Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Cuplu > Mariajul perfect tine de ADN

Mariajul perfect tine de ADN

 

Unii oameni spun ca secretul unei casnicii fericite sta in a nu merge niciodata la culcare suparat pe partenerul de viata, dar psihologii americani au declarat recent ca un mariaj reusit depinde de ADN-ul partenerilor.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/10/11/320146.jpgPare o gluma, dar nu este, mariajul perfect tine de ADN. Mai exact depinde de o gena implicata in reglarea serotoninei, supranumita si hormonul fericirii. Respectiva structura din ADN poate indica cat de mult afecteaza emotiile o relatie. Studiul realizat de Universitatea Berkeley din California si Universitatea Northwestern ar putea fi primul care sa faca o legatura intre genetica, emotii si satisfactia maritala.

Psihologul Robert W. Levenson, unul dintre autorii studiului, a declarat: „Un mister de lunga durata este ce ii face pe unii soti sa aiba un mariaj armonios si pe altii sa fie atat de nefericiti? Cu ajutorul acestor noi descoperiri, intelegem acum mai multe despre ce determina importanta emotiilor pentru diferiti oameni”. Cercetatorii au gasit o legatura intre satisfactia in cadrul unei relatii de cuplu si o gena cunoscuta sub numele de 5-HTTLPR. Toti oamenii mostenesc o copie a acestei gene de la fiecare parinte.

Participantii la studiu cu doua gene 5-HTTLPR scurte s-au dovedit a fi cei mai nefericiti in casniciile lor, cand au avut o serie de emotii negative, precum furie si dispret, si cei mai fericiti cand au fost resimtite emotii pozitive, precum umor si afectiune. In schimb, aceia cu una sau doua gene 5-HTTLPR lungi au fost mai putin deranjati de emotiile din casniciile lor. Concluzia este simpla si functioneaza pe principiul „spune-mi daca gena HTTLPR e lunga sau scurta si iti spun daca o sa-ti mearga sau nu casnicia”. Dincolo de gluma, psihologii sunt unanimiin a afrirma ca emotiile sunt un ingredient esential intr-o relatie.

Noile cercetari nu inseamna ca acele cupluri cu variante diferite ale 5-HTTLPR sunt incompatibile, au precizat cercetatorii. In schimb, studiile sugereaza ca cei care au doua gene 5-HTTLPR scurte prezinta mai multe probabilitati sa prospere intr-o relatie buna si sa sufere intr-una rea. Rezultatele studiului, care a analizat genotipurile a mai mult de 100 de persoane casatorite si a observat cum interactioneaza acestea cu partenerii lor de-a lungul timpului, iar concluziile au probat abordarea teoretica a situatiei, in baza compatibilitatii genetice dintre parteneri, cel putin in ceea ce priveste gena 5-HTTLPR.

Cu alte cuvinte indivizii cu doua gene scurte diferite infloresc in timpul casniciei cand climatul emotional este bun si se ofilesc cand este rau. Tot specialistii au spus ca niciuna din aceste tipuri de gene 5-HTTLPR nu poate fi considerata buna sau rea, totul fiind de modul in care se raporteaza la celalalt partener si la configuratia s-a genetica.

Ce am inteles noi de aici este ca vorba bunicii, care spunea ca cine se aseamana se aduna, era mai mult decat adevarata, iar toate sudiile respective nu au facut decat sa dovedeasca, din nou, valabilitatea acesteia.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus