Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Ce se intampla in corp cand esti geloasa

Ce se intampla in corp cand esti geloasa

Monstrul geloziei iti poate da batai de cap, la propriu. Dar, in doze mici si bine tinute-n frau, gelozia face bine. Iata ce se intampla in corp cand esti geloasa.

Toti cei inzestrati cu suflet trecem prin episoare de suferinta din cauza geloziei. Cine nu a fost geloasa sa macar o data sa ridice mana sus! Nimeni?

  • Prea multa gelozie strica

Afla ca si bebelusii, si puiutii animalelor sufera de gelozie. A nu se confunda insa gelozia cu invidia – cand esti invidios, tanjesti dupa ce-i al altuia. Gelozia te pune in alerta in legatura cu ce-i al tau sau doar ai impresia ca-ti apartine de drept. Si parca niciunde gelozia nu se manifesta mai plenar decat la oamenii indragostiti.

Un joc perfid al mintii
 

Inca nu s-a descoperit un centru al geloziei, o gena sau vreo malformatie congenitala care sa justifice de ce unii oameni o iau razna cand sunt gelosi, iar altii sunt capabili sa-si tina sub control suspiciunile si tendintele posesive. Pentru ca gelozia nu-i mereu un efect al unei cauze, persoanele foarte geloase cautand cu lumanarea tradari inchipuite, care sa le justifice pornirile. Specialistii au descoperit ca o zona din dreapta cortexului frontal ar fi sursa apasatorului sentiment, responsabila si cu alte emotii negative, cum ar fi rusinea.

  • Cum sa-ti stapanesti gelozia

De trei ori geloasa si trei tipuri de gelozie

 

  • Gelozia reactiva, care apare dupa ce, in mod real, cineva te-a inselat.
  • Gelozia suspicioasa – cand intri in alerta la gandul ca ai putea fi inselata.
  • Gelozia obsesiva – cand nimeni nu-ti da motive, dar totusi sentimentele de gelozie te coplesesc.

Cu exceptia celei de-a treia variante, cu potential maladiv, primele doua sunt absolut firesti si apar ca o reactie psihologica naturala la anumiti stimuli.

Slabeste vederea, dar pazeste iubirea
 

Cand esti geloasa, parca nu mai vezi nimic altceva – iar aceasta expresie contine un sambure de adevar. Un studiu a demonstrat ca femeilor, cand sunt geloase, li se intuneca, la propriu, privirea, si au probleme de focalizare a obiectelor.
Sfat: nu te urca la volan cand ai o criza de gelozie!

Tot gelozia stimuleaza productia hormonilor de stres, creste presiunea sangvina si mareste rata batailor inimii. Insa, cum spuneam, in doze mici, gelozia e buna – ea stimuleaza instinctul de supravietuire, motivatia de-a ne lupta pentru oamenii pe care ii iubim, arata ca ne pasa. Esential este sa nu devenim sclavii ei.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus