Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Barbatii care castiga mai putin decat sotiile lor sunt mai tentati sa insele

Barbatii care castiga mai putin decat sotiile lor sunt mai tentati sa insele

 

Barbatii ale caror venituri sunt mai mici decat cele ale sotiilor/ iubitelor lor sunt mai tentati sa-si insele partenera de viata, sustine un studiu prezentat recent in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Americane de Sociologie. Infidelitatea reprezinta pentru barbatii cu venituri mici o modalitate de reafirmare a propriei masculinitati, explica autoarea studiului, Christin Munsch, doctor in sociologie la Universitatea Cornell din SUA.

„Veniturile mai mici ale barbatilor decat cele ale partenerelor de viata pot sa ameninte identitatea masculina a barbatilor, punand sub semnul intrebarii notiunea traditionala potrivit careia ei sunt aceia care trebuie sa asigure traiul zilnic al familiei”, sustine cercetatoarea americana. Potrivit studiului ei, numarul cazurilor de infidelitate este mai mare atunci cand barbatul este de origine hispanica. „Acest raport cauza-efect poate fi deosebit de pronuntat in anumite grupuri de populatie profund atasate de ideea masculinitatii traditionale, cum e cazul barbatilor de origine latino-americana”, explica Christin Munsch.

Acelasi studiu sustine, totodata, ca femeile care isi sustin financiar familiile sunt si ele mai tentate sa-si insele partenerii de viata. In schimb, daca femeia depinde financiar de iubit/ sot, ea se confrunta cu un risc mai mic de adulter. „Pentru femei, feminitatea nu e definita nici de statutul lor de sustinator al familiei, nici de cuceririle lor sexuale. Dependenta financiara nu este o amenintare pentru femei. Dimpotriva (…), e mai probabil ca, pentru femei, dependenta financiara sa le conduca spre fidelitate”, a adaugat Christin Munsch.

In total, indiferent de natura circumstantelor luate in calcul, femeile sunt de doua ori mai putin susceptibile de a-si insela partenerii de viata, comparativ cu barbatii. Potrivit acestui studiu, realizat in cadrul unei perioade de monitorizare de sase ani, 6,7% dintre barbati si-au inselat partenerele de viata. In cazul femeilor, acest procent a fost de 3,3%.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.583 de voluntari – 1.024 barbati si 1.559 femei – casatoriti sau traind in concubinaj de cel putin un an.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus