Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Cuplu > Pilulele contraceptive, verificate de UE

Pilulele contraceptive, verificate de UE

Agentia Europenea a Medicamentului a demart o analiza care urmareste sa stabileasca raportul real intre risc-beneficiu in cazul contraceptivelor combinate.

Au fost supuse analizei contraceptivelor orale combinate din generatia a treia si a patra de catre Agentia Europeana a Medicamentului si a fost demarata la initiativa Frantei, pentru a se stabili exact riscurile pe care si le asuma femeile care folosesc aceste contraceptive.

Nu intamplator Franta a facut aceasta solicitare, pentru ca aici au avut loc mai multe discutii legate de reducerea utilizarii contraceptivelor orale combinate din generatia a treia si a patra, ca urmare a unor indicii de ingrijorare reala legate de riscul de aparitie a tromboembolismului venos, respectiv formarea de cheaguri de sange in vene), care in cel putin 10 cazuri confirmate in Franta a fost provocat de pilulele contraceptive.

Un raspuns al Comitetului de farmacovigilenta pentru evaluarea riscului legat de contraceptivele orale combinate de generatia a treia si a patra va fi facut public in luna iulie.

Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o reevaluare mai ampla a mai multor contraceptive hormonale autorizate deja in Uniunea Europeana, tocmai cu scopul de a se stabili raportul real beneficiu-risc, dar si pentru reevaluarea cu mai multa strictete a riscurilor pe care aceste pilule contraceptive le implica dupa o utilizare pe termen lung.

Contraceptive hormonale

Contraceptivele hormonale combinate contin doua tipuri de hormoni, un estrogen si un progestativ, iar analiza priveste toate contraceptivele care contin urmatoarele progestative: clormadinona, desogestrel, dienogest, drospirenona, etonogestrel, gestoden, nomegestrol, norelgestromin si norgestimat.

Potrivit Agentiei, se cunoaste faptul ca riscul de aparitie a tromboembolismului venos asociat utilizarii contraceptivelor hormonale combinate depinde atat de nivelul de estrogen, cat si de tipul de progestativ continut. Evaluarea tine cont de toate datele disponibile privitoare la riscul de aparitie tromboembolismului venos asociat utilizarii acestor contraceptive, iar verdictul final va modifica recomandarile de prescriere pe intreg teritoriul UE.

Stadiul final al acestei proceduri de evaluare il constituie adoptarea de catre Comisia Europeana a unor masuri armonizate, a caror implementare in toate statele membre este obligatorie.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus