Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Cuplu > Monogamia este benefica

Monogamia este benefica

Monogamia poate avea efecte evolutioniste benefice pentru barbati, aceasta este concluzia a mai multe studii publicate in revista Science si in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ramanand alaturi de o singura femela, afirma cercetatorii, masculii din multe specii, in special cei din familia primatelor, isi sporesc sansele de a avea multi urmasi care vor supravietui suficient de mult pentru a se reproduce – un factor cheie avut in vedere de savantii care incearca sa afle daca un anumit comportament poate sa il ajute pe mascul sa supravietuiasca brutalului proces de selectie naturala.

Avantajele evolutioniste ale masculilor monogami sunt atat de evidente, incat doua studii au ajuns la concluzii asemanatoare in privinta beneficiilor acestora. Potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, posibilitatea de a asigura protectia urmasilor reprezinta beneficiul suprem al monogamiei.

Aceasta este analiza facute pe animale din diferite specii, cu diferite nuveluri de evolutie. In  ceea ce priveste monogamia la specia umana, parerile celor doua echipe sunt usor diferite. In timp ce unii considera ca „oamenii nu sunt social monogami”, autoriiceluilalt studiu sustin ca „oamenii sunt atat monogami cat si poligami, in functie de circumstante istorice si sociale”.

„Oamenii sunt niste animale atat de neobisnuite, depinzand atat de excesiv de cultura, un factor care a schimbat atat de multe din regulile de baza ale evolutiei”, este una din ideile pe care l-au imbratisat toti cercetatorii.

Monogamia umana ar fi putut sa apara atunci cand femeile traiau separat si solitar, iar un barbat a simtit nevoia sa ramana aproape de partenera sa pentru a o proteja. Insa este la fel de posibil ca monogamia sa fie un foarte recent aranjament cultural, de casatorie in cadrul unor grupuri, adauga acesta.

Indiferent de motivul initial din care a evoluat, monogamia a reprezentat un veritabil avantaj pentru Homo sapiens, prin prisma beneficiilor evolutioniste.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus