Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Cuplu > Greseli penale in casnicie

Greseli penale in casnicie

Joaca de-a DNA-ul se pedepseste

Nu cred sa am vreo prietena sau cunostinta de sex feminin care sa nu se fi laudat, cel putin o data, ca umbla in telefonul ori e-mailul partenerului. Mi s-a intamplat sa aud aceeasi poveste spusa de vreo doi barbati. Practica pare sa nu tina cont de sex, dar poate oricand sa devina un cap de acuzare in procesul de divort. Articolul 195 din Codul penal pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloacele de transmitere la distanta, fara drept„. Pe scurt, violarea corespondentei.

Daca te afli in in postura violatului, trebuie sa stii ca actiunea penala se pune in miscare dupa ce faci plangere. Dar si ca impacarea cu violatorul de corespondenta inlatura raspunderea penala a acestuia.

Primul „da”. Termen de valabilitate

Pe vremuri, in comunism, acel „da” pe care il rosteai emotionata in fata ofiterului starii civile tinea loc de consimtamant la toate actele sexuale de-a lungul casniciei. Ai fost de acord ca domnul in cauza sa-ti fie barbat, deci nu se poate pune problema violului pentru ca actul sexual se desfasoara intre soti si, cum spuneam, ti-ai dat acceptul pentru asta.

Articolul 197 din Codul penal vorbeste despre pedepsirea cu inchisoare de la trei la zece ani pentru „actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa”. Mai mult, pedeapsa este chiar mai mare (inchisoare de la cinci la 18 ani) daca victima este membru al familiei.

Ce s-a schimbat? Nu s-a modificat legea, ci mentalitatea sau perceptia! Cei care sunt desemnati sa rezolve astfel de plangeri stiu acum ca acel „da” rostit la primarie inseamna doar acceptul ca l-ai luat de barbat. Pentru fiecare alta actiune desfasurata in casnicie, e dreptul tau sa fii intrebata si sa-ti dai acordul.

Nu lua lustra pana la partaj

Suparata pe el, decisa sa divortezi, ai plecat la mama, luand frigiderul din domiciliul conjugal (ce daca era al lui, nici macar nu-l deschide.), lustra din sufragerie pe care a cumparat-o la insistentele tale (n-o merita) si cainele (ce vrei, sa moara de foame cu el?!). Cea mai frecventa fapta penala invocata de soti in timpul procesului de divort este furtul intre parteneri. Daca nu reusiti sa impartiti bunurile de comun acord, astfel incat fiecare sa plece cu partea lui din casnicie, numai un partaj va poate ajuta!

In aceasta situatie, mama ori bunica ti-ar putea spune ca parasirea domiciliului (tu ai plecat la parinti) se pedepseste. Ei bine, desi multi il folosesc ca motiv de divort, afla ca parasirea de domiciliu nu are conotatii penale. De multe ori, divortul apare ca o sanctiune a acesteia. Altfel spus, el, ramas acasa, abandonat de tine, care ai plecat la mamitica, se razbuna si… baga divort!

Ultima reduta

Farfuriile au fost aruncate. Cioburile stau marturie. Spate in spate, in asteptarea divortului si/sau a partajului, sotul „cucereste” dormitorul, punand zavor pe usa si amenintand furios: pe aici nu se trece! De multe ori, din razbunare, proaspatul cuceritor nu-si lasa consoarta sa-si ia lucrurile ramase acolo, acum aflate sub cheie.

In Codul penal, situatia se numeste tulburare de posesie si, conform articolului 220, cel care ocupa „in intregime sau in parte, fara drept, un imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii ori refuza sa elibereze imobilul astfel ocupat” e pasibil de unu pana la cinci ani de stat la racoare. Dar in alta camera…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus