Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Cuplu > Cui îi e frică de divorţ?

Cui îi e frică de divorţ?

 

 

Certuri din motive minore, reproşuri de dimineaţa până seara, împăcări de suprafaţă, doar ca să nu se simtă copilul stresat. Una peste alta, o căsnicie ca o bombă cu ceas care, clar ca lumina zilei, nu face bine nimănui. Soluţia cea mai bună ar fi divorţul. Dar…

Un pas greu de făcut

O hotărâre greu de luat. Mai alespentru cuplurile cu copii. Pe de o parte, pentru că, oricât de civilizat ar fi divorţul, copiii nu vor înţelege decât după explica]ii îndelungate de ce mami şi tati nu mai stau împreună. Pe de altă parte, toată tevatura dinaintea desfacerii căsătoriei este traumatizantă, oricât de liniştiţi ajungeţi la concluzia că trebuie să divorţaţi. Ideea e că, dacă tu simţică lucrurile nu mai merg, trebuie să te gândeşti de ce. Să afli dacă problemele voastre au sau nu problemele voastre au sau nu soluţii. Iar dacă nu au, ia-ţi inima în dinţi şi mergi mai departe. Singură!

Probleme care au soluţie

De cele mai multe ori, răceala care intervine între parteneri are ca punct de plecare problemele personale ale unuia dintre ei sau ale amândurora. Gândeşte-te dacă nu cumva frustrările tale te-au făcut să-i cauţi nod în papură. Sau, dimpotrivă, comportamentul tău l-a determinat pe el să se simtă a cincea roată la căruţa cuplului şi să se refugieze în întâlnirile cu băieţii. Aşadar, încearcă să descoperi ce te macină pe tine! Dacă nu reuşeşti singură, apelează la un specialist, la un consilier marital. Sunt sigură că, până la urmă, obiectivitatea şi dorinţa de a avea o familie adevăratătă vor îndemna să afli dacă ai vreo problemă pe care n-ai reuşit s-o recunoşti. Ar putea fi:

1. O problemă profesională.Te simţi ratată, ai fi vrut să faci aia şi aia, dar au apărut copiii, n-ai mai avut timp de carieră. Pentru că aţi stabilit de la bun început că nu veţi fi genul de părinţi care-şi cresc copiii doar în weekend. Mai întâi un gând fugar, apoi apare personalizarea vinovatului: el. El este de vină pentru că a vrut copii (şi tu ai vrut, dar nu mai contează). El este de vină fiindcă nu te-a împins de la spate (ţi-a sugerat decâteva ori să-ţi schimbi serviciul,dar nu mai contează…). El este devină pentru că nu vine mai devreme acasă, că-i place supa cu găluşte şică se joacă cu copilul numai seara şi în weekend. Soluţia ar fi ca, înainte de a te certa cu el, să-i mărturiseşti că ai vrea să faci ceva mai interesant. Copilul este destul de mare, iar tu te-ai putea ocupa de ceea ce-ţi place. Vei vedea că el te va susţine, mai ales că, odată cu noua provocare, vei uita să mai stai cu ochii pe el ca pe butelie.

2. O problemă sexuală. Este o problemă despre care femeile vorbesc (mai des ca-n trecut, e adevărat) foarte pe ocolite. Dar dacă a face dragoste a devenit pentru tine mai mult o obligaţie decât o plăcere, asta duce, chiar fără să-ţi dai seama, la o mulţime de frustrări. Ale tale şi ale lui deopotrivă. Ştiai?

Turnul divorţaţilor
În Biertan, una dintre cele mai vechi cetăţi ţărăneşti de pe la noi, ce face parte din lanul de biserici fortificate trecute în catalogul UNESCO, se află un turn mai special. Aşa cumenglezii îşi închideau regii în Turnul Londrei, localnicii din Biertan îşi încuiau concetăţenii supăraţi pe căsnicie în…Turnul divorţaţilor. Dacă soţul şi soţia voiau să se despartă,erau închişi în turn până ce se împăcau. Aveau la dispoziţie o cameră mică, dotată cu un pat, o masă, o farfurie şi un singur set de tacâmuri. Şi n-aveau nici un fel de legătură cu exteriorul, în afară de garda care le aducea mâncarea. Ce psihanaliză, ce consilieri maritali? Certăreţii îşi rezolvau problemele de cuplu, devenind din nou „un singur trup“. Pentru că nu aveau încotro!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns