Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Beneficiile unei partide de…plans

Beneficiile unei partide de…plans

 

 

In cultura noastra, plansul nu e incurajat

Sa dai apa la soricei din te miri ce e rusinos, iar cand vine vorba de barbati, fiecare lacrima e ca un razboi pierdut. Plansul este insa un dar al naturii, o descatusare de sentimente de care numai noi, oamenii, suntem in stare si pe care nu ar trebui sa ne-o refuzam macar atunci cand nu ne vede nimeni. Chiar daca pe moment ne simtim vinovati si… desfigurati de prea mult hohotit, se pare ca plansul nu dauneaza deloc sanatatii. Dimpotriva.

Lacrimi antibacterienehttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/plans-art1.png

Lacrimile sunt agenti antibacterieni si antivirali extrem de eficienti, intrucat ele curata globul ocular si ne feresc de musafiri nepoftiti precum germenii prezenti pe tot ce atingem. Cand ducem mainile murdare la nas si la ochii inrositi de plans, microbii au mai putine sanse de a cuceri teritorii care nu le apartin, iar asta, datorita faptului ca lacrimile contin lizozima, o proteina cu efect antibacterian puternic, care omoara in cateva minute 95% din bacteriile intalnite in cale.

Plangi si elimini toxine

Un biochimist american a descoperit ca lacrimile pe care ti le storc traumele sufletesti contin mai multi compusi toxici decat cele pe care le versi in conditiile unor stimuli iritanti, cum ar fi atunci cand toci ceapa. Concluzia? Stresul emotional ajuta la detoxificare prin intermediul lacrimilor.

Plansul te-nveseleste

Poate ca suna absurd, dar asta e adevarul. Dupa o portie zdravana de plans, anxietatea, nervozitatea si pesimismul isi pierd brusc din vigoare, iar acest fenomen are o explicatie biochimica: nivelul de mangan (mineralul care, prezent in exces, ne da stari proaste) scade. Din acest motiv, odata ce ne stergem lacrimile, se poate instala chiar o scurta stare euforica.

Terapie antistres

Mecanismul de eliminare prin intermediul lacrimilor a substantelor daunatoare organismului e similar celui al transpiratiei. Cand plangem, odata cu descarcarea emotiva, scapam de anumite chimicale produse in organism din cauza stresului. Cand ne abtinem de la plans, efectul este invers: nivelul acestor toxine creste, disconfortul emotional ia proportii, iar de aici pana la hipertensiune arteriala, probleme cu inima si ulcer e doar un pas.

 

Comments

comments

One thought on “Beneficiile unei partide de…plans

Lasă un răspuns