Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Cum tolerezi pe cine nu placi?

Cum tolerezi pe cine nu placi?

Nu-i cea mai buna solutie sa le spui adevarul verde-n fata persoanelor pe care nu le placi, mai ales cand esti obligata sa interactionezi zilnic cu ele sau daca munca ta depinde de a lor. Invata sa le accepti in preajma ta asa cum sunt! Nu stii de unde sare iepurele… prieteniei.

Caz real: la primul meu loc de munca, aveam o colega tare greu de tolerat. Sau poate ca nu o intelegeam eu, fiindca, se pare, avea succes la restul colectivului. Dupa cateva conflicte verbale, am cazut la pace prin ignorare reciproca. Credeam ca am rezolvat problema, insa niciodata nu stii ce-ti rezerva viata: dupa o vreme, am primit o oferta de colaborare la un alt departament din firma si am acceptat. Cum afacerea era in crestere si echipa trebuia marita, sefa m-a intrebat intr-o zi: „Ce zici, s-o aducem la noi pe Elena, colega ta de dincolo?” M-a cam speriat gandul asta, dar am preferat sa ascund relatia tensionata dintre mine si Elena: „N-o cunosc prea bine, dar cred ca e o fata muncitoare”. „Eh, o sa va-ntelegeti voi”, a incheiat sefa. Parca a avut gura aurita, cum se spune: acum, Elena este una dintre prietenele mele cele mai bune.

Nu toate povestile au un sfarsit fericit

Daca as fi tinut cont de sfaturile urmatoare de la inceput, poate ca prietenia dintre mine si Elena ar fi numarat un an in plus. Daca esti ferm convinsa ca relatia dintre tine si persoana la care te gandesti acum chiar n-are nici o sansa, iata cum sa procedezi:

  • Schimba-te pe tine, nu incerca asta cu lumea din jur, fiindca este putin probabil sa-ti reuseasca. O situatie tensionata e creata si intretinuta de cel putin doua persoane. Incepe cu schimbarea de la… capatul tau de fir tensionat. Cea mai buna soluţie de a detensiona situatia este sa schimbi modul in care o percepi si cum reactionezi in fata ei. Acest lucru va imblanzi, cu siguranta, perceptia ta despre „nesuferita in persoana”.
  • N-o lua personal! E posibil ca persoana respectiva sa nu aiba nimic concret impotriva ta. Cine stie, poate chiar te admira in secret! De ce nu-i acorzi prezumtia de nevinovatie la inceput? Faptul ca vorbeste cu tine tare si raspicat, de exemplu, nu inseamna ca vrea sa-ti reproseze ceva, ci acesta este felul ei de a se exprima. Defineste ce nu-ti place la persoana respectiva si cere parerea celor din jur. S-ar putea sa primesti raspunsul clasic: „Nuuu, asa e ea, stai linistita! Chiar nu are nimic cu tine!” Cand insa te consideri buricul pamantului, crezi ca toata lumea are ceva cu tine. De fapt, aici s-ar putea sa fie problema, caz in care revenim la punctul 1.


  • Seteaza-ti limitele!
    Glumele, ironiile, aluziile sunt, de multe ori, aruncate in discutii de catre persoane nesigure pe ele, dornice sa placa celor din jur si sa creeze cat mai rapid punti de comunicare cu acestia. Faptul ca acum tu esti tinta acestor glume, ironii si aluzii n-ar trebui sa te dea peste cap, fiindca mulţi au trecut prin asta, la un moment dat, intr-un colectiv. Ce ai tu de facut este sa le arati celorlalti si, implicit, persoanei pe care n-o placi pana unde au voie sa mearga. Vorba bancului: „Radem, glumim, dar nu parasim incinta!”, adica sa te amuzi alaturi de ei la glumele inofensive cu care te inteapa, dar sa tragi o linie clara cand esti jignita. O sa simti pe pielea ta ca o persoana hotarata in ce priveste imaginea sa este respectata si, in consecinta, mai putin supusa atacurilor.
  • Fii amabila! Persoana respectiva nu-ti poate provoca atata repulsie, incat sa renunti la principiile tale de buna purtare: amabilitatea, respectul, curtoazia. Nu te da in laturi sa-i arunci, pe ici, pe colo, cate un compliment unei persoane dificile – bineinteles, atunci cand merita. O sa observi ca situatia tensionata dintre voi o sa se imblanzeasca usor. Fii prima care face eforturi de buna intelegere, nu le astepta doar din partea cealalta! Fiecare are ritmul lui de adaptare la lumea din jur.
  • Invata de la altii! Urmareste comportamentul celorlalti in preajma persoanei cu care nu te intelegi si invata din aceste interactiuni care functioneaza! Niciodata nu este prea tarziu sa te intrebi daca nu cumva tu eşti cea care face ceva gresit, nu persoana pe care-o blamezi. Daca insa nu-ti doresti o noua prietenie, ci doar zile tihnite in preajma persoanei nesuferite, invata de la altii s-o ignori cu stil!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus