Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > O viata mai vesela

O viata mai vesela

Stă în puterea noastră să ne facem viaţa mai frumoasă. Prin gesturi aparent minore, dar care poartă în ele uriaşe surse de bucurie. Şi, cum fericirea se învaţă pas cu pas, îţi propunem să experimentezi, în câţiva paşi surprinzător de simpli, secretele unei vieţi mai vesele, împlinite.

Dăruieşte

Când se simt triste, femeile au chef de shopping. Numai că să arunci cu banii pe haine, pantofi şi farduri e ca o beţie din care te trezeşti rapid – când ajungi acasă cu portofelul gol, îţi revine supărarea. Ce să faci ca să te bucuri, pe termen lung, de endorfinele unei partide de cumpărături? Surprize celor dragi: copil, bărbat, căţel. Bucuria din ochii lor când vor vedea că le-ai adus ceva drăguţ (sau delicios, după caz) îţi va hrăni sufletul mult timp.

Meditează

Nu la nemurirea sufletului, ci struneşte-ţi gândurile după tehnicile orientale de purificare a minţii. Aşază-te turceşte, cu mâinile pe genunchi şi palmele în sus. Închide ochii. Nu te gândi la ce-a fost sau ce va fi, concentrează-te doar asupra respiraţiei tale. Nu-ţi va reuşi din prima, fiindcă gândul zboară cu repeziciune, dar, în timp, vei căpăta exerciţiul de a trăi în prezent, de-a te bucura de „aici“ şi „acum“.

Joacă-te

Ne-am obişnuit să ne luăm prea în serios, atitudine ce face mari deservicii stării noastre de bine. Se spune „să nu te pui la mintea copiilor“, dar chiar asta ar trebui să faci, cât mai des. Joacă-te cu copiii tăi sau cu ai altora. În parcul de distracţii, dă-te în leagăn sau pe toboganele mari. Ţopăie, sari şotronul, fredonează – fără teamă de ridicol, fă tot ce-ţi refuzi de ceva vreme şi te bucura enorm când erai copil. Vei trăi din nou senzaţia de libertate şi exuberanţa celor mai frumoase vârste.

Râzi

Logica spune că, atunci când ai un motiv de veselie, îţi vine să râzi. Ei bine, se pare că, în mod miraculos, reciproca e şi ea adevărată. E suficient să schiţezi un zâmbet, chiar şi aşa, fără motiv, ca starea de spirit să ţi se schimbe în bine. Râsul reduce stresul, scade tensiunea, oxigenează creierul, alungă migrena, calmează durerile menstruale, amână îmbătrânirea ţesuturilor. Vezi deci vreo pricină să nu fii, din zori până-n seară, cu gura până la urechi?

Cei trei P ai poftei de viaţă

Caută-i, adoptă-i, cultivă-i, ca să aduci mai multă bucurie în viaţa ta:

  • Prietenia – cuplată ori ba, nu-ţi neglija prietenii şi bucură-te de compania lor cât mai des.
  • Planurile – nu lăsa să treacă o zi fără să pui la cale ceva: o iesire-n oraş, o achiziţie, o vacanţă. Fă-ţi planuri realiste, pe termen scurt, şi ocupă-te de împlinirea lor.
  • Puritatea – caută să ai gânduri, vorbe şi acţiuni curate, să nu simţi, spui, faci lucruri de care să-ţi fie ruşine.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus