Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Gelozia – o dovada de dragoste?

Gelozia – o dovada de dragoste?

De cand lumea, gelozia chinuie inimile barbatilor si femeilor, fiind, de multe ori, motiv de razboi si de violenta. Acest sentiment este atat de covarsitor, incat da nastere unui lung sir de emotii si trairi complexe: anxietate, ura, manie, teama sau revolta. Cu toate astea, gelosi nu pot fi doar oamenii mari. Copiii, daca simt ca parintii isi indreapta mai mult atentia catre sora, se simt imediat nedreptatiti.

Multi confunda de cele mai multe ori gelozia cu invidia. Intre cele doua sentimente sunt totusi deosebiri importante. Astfel, un copil poate fi gelos pe atentia pe care parintii o acorda unui fratior mai mic, dar cu siguranta va fi invidios pe jucariile mai frumoase ale unui partener de joaca.

In vreme ce invidia se manifesta in cazul in care o persoana simte nevoia sa posede lucruri pe care le vede la altcineva, gelozia se instaleaza in contextul unei relatii foarte apropiate, cand o persoana simte ca pierde ceva din atentia partenerului, in favoarea unui asa-zis rival.

Cultura a jucat dintotdeauna un rol foarte important in modul cum experimenteaza femeile si barbatii trairile sexuale si emotionale. Concluzia mai multor cercetatori este ca ei nu sunt atat de diferiti, asa cum s-a crezut pana acum. S-a spus ca barbatii dau mai are importanta implicarii sexuale a iubitei cu un alt partener, in vreme ce femeile sunt mai interesate de aspectul emotional al unei relatii extraconjugale a sotului.

Aceasta diferenta a fost socotita de ordin genetic, selectia naturala determinandu-i pe barbati sa aiba grija ca partenera lor sa nu poarte in pantece copilul unui alt individ, asta, in vreme ce femeile s-au preocupat sa fie sigure de implicarea emotionala a barbatului pe care l-au ales.

Multe femei simt din propria experienta cat de diferite sunt de iubitii lor. Femeile sunt pasionale, sunt explozive precum un vulcan, in momentul in care au cea mai mica banuiala legata de fidelitatea partenerului. Asta, in vreme ce ei, de cele mai multe ori, pozeaza in indiferenti, iar orgoliul ii opreste sa aiba manifestari de gelozie fatisa. Si, cu toate astea, barbatii inghit mult mai greu infidelitatea.

Derapajele extramaritale ale unei femei sunt luate de partener drept un afront adus propriei sexualitati. Ei intra in panica si sunt convinsi ca, nefiind in stare sa-si satisfaca partenera, aceasta a hotarat sa caute implinirea in alta parte. De foarte multe ori, raniti in orgoliu, ei isi exprima gelozia prin violenta si furie.

Uneori, femeile isi justifica iesirile patimase ca pe o dovada in plus ca isi iubesc partenerii si doresc ca ei sa le raspunda in aceeasi maniera. Multe si-au dorit chiar ca iubitii sa se arate un pic gelosi doar pentru a simti in felul asta ce reprezinta pentru ei.

  • Pastrata in limitele normalitatii, gelozia, poate fi perceputa ca o dovada de dragoste, dar daca depaseste aceste limite deja este vorba de un comportament deviant.

Si, unora chiar le place sa joace mici scenete, doar pentru a testa gradul de gelozie al sotilor. Cu toate astea, viata langa un om care te banuieste mai mereu de infidelitate este un calvar. Sunt indivizi susceptibili, care traiesc cu o teama permanenta de a nu fi inselati sau vatamati in vreun fel. De aici si pana la a-si urmari partenerii sau a trai intr-o permanenta stare de nesiguranta mai e doar un pas. Un pas care poate duce chiar la crima.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus