Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Cand tu castigi mai mult decat el…

Cand tu castigi mai mult decat el…

Tu stii ca asta nu inseamna nici amenintare, nici pozitionare superioara, nici autoritate domestica de tipul „acum eu sunt cocos…” Dar el stie? A inteles ca relatia voastra nu s-a construit pe autoritate financiara, pozitionare si alte chestiuni abstracte de tipul asta?

Cum se repercuteaza in viata de cuplu schimbul de forte in controlul visteriei casnice? Ne raspunde expertul nostru, psihologul Mirela Zivari (blog: mirelazivari.newsite.femeia.ro):

„Decalajele in remunerare sunt tot mai des intalnite. Traim intr-un secol in care femeia incepe sa isi asume libertatea propriei vieti sub toate aspectele, atat profesional, cat si in intimitate. Ea incepe sa ceara mai mult de la ea, dar si de la partener. Cand se simte realizata profesional, intra in balans acea parte intima, personala a vietii unde femeia incepe sa-i ceara barbatului afectiune, gingasie, senzualitate si respect.

Uneori se intampla ca aceasta cerere sa fie facuta intr-o maniera prea <brutala> pentru un subiect destul de delicat pentru partea masculina. Este ca si cum i-ai spune ca nu mai ai nevoie de el atunci cand veniturile tale le depasesc pe ale lui. Dar asta se intampla pentru ca asa percepe el situatia.

„Barbatul a fost crescut cu credinta ca EL este cel responsabil de aspectul financiar intr-o relatie de cuplu. Cand aceasta impresie dispare, e ca si cum l-ai anula ca barbat.”

Psiholog Mirela ZIVARI

Un barbat, constient sau inconstient, se simte amenintat, deoarece a fost crescut cu credinta ca EL este indiscutabil „provider”-ul in familie. Cand femeia, realizata profesional, cere barbatului intelegere si dragoste este ca si cum s-ar inversa rolurile, iar barbatul se substituie, fara sa vrea sau sa stie, rolului de femeie, ceea ce e in totala contradictie cu sistemul lui de valori.”

Pe scurt, barbatul… se supara. Si prejudecatile unei societati patriarhale genereaza reactii pe masura din partea contrapartii feminine. Formatorul de opinie la nivel global, show-biz-ul, debordeaza de exemple ce incurajeaza afirmarea independetei femeii pe toate planurile.

  • Pentru mai multe sfaturi despre orice te preocupa, acceseaza blogul mirelazivari.newsite.femeia.ro

Cu tot cu exagerarile de rigoare, modelele care sunt infatisate astazi femeilor din lumea intreaga sunt de tipul glamoroasei Beyonce, care tuna cu Destiny’s Child „all the women, independent”, pana la exemplul ultrafeminist al papusilor Pussycat Dolls care – canta ele – nu au nevoie de barbati ca sa fie fericite („I don’t need a man”).

Totusi, sensul argumentului nostru revine la tine si la relatia ta, la faptul ca esti o femeie inteligenta care nu cauta sa-si afirme succesul pe cont propriu, ci mai degraba cauta o solutie pentru o relatie armonioasa cu partenerul.

Iar pentru asta, trebuie sa intelegi de la bun inceput un lucru: posibila atitudine refractara a barbatului la faptul ca femeia are un venit mai mare nu porneste doar din prejudecatile masculine tipice („Eu trebuie sa aduc mai mult ca ea”), ci mai ales din presupunerea femeii ca el va fi deranjat de asta. Sau si mai grav, din convingerea ei ca acum merita mai mult. In fond, ceea ce leaga un cuplu nu e o cifra…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus