur („Nu. Nici vorbă!“), în funcție de împrejurări. În orice situație însă, refuzul trebuie să fie calm și ferm.
  • Crezi că persoana care vrea să-ți vândă ceva se va supăra? Puțin probabil. De fapt, atitudinea insistentă face parte pur și simplu din obligațiile ei de serviciu.

Motivul real

Deseori oamenii consideră că dificultatea principală constă în neputința lor de a spune „nu“. Cu toate că asemenea probleme pot avea o ex­plicație mult mai profundă. Te-a invitat în oraș un admirator insistent și nu l-ai putut refuza? Sau n-ai vrut, de fapt? Poate că-ți place pur și simplu să-l păstrezi „de rezervă“ și de aceea, din când în când, mai „alimentezi“ puțin flacăra relației? O asemenea variantă are toate drepturile la existență, dar cu tine însăți trebuie să fiți sinceră. Învață să spui lucrurilor pe nume și nu justifica propria alegere dând vina pe insistența altora, evitând astfel să-ți asumi responsabilitatea pentru faptele tale.

Dacă vrei să spui „nu“…

  • Încearcă să atenuezi puțin refuzul. Poți folosi un ton binevoitor sau fraze de genul: „Aș fi vrut, dar…“, „Îmi pare rău, dar…“.
  • Indică motivul refuzului. Nu trebuie să fie prea multe explicații, pentru că sună neconvingător. Găsește un singur argument solid.
  • Nu tergiversa cu răspunsul. Un „nu“ care nu a fost rostit la timp este interpretat de cel care ți se adresează drept „da“. Nu trebuie să lași senzația că ai promis, iar ulterior te-ai răzgândit. Cu siguranță că persoana se va supăra.
  • Nu te grăbi să oferi alte variante pentru rezolvarea situației. Chiar dacă ai idei pentru soluționarea problemei fără participarea ta – și asta imediat după ce ai refuzat – acestea vor fi percepute ca niște pretexte în plus. Dă timp persoanei să se împace cu gân­dul că nu o vei ajuta.
  • Nu-ți ascunde propriile griji și probleme. Nici tu nu prea dispui de timp, sau ai probleme de sănătate, sau dificultăți financiare… Cel care ți se adresează trebuie să înțeleagă: nu numai el are probleme, iar cererea lui este într-adevăr împovărătoare pentru tine.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr29/21.07.2016
Autor: Burda Romania
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns