Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Limbajele iubirii

Limbajele iubirii

De câte ori nu ţi-ai auzit prietenele suspinând, la doar un an după ce au îmbrăcat cea mai flamboaiantă rochie de mireasă şi au aruncat cu însufleţire în sus cei mai albi porumbei din lume, că măritişul a fost cea mai gravă eroare pe care au comis-o? Unde dispare dragostea după un timp? Şi ce pui în loc când fluturii din stomac au încetat să bată din aripi?

Brusc, cel căruia i-ai fi adus şi luna de pe cer (dac-ar fi posibil măcar teoretic) pare să nu te mai înţeleagă deloc. Îţi vorbeşte în altă limbă – nu e chineză, dar seamănă mult. Aţi devenit unul pentru celălalt doi străini. Deşi îl îmbrăţişezi de zece ori pe zi, el susţine că nu-l iubeşti. Chiar dacă îţi aduce buchete de flori o dată la două zile, tu eşti convinsă că nu se face primăvară cu o floare. Amândoi aveţi dreptate în felul vostru. Pentru că amândoi aveţi nevoi afective diferite şi le exprimaţi diferit. 

E ceea ce a observat Gary Chapman, un antropolog american cu peste 20 de ani de experienţă în relaţiile de cuplu şi autorul bestsellerului Cele cinci limbaje ale iubirii. Într-adevăr, iubirea poate fi exprimată în mai multe moduri şi fiecare dintre noi vorbeşte unul dintre ele sau mai multe. Deşi pare complicat, nu e chiar aşa. Sunt semne clare care îţi arată pe ce butoane să apeşi şi să decodezi limbajul partenerului.

Cinci limbaje, un rezultat

Fie vorba între noi, iubirea e un lucru egoist. Iubeşti ca să fii iubit. Dai ceva şi primeşti altceva în schimb. La început, te îndrăgosteşti şi pui la bătaie toate armele încercând să cucereşti partenerul. Fără să ştii, foloseşti toate cele cinci limbaje ale iubirii: unul sigur se va potrivi. Curând însă după ce ţi-ai atins scopul (eşti împreună cu persoana iubită), diferenţele dintre voi devin evidente. Asta nu înseamnă că unul are dreptate şi celălalt greşeşte. Doar că trebuie să găsiţi acel reglaj fin care transformă îndrăgosteala posesivă de la începutul relaţiei în ceva mai profund: iubirea altruistă. Lucru imposibil în lipsa comunicării. Nu ştii cum să faci şi ce să spui? E simplu: întreabă! Apoi, după ce ai aflat că, în loc să-i găteşti feluri exotice la cină, el preferă să îl ţii zece minute în braţe, treci la acţiune. Respectă-i nevoile afective şi nu-l judeca după propriile aşteptări! Suntem cu toţii unici şi este foarte bine că-i aşa! Altfel, ne-am plictisi de mama focului. În plus, experienţele de viaţă diferite ne fac să oferim şi să primim iubire în moduri diferite. Ce limbaj vorbeşte partenerul tău? Identifică-l şi salvează-ţi povestea de iubire!

Limbajul iubirii

Limbajul timpului. Să petreci timp împreună cu omul drag înseamnă să-ţi canalizezi atenţia în întregime asupra lui. Nu te gândi că, dacă te aşezi lângă el pe canapea şi vă uitaţi la aceeaşi emisiune, o să simtă instantaneu ce mult îl iubeşti. Ca să se întâmple asta, trebuie mai degrabă să opreşti televizorul şi să-l priveşti în ochi ori să faceţi împreună o plimbare prin parc. Să-l întrebi ce-au discutat în şedinţa de la serviciu sau unde şi-ar dori să mergeţi în vacanţa de iarnă. Ori să-l inviţi la dans pe neaşteptate (chiar dacă s-a schimbat în pijamale şi se pregăteşte de culcare).

 Limbajul declaraţiilor. Foloseşte multe vorbe bune, dar ai grijă la intonaţie: uneori, felul în care rostim declaraţiile schimbă total comunicarea intenţiei. Încurajează-l, fă-i complimente, ajut`-l să-şi depăşească nesiguranţele! Ai o vorbă bună pentru el în orice situaţie. Roagă, nu porunci. Dacă iubitul tău e dependent de limbajul declaraţiilor înseamnă că-i sensibil şi tolerează greu criticile. Să nu te surprindă dacă, la un moment dat, o să apeleze la cuvinte aspre sau chiar jignitoare ca să-şi exprime frustrarea. Ca să-l dezarmezi, fă-i declaraţii simple: „Ce bine îţi stă cămaşa în carouri!“, „mă bucur că te-ai gândit să mă suni“ sau „mulţumesc că ai spălat vasele“ sunt formule banale, dar cu impact. 

Limbajul darurilor. Când auzi cuvântul acesta, nu e musai să te gândeşti la cadouri. Sau, cel puţin, nu neapărat la unele cărora să le ataşezi un preţ. Darurile sunt simboluri vizuale ale iubirii. Când ţii un dar în mână, nu te gândeşti neapărat la cât a costat, ci la faptul că el, cel care ţi l-a oferit, s-a gândit la tine, nu te-a uitat sau şi-a amintit un eveniment important din viaţa ta ori a voastră. Dacă iubitului îi plac micile cadouri şi surprize, exact de asta o să ai şi tu parte: haine noi, flori şi multă ciocolată, fără vreun motiv special. În afară de faptul că te iubeşte. Iar pentru că te iubeşte, ţi se dăruieşte. Fă şi tu la fel: pune-i un ursuleţ de pluş în valiza pe care o ia cu el în delegaţie, cumpără-i o o cană cu mesaj sau ceasul visat! Importantă nu-i valoarea cadoului, ci faptul că vine din partea ta.

4 Limbajul serviciilor. Gătitul, aşezatul mesei, dusul gunoiului, ştersul vaselor, plimbatul căţelului dimineaţa devreme, schimbatul apei din acvariu, făcutul patului sau întinsul rufelor pe sârmă. Toate sunt servicii, acele mici lucruri pe care partenerul ar vrea să le faci ca să se simtă ajutat şi iubit. Şi pe care tu nu le faci din obligaţie, ci din iubire, ca să te simţi utilă şi să-i uşurezi şi lui munca. Dacă el e prea ocupat ca să-şi aducă aminte că l-ai rugat de trei săptămâni să schimbe becul ars din sufragerie, încearcă s-o faci tu – e mai simplu decât ţi-ai închipui. Sub nici o formă nu te gândi că „asta nu-i treabă de femeie“! Când o să vadă „isprava“, o să-şi facă singur curaj să dea el cu aspiratorul data viitoare. Împărţirea strictă a muncilor casnice e istorie în secolul XXI!

5 Limbajul atingerilor. E de departe cel mai uşor de exprimat dintre cele cinci limbaje. Şi cel mai plăcut! Ce te costă să-l strângi afectuos în braţe sau, dimpotrivă, să-l laşi să-şi treacă în neştire mâna prin părul tău seara, în timp ce vizionaţi un film bun?! Contactul fizic nu se rezumă doar la relaţiile sexuale. Poate fi o simplă atingere de mâini sau un sărut care să-ţi descreţească fruntea şi să-ţi lumineze ziua. Dacă ai lângă tine un partener care e dependent de atingerea fizică, simte-te norocoasă – e limbajul preferat al femeilor. Aşadar, şansele să vorbiţi acelaşi „dialect“ cresc de la o îmbrăţişare tandră la alta.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns