Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Limbajul secret al cuplurilor fericite

Limbajul secret al cuplurilor fericite


Cercetatorii au descoperit ca poreclele
amoroase au un scop precis: acela de a stabili o relatie solida, jucausa si satisfacatoare. Un studiu despre limbajul folosit in cuplu a dezvaluit ca, cu cat sunt mai trasnite numele de alint, cu atat satisfactia in relatie este mai mare. Terapeutul american Jamie Turnsorf spune ca, de fapt, cantitatea este cea mai importanta, si nu calitatea dulcegariilor pe care si le spun partenerii. Astfel, cuplurile care mentin un raport de 5 la 1 al comunicarii pozitive in comparatie cu cea negativa au mai multe sanse de a fi fericiti o perioada mai indelungata.

Fie ca este vorba de conversatii codate sau de jocuri copilaresti, mesajul de fond este acela ca sunteti foarte apropiati. Astfel transmiteti ca va pasa suficient de mult de relatie si de persoana de langa voi pentru a dezvolta propriul vocabular. Aveti propria lume privata, un fel de mini-cultura a voastra.

Poreclele: dovezi ale exclusivitatii

Pat Love, autoarea cartii „How to Improve Your Marriage Without Talking About It”, este de parere ca poreclele sunt un mod prin care ceilalti oameni isi dau seama ca relatia voastra este exclusiva, ele actionand ca un „marker auditiv”. Atunci cand cei din jur aud conversatia voastra plina de cuvinte dulci si originale simt legatura dintre voi.

Faptul ca partenerul stie ce se ascunde in spatele unor expresii sau fraze simple poate actiona si ca un buton de „repede-inainte”. Dupa o zi de munca, nu vrei altceva decat sa te asezi in fotoliu, cu telecomanda in mana si un pahar de vin. Daca din acel „nimic special” partenerul intelege ca seful ti-a turuit cateva ore aceeasi placa veche, te va scuti de efortul de a-i mai povesti o zi dezastruoasa.

Comunicarea personalizata nu numai ca intareste relatia, dar o poate si salva. Un studiu al profesorului de psihologie Lorne Campbell a demonstrat ca, daca se foloseste umorul in rezolvarea unei dispute, relatia are de castigat pe termen lung.

Cimentarea” amintirilor

Nu este o coincidenta faptul ca in cuplurile nou formate sunt folosite porecle legate de mancare. Orice are legatura cu dulcele este pozitiv prin definitie. Odata ce relatia se maturizeaza si partenerii se cunosc mai bine, vor gasi porecle care se refera la o trasatura specifica a partenerului, aceasta fiind si o modalitate de a dovedi cat de bine se cunosc.

Fiecare experienta deschide usi pentru alte nume de alint si glume pe care le stiti numai voi si care devin ancore ale celor mai semnificative amintiri comune.

Desigur, pentru ca o porecla sa functioneze, ambii parteneri trebuie sa fie de acord. Daca te deranjeaza un anumit fel in care te striga iubitul, asta sigur nu va va aduce mai aproape unul de celalalt.

Ce se intampla in cazul in care tu si iubitul tau refuzati sa folositi nume ridicole? Nu e mai rau decat sa nu va spuneti „te iubesc”. Totusi, dezvoltarea unui limbaj comun, fie el putin caraghios, este incurajat.

Atunci cand partenerul inceteaza sa te mai strige in tot felul de moduri dragute, e cazul sa te intrebi daca nu cumva ceva s-a schimbat in relatia voastra. E ca si cum ai striga un copil neastamparat folosindu-i numele intreg. Asta inseamna ca gradul de intimitate dintre voi a scazut si trebuie sa iti dai seama cum sa indrepti relatia.

In concluzie, un limbaj comun nu face altceva decat sa intareasca legatura dintre tine si iubitul tau. Asa ca lasa mandria la o parte si sa inceapa dulcegariile!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus