Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Sex tabu: fetisism

Sex tabu: fetisism

Definitia din dictionar suna asa: „Parafilie ce consa in pulsiuni, fantasme si comportamente marcate si persistente, implicand cautarea si obtinerea unei excitatii sexuale prin utilizarea unui obiect sau a mai multor obiecte inanimate (cum ar fi, de exemplu, pantofii cu toc sau lenjeria de dama)”.

Termenul a fost introdus prima oara in limbajul psihologilor (referirea initiala este la un obiect de cult religios) de catre Alfred BINET, in 1887, si desemna folosirea unui obiect ca stimulent erotic.

Ca de obicei, definitiile de dictionar sunt foarte transante. Acceptiunea moderna si reala a termenului este insa mult mai blanda. Iar inceputurile acestui „modernism” se regasesc in revolutia sexuala a lui Alfred KINSEY din anii ’50, in urma careia multi psihologi, psihanalisti si medici au inceput sa reconsidere etichetele „patologic” sau „deviant” aplicate diferitelor comportamente sexuale.

Fetisismul se caracterizeaza in principiu ca o atractie irezistibla, chiar o fixatie, pentru un obiect vestimentar sau pentru o anumita parte a corpului, ca fiind principalele, sau singurele „motoare” de provocare si mentinere a excitatiei sexuale. In aceasta ordine de idei, nu e tocmai socant faptul ca persoanele care manifesta predilectii fetisiste sunt in principal barbati.

Mai interesant este ca anumite comportamente initial etichetate drept fetisiste sunt asimilate in timp unei anumite culturi sau societati, devenind notiuni absolut firesti in materie de sex. De exemplu, excitatia pe care o provoaca lenjeria de dama, din satin sau dantela, ori celebra jartiera.

In aceeasi categorie, putem incadra si preferinta pentru anumite parti ale corpului, cultivata intens in directia unui anumit tip de ideal feminin. Astfel, in Asia este preferat piciorul mic si delicat, in Occident se „cauta” sanii voluptosi si posterioarele perfecte; in mod inconstient, majoritatea barbatilor sunt atrasi de parul lung si exemplele pot continua.

Cand se considera ca fetisismul devine PATOLOGIC?
Tehnic, atunci cand nu mai vorbim despre admiratia fata de obiectele vestimentare si de parti ale corpului sau despre folosirea lor ca adjuvante pentru sporirea placerii sexuale si discutam despre producerea placerii exclusiv prin intermediul lor. Mai clar, persoana implicata in actul sexual inceteaza sa mai conteze in lipsa acestora, mergand pana la satisfacerea sexuala in absenta unei alte persoane.

TIPURI DE FETISISM

  • Hainele, mai exact materialul din care sunt confectionate. Cel mai intalnit este fetisismul pentru piele, matase si satin, sugerand apropierea delicata si senzuala fata de trup.
  • Mancarea fetisista. Da, exista. Gandeste-te la un „9 saptamani si jumatate” prelungit savuros la… nesfarsit.
  • Incaltaminte fetisista. La loc de cinste sunt pantofii stiletto si cizmele foarte inalte, de cele mai multe ori din material lacuit.
  • Accesorii fetisiste. Body piercing-urile intra in categoria de maxim interes, apoi manusile sau esarfele, machiajul si chiar… ochelarii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus