Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Relatia de refacere – relatia dupa divort

Relatia de refacere – relatia dupa divort

Relatia de refacere este ceea ce gandesti ca va fi „relatia dintre doua relatii serioase”. Evident, nu excluzi din start posibilitatea ca tocmai acel om sa fie marea dragoste, dar esti destul de sceptica si iti spui ca nu esti inca pregatita pentru un nou angajament. Tu urmaresti altceva: refacerea respectului de sine dupa proaspata despartire, evitarea singuratatii. Aceasta relatie poate fi o solutie de moment, atunci cand esti prea tulburat de ceea ce a fost si nepregatit pentru ceea ce va veni.

Evoluezi printre capcane

Astfel de legaturi sunt pline de capcane, pentru ambii parteneri. Te intrebi daca-l folosesti pe celalalt pentru refacere si daca e cazul sa-l avertizezi ca nu aveti perspective, te intrebi daca merita sa te implici intr-o astfel de relatie sau pur si simplu descoperi ca esti deja omul care strange bucatile de inima sfaramata ale celuilalt. „Eu am fost intr-o astfel de relatie”, ne-a spus Teodora. „El se despartise de prietena cu care fusese trei ani si, la doua saptamani, am inceput sa iesim. Eu nu stiam de relatia respectiva si nici nu am aflat decat dupa vreo luna sau chiar mai mult. Dar nu m-a interesat. Am fost cinci luni impreuna, fara angajamente, fara suparari mari. Ne-am despartit ca asa a fost si fiecare si-a vazut de viata lui.”

Sinceritatea este regula de baza intr-o astfel de situatie, chiar daca ea poate rani. „Oricum am intoarce-o si suci-o, tot doare cand aflam ca persoana iubita nu ne poate iubi, din multe motive traite in relatia anterioara”, crede Erika. „Corect ar fi sa ii spui ca nu poti mai mult, dar si mai corect ar fi sa nu iti impui ca nu va fi nimic, pentru ca nu se stie de unde sare iepurele si, chiar daca avem sufletul parjolit de curand, se poate ca exact persoana pe care o dorim temporar alaturi de noi sa se dovedeasca a fi sufletul pereche”.

Este oare corect sa-l folosim pe celalalt sa ne refacem? In dragoste si in razboi, totul e permis, a fost unul dintre raspunsurile care mi s-au dat. „In momentul in care esti parasit, suferi atat de tare, incat uiti de criteriile morale”, e parerea Andrei. „Si se pare ca ceea ce ti s-a intamplat tie e sfarsitul lumii, de unde «dupa mine, potopul!». Si atunci, prima fiinta intalnita in cale e victima sigura, iti razbuni pe ea toata suferinta, tot orgoliul ranit, facand-o tap ispasitor. Evident ca este imoral! Evident ca este semn de egoism! Dar, in fata suferintei, ca si in fata mortii, suntem singuri si ceilalti pot sa ne devina indiferenti”.

Fa o pauza dupa divort

Specialistii spun ca, dupa o despartire sau un divort, trebuie sa-ti acorzi un ragaz, o perioada de singuratate in care sa-ti dai seama ce nu a mers in relatia pe care tocmai ai terminat-o si, eventual, sa ajungi la o concluzie in privinta a ce ti-ai dori cu adevarat. Asta insa nu inseamna ca, daca te implici intr-o legatura, fie ea si fara a o considera de mare angajament si perspectiva, nu vei gasi niste raspunsuri. Asa cum a facut Danada: „Am gasit rostul acestor relatii intre relatiile serioase – rostul de a intelege ce se intampla in jurul meu, de a ma descoperi, de a ma face sa evoluez, de a nu mai face un capat de lume dintr-o despartire. Viata merge mai departe, asa am invatat de la altii ca se face, asa fac si eu. Dar n-am incetat sa sper ca va aparea acel cineva si poate ma va lecui”.

Nu e corect sa folosesti un om, dar poti sa spui ceea ce cauti, sa nu-l pacalesti. In fiecare relatie trebuie sa gasesti un echilibru, sa fii corect cu tine insuti si cu cel de langa tine, sunt concluziile la care a ajuns Toma. „A trebuit sa trec prin multe situatii fericite sau dureroase ca sa inteleg lucrurile astea”, spune el.

„Experienta proprie e importanta. Poate ca acum multe lucruri le-as fi facut altfel si cred ca ceea ce am gresit cel mai mult in trecut este ca nu am gandit in perspectiva, n-am avut intelepciunea de a imagina diverse situatii care m-ar fi putut astepta. Poate as fi apreciat mult mai bine omul de langa mine si nu as mai fi trait experienta nici trista, dar nici fericita de „relatie intre doua relatii”.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus