Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Emotiile, stresul si dieta

Emotiile, stresul si dieta

De fiecare data cand duci ceva la gura, de fiecare data cand te asezi la masa, singura sau in compania familiei sau a prietenilor, de fiecare data cand iti este pofta de ceva, emotiile, stresul, dorintele si angoasele tale mananca impreuna cu tine. Exista o legatura stransa si foarte greu de desfacut intre emotii, stres si dieta ta.

Kilogramele in plus, kilogramele in minus, rezultatele bune sau sub asteptari ale dietei sunt kilogramele emotiilor tale. Kilogramele emotionale sunt cele adaugate sau pierdute din alte cauze decat felul in care mancam.

Unele din problemele de nutritie si acumularea de kilograme in plus se trateaza nu la nutritonist, ci psiholog, pentru ca echilibrul interior isi gaseste un bun indicator in numarul kilograme tale, indiferent daca sunt mai multe sau mai putine decat este normal. Ceea ce este remarcabil este faptul ca raspunsul la unele din problemele pe care le aduc kilogramele emotiilor se gasesc in copilarie si adolescenta”, sustine Stephane Clerget un psiholog si nutritionist celebru, in cartea sa “Kilograme si emotii”.

Emotiile, fie ca sunt pozitive sau negative, stresul si eforul fizic sau intelectual pot determina dorinta de a consuma anumite alimente. “Efortul intelectual creste nevoia consumului de dulciuri, pentru ca celula nervoasa consuma multe glucide. Stresul si tensiunea nervoasa cresc nevoia de carbohidrati si grasimi, efortul fizic creste nevoia de proteine. Euforia creste consumul de dulciuri, tristetea si depresia fac apetitul sa dispara si cresc in paralel dorinta de a consuma dulciuri”, explica Stephane Clerget.

Explicatia este ca descarcarile de insulina, consecinta a emotiilor, adrenalina ca efect al stresului se traduc prin dorinta de a consuma ceva dulce, ceva sarat, ceva gras. Este un  mecanism delicat care stabileste echilibrul intre psihic si alimente care poate sa duca la acumulare sau pierdere de kilograme.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/10/10/untitled.pngTraim ca sa mancam

Mancarea este elementul in jurul caruia se invarte viata noastra. Copilul nou-nascut
interactioneaza cu lumea prin mancare. Ne intalnim cu prieteni si mancam. Plecam intr-o excursie si mancam, iesim la padure si facem gratar, ne vedem cu fetele si mancam o prajitura, este sarbatoare, mancam, este tristete, mancam iar. De aici si pana la a manca pentru calmarea stresului si a frustrarilor este un pas, dupa cum refuzul de a manca este o forma de a atrage atentia si, uneori, de protest.

Mancarea ajunge sa fie pretext pentru o actiune, pretext pentru a sta impreuna cu cineva, pentru a comunica. Acum avem gogosi pe mese, la sedinte, bomboane la reuniuni, bobonele in castroane cand mergem la banca si asa mai departe. Este o nebunie care se vede in siuletele obeze de pe strada!„, comenteaza Stephane Clerget.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/10/10/women-eating-ice-cream.jpgMancam ca sa traim

Trebuie evitata intarirea legaturii care se face intre emotii si mancare. Mancarea nu trebuie sa fie criteriu in raportarea la emotii. Stresul si emotiile, bune sau rele, trebuie sa gaseasca alte forme de manifestare: dialogul, interactiunea cu cei din jur, desenatul, cantatul. Toti nutritionostii si medicii recomanda sa te asezi la masa doar daca esti calm, si nu intamplator.

Dialogurile, povestile si comentariile despre ziua care s-a incheiat, nu trebuie sa aiba loc la masa, in timpul cinei, ci dupa sau, si mai bine inainte, iar farfuria cu mancare sau prajitura, care insotesc dialogul dintre prietene, poate fi inlocuit cu un pahar cu ceai, o cafea sau pur si simplu un pahar cu apa”, sugereaza Stephane Clerget.

In ceea ce priveste dietele si curele de slabire acestea nu trebuie abordate ca un razboi cu tine, ci cautari ale unui echilibru. „Inainte de a incepe o dieta fa pace cu tine. dDeclara-i trupului tau dragostea ta si repeta-ti pana cand ajungi sa crezi si tu ca dieta este o dovada de dragoste pentru tine si nu o actiune care sa repare depozitele de grasime care te fac sa te dispretuiesti, tu pe tine. Dieta este un armistitiu cu tine, nu o declaratie de razboi„, te indemna Stephane Clerget. (Otilia Ignat)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus