Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Dusmanii din interior

Dusmanii din interior

Teama de nou este cauza multora dintre framantarile tale. Orice iese din tiparele obisnuite reprezinta pentru tine nu numai un obstacol de netrecut, ci si o problema de viata. Faptul ca institutia pentru care lucrezi si-a schimbat sediul, sa zicem, este un motiv de „ganduri negre”. Numai gandul la ce mijloc de transport sa iei pana la noul sediu te tine treaza noaptea.

Preferi mai degraba slujba cea veche, cu un salariu modest, decat sa-ti schimbi locul de munca: daca n-o sa ma adaptez, daca n-o sa fac fata si alti multi asemenea „daca…”. Chiar si acasa, cu iubitul tau, ai probleme de genul asta: o mangaiere in alt fel, ideea de a face un fel de mancare mai exotic sau mutatul intr-o locuinta mai mare.

CE-I DE FACUT?
Macar o data, incearca ceva nou fara sa te gandesti la nimic inainte. Sa zicem, mangaierea lui mai altfel sau o mancare din al carui nume nu intelegi nimic. Sa vezi surpriza. Nu se va intampla nimic rau, ba chiar s-ar putea sa inceapa sa-ti placa noul. Daca nu faci niciun efort, vei ramane o incuiata si, mai grav, celor din jur le va fi din ce in ce mai greu sa petreaca mai mult decateva minute in preajma ta.

Neincrederea, in tine sau in cei din jurul tau, este un defect. Nu te poti apuca de nimic mai ca lumea pentru ca esti sigura ca „nu te poti baza pe nimeni”. Toti cei care te inconjoara sunt fie neseriosi, fie interesati, fie incompetenti. Vrei sa faci tu totul, oricand…

OK, ar fi singura varianta, dar daca nu-ti iese bine, daca iti vor pune bete-n roate? Cine? Oricine, ei, toti. Sau daca – vezi, bine ca te-ai gandit si la asta – vor sta si se vor uita, bucurandu-se ca tu dai chix! Cine? Toti!

CE-I DE FACUT?
Pentru inceput, trage aer in piept, du un lucru pana la capat, chiar si de una singura, si prezinta-l celor din jur. O sa ai surpriza ca nu s-a facut nicio coalitie impotriva ta. Ba chiar unii s-ar putea sa te laude. Daca nu iei masuri, in curand nu vei mai fi in stare sa faci nimic, nici macar cafeaua de dimineata: „Daca n-o nimeresc si o sa mi se faca rau? Daca o sa dea in foc?”

Excesul de analiza nu inseamna doar despicarea firului in patru. Asta ar fi inca foarte bine, s-ar chema ca analizezi toate variantele pentru a o alege pe cea mai buna. Din pacate, dusmanul se numeste „despicarea firului in paispe”, ceea ce duce nu la analizarea tuturor variantelor, ci la o nesanatoasa intoarcere pe toate fetele cu o singura concluzie: „Orice as face va iesi prost!”.

CE-I DE FACUT?
Scrie toate variantele pe o coala de hartie, apoi, cu ochii inchisi, pune degetul pe una. Stim ca va fi groaznic sa si treci la fapte, dar astea sunt regulile jocului. Si macar pentru surpriza celor din jur merita sa faci efortul. Prima oara va fi mai greu. Altfel, vei tot intoarce lucrurile de pe o fata pe cealalta, pana cand vei sfarsi prin a nu mai duce nimic la capat.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus