Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Barbatii imbracati in rosu, considerati mai atractivi de catre femei

Barbatii imbracati in rosu, considerati mai atractivi de catre femei

Barbatii care poarta haine de culoare rosie sunt considerati de catre femei mai atractivi si mai dezirabili din punct de vedere sexual, sustine un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Rochester din New York, informeaza dailymail.co.uk.

„Secretul” acestei culori consta in capacitatea ei de a-i face pe barbati sa para mai puternici, sustine Andrew Elliot, profesor de psihologie si coordonator al studiului. „Am descoperit ca femeile ii considera pe barbatii imbracati in rosu ca avand un statut social mai inalt, capabili de a face bani si de a urca mai repede pe scara sociala. Aceasta opinie despre statutul inalt in societate conduce catre atractie„, explica Andrew Elliot.

Cercetatorii de la Universitatea Rochester au analizat raspunsurile oferite de 288 de femei si 25 de barbati, fara studii superioare, dupa ce au privit fotografiile unor barbati, in cadrul a sapte experimente diferite. Participantele au fost rugate sa clasifice fotografiile unor barbati, incadrate de chenare rosii si albe. Fotografiile incadrate in rosu au obtinut in mod constant scoruri superioare la capitolul „atractivitate”.

In cadrul altor experimente, camasa barbatului din fotografie a fost colorata digital in mai multe nuante, printre care si rosu. Participantii au clasificat fotografiile aceluiasi barbat in functie de propriile lor opinii referitoare la statut social si la atractivitate, precizand dorinta sau refuzul de a-l intalni, saruta sau intretine raporturi sexuale cu el. Voluntarii au notat totodata acele fotografii in functie de „caracterul placut”, „blandetea” si „caracterul extrovertit” al personajului in cauza.

Efectul acestei culori a fost remarcat in mod constant in mai multe culturi, voluntarii fara studii superioare din SUA, Marea Britanie, Germania si China considerandu-l cu totii mult mai atractiv pe barbatul care purta camasa rosie sau a carui fotografie era incadrata de un chenar rosu.

Efectul culorii rosii se aplica doar in cazul femeilor. Atunci cand voluntarii barbati au fost rugati sa noteze nivelul de atractivitate al barbatului din fotografie, culoarea nu a condus la o diferentiere neta a raspunsurilor lor.

In urma acestor teste, cercetatorii au ajuns la concluzia ca „succesul” inregistrat de culoarea rosie se limiteaza la statutul social si la caracterul romantic – barbatul in rosu a fost considerat mai puternic, mai atractiv si mai dezirabil din punct de vedere sexual, insa nu o persoana mai placuta, mai blanda sau mai sociabila.

O serie de studii anterioare au relevat faptul ca femeile nu sunt constiente de efectul culorii rosii asupra lor. Cercetatorii considera ca acest efect este produs de o combinatie intre factori culturali si biologici. In cazul unor specii de primate – mandril si babuinul gelada – aceasta culoare este un indicator al dominatiei masculine, exprimata mai ales in cazul masculilor alfa.

Femelele din aceste specii se imperecheaza mai des cu masculii alfa (comparativ cu ceilalti), iar ei le ofera in schimb protectie si hrana. „Se spune adeseori ca barbatii se comporta ca animalele in ceea ce priveste chestiunile de natura sexuala. Se pare ca si femeile se comporta la fel, potrivit acelorasi principii”, afirma profesorul Andrew Elliot.

Culoarea rosie a fost utilizata de-a lungul istoriei pentru a evidentia bogatia si puterea, aceasta asociere putand avea un anumit impact asupra subconstientului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus