Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Sex tabu: Swinging

Sex tabu: Swinging

Preocupare sexuala cu baze legale (sa zicem), swinging-ul se refera – intr-o acceptiune mai restransa a termenului – la un schimb, un „switch” intre partenerii a doua cupluri. De fapt, totul pleaca de la ideea de varietate, de experimentare si explorare fara inhibitii in cuplu. Mai precis se refera la toate tehnicile la care recurg doi oameni, care altminteri se iubesc, cel putin teoretic, pentru a-si condimenta viata sexuala.

Si asta include si lucrurile despre care am vorbit in articolele anterioare Sex Tabu: voyeurism, exihibitionism si menage a trois. Si cand am spus „cu baze legale” ma refeream mai subtil la faptul ca swinging-ul este un soi de „tradare, tradare, dar s-o stim si noi”. Totul se face de comun acord.

Asa s-a ajuns ca aceasta preocupare sexuala sa aiba adepti care se organizeaza in asociatii inca din anii ’60. Scopul lor – cu eforturi de a mentine un low-profile – este de a prezenta informatii corecte si decente legate de acest stil de viata. Asa cum e si firesc, nimeni nu-si striga diversitatea vietii sexuale la colt de strada, insa zvonurile si comentariile relativ la cei care practica swinging-ul nu pot fi sub nici un chip favorabile.

A inceput la americani (teoretic, pentru ca practic, cetatenii de rang nobil ai Romei antice sunt inegalabili in materie de sex fara frontiere) in vremea celui de-al doilea razboi mondial, in comunitatea fortelor aeriene. Deoarece numarul de piloti cazuti la datorie era foarte mare, exista un soi de intelegere nescrisa ca nevestele celor plecati in lupta sau ucisi sa fie luate in grija celorlalti ramasi in viata – unde „luate in grija” se refera la tot tacamul.

Asta a degenerat in peiorativul „wife-swapping”, adica schimbul de neveste care in Marea Britanie a atins cote maxime ca activitate favorita a dezinhibatilor „flower power”.

In prezent, swingerii se intalnesc fara tam-tam in cluburi dedicate – exista cam 3.000 in toata lumea – unde se cunosc si fac „trocul”. Comunitatea s-a consolidat cel mai mult prin intermediul internetului, care a inlesnit teribil comunicarea si contactul chiar si intre cupluri din alte colturi ale lumii.

Bazele legale despre care vorbeam mai sus implica acordul comun pentru lucrurile care se intampla intre adeptii swinging-ului si care il feresc de a fi scos in afara legii, exceptand-o poate pe cea morala – relativa, fragila, discutabila.

Personal, eu categorisesc swinging-ul tot ca deviant, chiar daca din statisticile expertilor in psihologie sexuala rezulta ca majoritatea cuplurilor care il practica sunt mult mai fericiti si mai satisfacuti in relatie decat morocanosii adepti ai monogamiei. Ba as putea spune ca – dupa mintea si principiile mele – nici macar nu se pune problema ca oamenii aceia au cu adevarat o relatie. Si nu pentru ca as crede in suflete-pereche, ci mai degraba in loialitate si respect fata de partener.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus