Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Este posibil sa iubesti doua persoane in acelasi timp?

Este posibil sa iubesti doua persoane in acelasi timp?

Această întrebare este una foarte controvesată. Dovezile empirice sugerează că oamenii sunt capabili să iubească şi să întreţină relaţii sexuale cu mai mult de o persoană în acelaşi timp. Dacă întrebi în jurul tău, cu siguranţă măcar o persoană îţi va spune că a iubit la un moment dat mai multe persoane în acelaşi timp. Cu toate acestea, nu există o explicaţie evidentă pentru acest fenomen, deoarece emoţiile sunt exclusive. Adevărata iubire necesită multă energie şi consumă foarte multe resurse. Să fie oare aşa în toate cazurile?

Mulţi oameni confundă dorinţa cu iubirea. Este posibil să crezi că iubeşti pe cineva dar în realitate, ceea ce iubeşti este intensitatea sentimentelor dintre voi doi. Spre exemplu, dacă stai să compari fiecare iubit cu prima ta iubire, este posibil să observi nişte discrepanţe foarte mari. Acea primă experienţă a fost una foarte puternică pentru tine chiar dacă în prezent este posibil să nu mai ai deloc sentimente pentru acea persoană.

Alţi oameni confundă pasiunea de scurtă durată cu iubirea. Îl mai ţii minte pe băiatul frumos din tabăra de vară din liceu? Cât de intense erau sentimentele tale atunci? Dacă accepţi existenţa conceptului de pasiune nebună, îţi poţi răspunde singură la foarte multe întrebări. Deseori, se întâmplă să ne îndrăgostim de nişte idealuri şi nu de persoana în sine. Chiar dacă ceea ce simţi este o atracţie în adevaratul sens al cuvântului, nu este iubire.

Dorinţa se învârte în jurul sexului. Această formă de intimitate este perfect naturală şi se poate adapta la fel cum îţi adaptezi somnul sau pofta de mâncare. Dacă înţelegi că iubrea adevărată repezintă mai mult decât pasiune nebună şi dorinţă, va fi mai uşor pentru tine să evaluezi sentimentele pe care le ai faţă de persoanele pe care tu consideri că le iubeşti concomitent.

Atunci când îţi este greu să îţi dai seama dacă ceea ce simţi pentru două persoane diferite este iubire, gândeşte-te la următorul lucru: relaţiile romantice dintre doi oameni sunt bazate pe nişte caracteristici care te atrag la cealaltă persoană. În acest caz, se poate să iubeşti doi oameni în acelaşi timp, dacă aceste seturi de caracteristici pe care cei doi le posedă sunt complementare. Este posibil ca un bărbat să îţi ofere nişte lucruri de care ai nevoie iar un alt bărbat să îţi ofere alte lucruri necesare pentru tine.

Iubirea pentru doi bărbaţi în acelaşi timp se poate explica dacă fiecare dintre aceste relaţii se află în stadii diferite. Spre exemplu, poţi avea o relaţie bazată pe dorinţă fizică şi pasiune cu o persoană, dar poţi avea o relaţie matură, bazată pe vise şi idealuri comune, cu altă persoană. Din punct de vedere logic, este posibil să iubeşti două persoane în acelaşi timp, dar există o problemă psihologică cu acest lucru deoarece creează disonanţă emoţională. Această disonanţă apare deoarece emoţiile cer exclusivitate. Din punct de vedere emoţional, este foarte dureros să îţi vezi iubitul în braţele altei persoane.

De fapt, dacă întâlneşti persoane care iubesc doi oameni în acelaşi timp, vei observa că acelei persoane nu i-ar place să fie de partea cealaltă a situaţiei şi consideră că este extrem de dificil să împartă persoana iubită cu altcineva.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus