Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Despartirea = impartirea prietenilor?

Despartirea = impartirea prietenilor?

Fiecare dintre noi are printre prieteni cel putin un cuplu. Fie ca erai prietena ei sau a lui, iti petreci timpul impreuna cu ei. Dar vine si despartirea (inevitabila). Tu de parte cui esti? Poti ramane prietena cui ai fost. Insa daca erai prietena cu amandoi… te asteapta o perioada cam grea.

O sa fii tentata sa ii impaci, poate si reusesti. Va trebui sa asculti variante, motivatii, cauze ale fiecarei parti. Cel mai simplu ar fi ca ei singuri sa decida sa ramana amici. Insa ce te faci daca unul dintre ei a „calcat stramb”? Partea cui o iei: a celui care a gresit (dar care s-a purtat ok cu tine si nu ai nimic cu el) sau a celui ranit (acuzandu-l pe celalalt)?

SFATURI

  • Stai de vorba cu fiecare si explica-le ca tu nu poti renunta asa brusc la prietenia cu celalalt. Daca nu sunt de acord cu „alegerea” ta, ei pierd…
  • Daca motivul despartirii e foarte grav, trebuie sa-i explici celui vinovat ca nu a procedat bine, dar ca asta nu va afecta relatia voastra, cu conditia sa nu se repete.
  • N-ar strica chiar sa-i sugerezi sa-si ceara iertare, chiar daca nu mai poate fi nimic de reparat.

Cand tu esti cea care trece printr-o despartire, pe langa suferinta provocata de aceasta, mai ai si problema cu prietenii… si mare nevoie ai de ei acum ca sa-ti ofere consolare. Prietenele tale bune (care ti-au fost alaturi „la bine si la rau”) sunt ale tale si te poti baza pe ele.

Dar ce se va intampla cu cei „asimilati” in timpul relatiei voastre? La unii dintre ei vei renunta chiar tu, altii se vor „cerne” in mod natural, insa exista si persoane care iti placeau si de care te leaga amintiri si intamplari placute. Ii poti considera prieteni in continuare?

SFATURI

  • Odata cu destramarea cuplului, fiecare incearca sa-si faca aliati. Primul sunat, primul convins, primul care aude una dintre variante (reala sau nu) si care si-a ales „partea”.
  • Insa sunt si prieteni corecti, care iti acorda in continuare increderea. Abordeaza-i chiar tu!
  • Daca ti se pare ca unii dintre bunii prieteni te cam evita, cere-le un drept la replica. Abia apoi se va hotari care cu cine ramane.

Incearca sa-ti imaginezi urmatorul scenariu… Ea si El. In scena se alatura a doua „ea”, buna prietena cu prima (sau un al doilea „el”, camarad cu „El”-ul dintai). Ea si El se despart, iar El se cupleaza cu a doua „ea”. Intrebarea este: pot cele doua sa mai fie prietene daca e un barbat la mijloc?.

Exista doua variante. Poti sa zici ca o prietena adevarata nu va accepta niciodata sa aiba o relatie cu cel pe care amica ei l-a iubit, insa nu se poate generaliza. Mai exista varianta cand prima isi da acordul expres in acest sens, aplicand rezolutia „ce-a fost, a fost!”.

ETICHETA PRIETENIEI cu fostele cupluri

  • Invitatii la evenimente importante: trebuie sa fie separate si individuale si anunta-i ca fostul/a a fost invitat/a. Ramane la latitudinea lor daca onoreaza invitatia sau nu.
  • Iesiri in oras: cu fiecare in parte, in functie de situatie si de preferintele lor. Daca el e mare amator de cluburi, mergeti impreuna. Daca ea iubeste drumetiile, mergeti la munte.
  • La serviciu: daca lucrezi cu cei doi, va trebui sa lasi o parte din sentimente acasa. La birou sunteti in primul rand angajati, asa ca lasati „pledoariile” pentru mai tarziu.
  • In concediu: daca esti prietena la fel de buna cu ambii, alegerea unuia dintre ei pentru petrecerea concediului nu e o idee prea inteleapta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus