Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Portretul barbatului infidel

Portretul barbatului infidel

Vinovatul din oglinda

Pornirea de a decreta ca toti barbatii sunt porci, inclusiv cel din dotare, nu face altceva decat sa destabilizeze din start o caruta la care-i musai sa traga doi. Iar atunci, un exercitiu necesar este cel al privitului in oglinda. „Ce-am facut eu sa merit asta?” nu trebuie sa fie doar o lamentare retorica, ci un exercitiu, poate dureros, de autoanaliza: il mai iubesc pe individ ori situatia iscata ma doare din orgoliu? Oare eu am facut tot ce-mi sta in putinta ca sa pastrez dragostea vie? In functie de raspunsuri, vina trebuie impartita cu onestitate. Iar daca recunoastem ca si noi am contribuit, macar cu 2-3 atingeri de pensula, la portretul barbatului care ne-a inselat, sansele de a pune mai bine pe roate ori relatia actuala, ori una viitoare – in functie de context – vor fi toate de partea noastra.

Deschide ochii bine daca observi ca adoratul tau…

 • nejustificat, vine la ore tot mai tarzii acasa;
 • sfarseste brusc convorbirile telefonice cand intri tu in camera;
 • se fastaceste sau, dimpotriva, construieste scenarii prea elaborate cand il intrebi unde pleaca.

Minincheta

De ce tradati in dragoste?

Am intrebat cativa barbati, de varste si din medii sociale diferite, ce-l poate face pe un seaman de-al lor sa calce stramb. Si daca ei au calcat…

Iata ce mi-au raspuns:

 • Daniel, 40 de ani, cascador: Da, am inselat, din teribilism si din dorinta de a le dovedi celorlalti ce grozav eram. Pe atunci, filmam non-stop, aveam puzderie de turnee si un anturaj in care era destul de greu sa n-o comiti. Nu consideram ca insel, ci ca era o simpla aventura de care n-o sa se afle niciodata. Si, in mare, asa a fost.
 • Sorin, 35 de ani, de meserie „tata”: Da, mi-am inselat partenera, insa ulterior mi-am pus intrebarea „ce avea cealalta in plus?” Sentimentul de apasare s-a pastrat vreme indelungata. A fost insa o experienta folositoare, m-a facut sa inteleg ca nu merita sa inseli doar pentru divertisment. Nu am fost prins, dar nu am putut nici sa tin secretul. Pur si simplu, a trebuit sa-l spun, ca si cum eliberam o supapa.
 • Lucian, 50 de ani, inginer: Barbatul insala pentru ca animalul din el nu a iesit complet. Mai are reminiscente atavice de haita si de incredere in sine pe care trebuie s-o afiseze pe stindard, atata vreme cat acesta este sus.
 • Marin, 68 de ani, pensionar: Domnisoara, de multe ori fasolea din vecini ti se pare ca-i mai buna decat friptura de acasa. De-aia inseli. Ideea e ca femeia sa nu-si lase niciodata barbatul flamand, daca intelegi ce vreau sa-ti spun…

Ceea ce au descoperit psihologii de azi e ca, fata de vremurile de mult trecute, s-a estompat sau a disparut cu totul sentimentul de vina in caz de tradare a iubirii, fie ea si netrecuta pe la primarie si biserica. Independenta e o virtute, fericirea e dezideratul principal, orgasmul e obligatoriu, iar victimele colaterale ale propasirii noastre emotionale sunt acceptabile. Asta se intampla si in cazul femeilor, si in al barbatilor care-si cauta implinirea sufleteasca si trupeasca in paturi straine, dar, cum despre barbati vorbim acum, ne vom concentra asupra lor.

Ispite la tot pasul

Barbatii din ziua de azi resping fatis o lesa mult prea scurta, care le stirbeste demnitatea si le ingenuncheaza masculinitatea, deci considera inofensive derapajele de genul convorbirilor mult prea dulcege cu colegele de birou, flirturile „nevinovate” cu orice femeie zambitoare care le intretaie calea, emoticoanele pupacioase trimise prietenelor din lista de Messenger si Facebook, calatoriile de afaceri care se soldeaza cu petreceri de seara, in care, sub aburi de alcool, ei sunt mult prea indrazneti, iar ele mult prea decoltate. Iar de aici pana la tradarea fara echivoc nu mai e, uneori, decat un pas. Cum poti fugi de ispite fara sa te izolezi de societate si sa pari un pampalau tintuit sub papucul unei dame?! Asta e marea provocare a barbatului modern.

Categorii de tradatori

Cele patru profiluri sociologice ale adulterinului au ramas insa prea putin modificate de epoci si cutume morale:

 • „Te insel pentru ca-s nefericit” e cea mai raspandita dintre tipologii. Nimeni nu se satura de bine, spune o vorba, deci barbatul incepe sa caute in alta parte ceea ce (considera ca) ii lipseste acasa: afectiune, sex de calitate, intelegere, suport moral.
 • „Te insel fiindca ma inseli” e scuza barbatului care insala din razbunare sau din nesiguranta. Uneori, „victima” nici nu-l tradeaza, dar asa i se pare lui, iar atunci decide ca atacul e cea mai buna aparare.
 • „Te insel pentru ca sunt barbat”. Iar barbatii sunt nascuti vanatori, considera exponentii acestei categorii. Pentru ei, a te culca si cu alte femei decat cea careia i-ai jurat credinta e o forma de validare personala.
 • „Te insel fiindca te iubesc” e o tipologie din care fac parte barbatii ce considera ca un cuplu este intarit si viata sexuala imbunatatita prin micile escapade intamplatoare carora le dau ei curs. Cateodata, chiar asa e. Pana afla ea, si castelul de nisip se darama…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus