Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Cum sa faci fata criticilor

Cum sa faci fata criticilor

Toti au de reprosat cate ceva, de la seful care iti cauta nod in papura pana la prietena care iti aminteste ca nu ai sunat-o. Este greu sa-i multumesti pe toti si cu atat mai greu sa nu-ti auzi vorbe. Dar nu trebuie sa te lasi dominata de aceste mici rautati. In fata criticilor, lumea reactioneaza de regula in doua moduri. Unii sunt foarte sensibili la critica, ceea ce le afecteaza relatiile, la serviciu si acasa. Este o reactie care provine din faptul ca, in copilarie, au fost des apostrofati de catre parinti. Alte persoane, din contra, raspund la critici cu aceeasi moneda. Nu se intimideaza si sunt prompti in a-si critica si ei adversarul.

Nu te scuza

Cine n-ar vrea sa replice atunci cand seful ii arunca in fata un raport, spunandu-i ca e total gresit? Dar aparandu-te si cautand scuze, nu faci decat sa pari incompetenta, iar seful va fi si mai determinat sa-ti arate ca ai gresit.

  • SFAT: Nu lasa criticile sa-ti blocheze comunicarea cu seful si oportunitatile de a-ti atinge obiectivele. Controleaza situatia si vezi partea buna a lucrurilor: criticile te ajuta sa inveti. Intreaba-i pe cei care te critica ce ar schimba sau ce ar face ei diferit. Ai sansa sa te alegi cu feedback-uri interesante, idei si sugestii.

Raspunde criticilor distructive

Le recunosti pentru ca sunt ofensive si nejustificate. Nu au niciun sens si suna cam asa: „Munca ta nu e buna de nimic”.

  • SFAT: Cand te confrunti cu astfel de critici, respira adanc cateva secunde, pentru a te calma inainte de a raspunde. Este esential sa-i aduci la cunostinta celui care te critica faptul ca acuzatiile lui sunt incorecte si te deranjeaza. Cel mai bun raspuns: „Munca mea nu e intotdeauna gresita”.

Nu-ti afecta stima de sine

Daca te lasi coplesita de critici, stima de sine va avea de suferit. Spre exemplu, o colega ti-ar putea spune in trecat ca e dezordine pe biroul tau. Daca vezi aceasta critica adusa comportamentului tau ca pe un atac personal, stima ta de sine e in pericol.

  • SFAT: Raspunde-i declarativ: „Da, e adevarat. Nu sunt cea mai ordonata persoana din lume”. Astfel, ii dai de stire ca iti cunosti defectele si ca nu ai de gand sa iti ceri scuze pentru ele.

Recunoaste adevarul

Daca cineva te critica si chiar are dreptate sa o faca, nu-i oferi scuze, ci recunoaste-ti vina. Asta nu te va face doar sa te simti mai bine, ci te va pune intr-o lumina pozitiva in fata celuilalt. Asumandu-ti comportamentul iti vei consolida relatia cu persoana respectiva.

Invata sa critici

Se poate intampla ca rolurile sa se schimbe si sa fii tu cea care trebuie sa atraga atentia. Iata cateva sfaturi pentru a face critici constructive:

  • Incepe cu ceva pozitiv. Asta va ajuta persoana sa iti accepte critica mai usor.
  • Foloseste-ti tactul si „indulceste” critica, spunand: „Ai facut o mica greseala”.
  • Axeaza-te pe comportament, nu pe trasaturi. Criticile constructive au scopul de a indrepta, nu de a demoraliza.
  • Alege-ti momentul. Niciodata nu critica pe cineva de fata cu altii sau cand persoana respectiva e obosita ori suparata.
  • Indruma! Nu doar critica, ci ofera o sugestie de schimbare.
  • Nu insista. Nu atrage atentia cuiva la fiecare gest si nu-i aminti de zece ori ca a gresit.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus