Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Cand te indragostesti, creierul se schimba

Cand te indragostesti, creierul se schimba

 

Sentimentele de fericire, obsesiea pentru persoana iubita, atunci cand te indragostesti se datoreaza schimbarilor care au loc in transmiterea impulsului nervos in creier. Starea de euforie, tonusul psihic si amalgamul de sentimente inexplicabile, au o explicatie.

Unul dintre motivele pentru care dragostea si senzatiile pe care le ai cand te indragosteti iti dau o stare atat de placuta este efectul mai multor hormoni care declanseaza senzatia de bine. Dopamina, neurotransmitatorul din responsabil de recompensa (tot psihicul uman fiind construit pe sistemul de recompensa), este implicata in senzatia de indragostire.

Exista insa si un hormon specific pentru starea unica pe care o ai cand te indragostesti si acesta este oxitocina supranumita si „hormonul dragostei”. Secretia acestuia este insotita de substante care produc vasoconstrictie periferica de unde senzatia indragostitilor de maini reci.

Dopamina si oxitocina, impreuna sunt responsabile pentru toate emotiile „inexplicabile” pe care le ai atunci cand te indragostesti. Interesant este ca efectul general este similar cu cel pe care il produc drogurile puternice, dar fara nici una din efectele secundare ale acestora. Ceea ce ramane este euforia perioadei in care te indragostesti si stare speciala pe care o simti tradusa prin nevoia de a sta langa omul iubit, acesta fiind factorul care stimuleaza secretia acestor hormoni.

Oamenii care trezesc sentimente romantice in noi provoaca o cretere a nivelului de dopamina, motiv pentru care vrei sa fii langa acea persoana.

Asta este explicatia in linii mari, intregul proces care are insa si misterul lui pe care oamenii de stiinta nu le-au putut explica sau nu vor sa le explice. Uluitoarele stari pe are le ai cand te indragostesti si avalansa de reactii chimice care au loc in creier raman (din fericire) necunoscute.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns