Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Nu te lasa apasata de defecte

Nu te lasa apasata de defecte

Uită de proverbul „lupu-şi schimbă părul, dar năravul ba“! Evaluează situaţia la rece. Cum ai ajuns să fii leneşă, negativistă sau să te ia gura pe dinainte? Încearcă să înţelegi de unde vin aceste neajunsuri. Dacă le-ai conştientizat, eşti deja pe drumul cel bun. Ca să-ţi fie mai uşor, ţine un jurnal, consultă un psihoterapeut sau găseşte-ţi un confident. Până atunci, rândurile de mai jos ţi-ar putea fi de folos. 

Problemă: Mereu în contratimp

Oricine mai întârzie. Fie că s-a stricat maşina sau eşti blocată în trafic ori ţi s-a îmbolnăvit copilul sau n-ai găsit taxi. Când însă nu ajungi niciodată la timp, situaţia ţi-a scăpat de sub control.

Rezolvare: identifică de ce întârzii mereu! E o formă de a amâna responsabilităţile? Încerci să-ţi impui autoritatea făcându-i pe alţii să fiarbă cu ochii aţintiţi pe ceas? Sau pur şi simplu eşti o persoană dezorganizată? Fă-ţi un plan, stabileşte priorităţile, dar ai mereu în vedere că timpul celorlalţi e la fel de preţios ca al tău!

Problemă: Îţi lipseşte tactul

Să fii diplomat înseamnă să fii în stare să evaluezi o situaţie înainte de a des-chide gura sau a acţiona. Pentru asta, trebuie să cântăreşti bine spusele interlocutorului şi să fii sigură că mesajul tău nu ajunge alterat la urechile celuilalt. 

Rezolvare: Chiar dacă eşti mânioasă sau te-ai simţit ofensată, trage aer în piept şi nu te coborî la nivelul celui care te-a provocat. Încearcă să vezi problema în ansamblul ei şi să te pui în pielea celuilalt.

Problemă: Secretele nu-s de tine

Noi, femeile, suntem flecare din naştere. Iar când secretul ce ţi s-a dat spre păstrare e suficient de suculent, cum să-l ţii doar pentru tine? 

Rezolvare: Gândeşte-te ce câştigi ţinându-ţi gura şi ce pierzi dând mai departe. Păi, în primul caz, admiraţia şi încrederea confesorului. În al doilea, e pagubă pe toate fronturile. Poţi să pui într-o situaţie jenantă pe cineva, să înşeli aşteptările, să strici o surpriză. Dacă simţi că nu poţi păstra o taină, când eşti întrebată: „Pot să-ţi zic ceva, dar să nu spui nimănui?“, răspunde: „Nu!“

Problemă: Eşti iute la mânie

Trăim pe repede-nainte, iar timpul parcă a intrat în sac. Cum să nu ţi se tocească nervii? Din nefericire, adesea nu-ţi poţi revărsa mânia asupra obiectului care ţi-a stârnit-o şi ajungi să te răzbuni pe alţii. 

Rezolvare: Bate în retragere şi regăseşte-ţi stăpânirea de sine! Nu trebuie să „laşi de la tine“, dar încearcă să-ţi susţii punctul de vedere după ce te-ai calmat. Când intri într-un conflict, nu lua reproşurile personal! Cere explicaţii şi explică, la rândul tău, cu răbdare.

Problemă: Nu te ţii de cuvânt

Când nu-ţi respecţi promisiunea, descalifici persoana căreia i-ai dat cuvântul. Să nu duci la îndeplinire ce ai susţinut înseamnă lipsă de respect – pentru tine şi pentru cei din jur. 

Rezolvare: Cunoaşte-ţi limitele şi fii sigură că poţi să rezolvi sarcina la care te-ai înhămat! Apoi, stabileşte un termen. Nu promite niciodată doar ca să scapi de gura celuilalt. 

Problemă: Eşti invidioasă

Îţi doreşti mereu altceva: maşina vecinului, casa verişoarei, soţul colegei. De-aici până la depresie e doar un pas. 

Rezolvare: Vezi-ţi de viaţa ta, n-o mai trăi pe a cunoscuţilor. Crezi că la alţii e numai lapte şi miere? Oamenii poartă măşti sociale şi dezvăluie doar ce consideră convenabil. Întotdeauna e loc de mai bine, la fel cum poate fi şi de mai rău. Bucură-te de ce ai, ăsta e secretul unei vieţi fericite! 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus