Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Sexul oral, mai periculos decat fumatul

Sexul oral, mai periculos decat fumatul


Sexul oral
a depasit in ultimii ani fumatul in clasamentul celor mai periculosi factori de risc asociati cu declansarea cancerului orofaringian – este concluzia unui studiu realizat de americani. In alte tari din lume insa, fumatul ramane principala cauza a cancerului orofaringian. Se pare ca punctul comun intre sex oral si cancer consta in prezenta la nivelul tumorilor canceroase a unor papiloma virusuri, responsabile de infectiile transmisibile pe cale sexuala si care sunt, totodata, principala cauza a aparitiei cancerului de col uterin.

Persoanele infectate cu aceste virusuri „se confrunta cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decat restul populatiei, acest risc fiind mult mai mare fata de cel asociat cu fumatul, care e doar de trei ori mai mare”, a declarat Maura Gillison, medic la Universitatea din Ohio. Ea studiaza aceasta tema de peste 15 ani si a observat ca persoanele care fac sex oral cu mai mult de sase parteneri pe parcursul vietii se confrunta cu un risc de cancer orofaringian de opt ori mai mare comparativ cu restul populatiei.

In total, cancerele cavitatii bucale si ale gatului au crescut cu 225% din 1974 pana in 2007, cele mai multe dintre cazuri fiind inregistrate la pacienti care au declarat ca au practicat sexul oral. Maura Gillison a precizat totodata ca aceasta concluzie a fost obtinuta in urma unor studii observationale si ca ele trebuie sa fie confirmate prin alte cercetari statistice viitoare. „Nu putem sa demonstram cu certitudine ca anumite comportamente sexuale sunt asociate cu un risc superior de a fi infectat cu papiloma virus”, a adaugat medicul american.

Ca masura de preventie, medicii recomanda vaccinarea, inclusiv pentru barbati, care protejeaza contra a patru tulpini de papiloma virus, vinovate de aparitia a 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin si de negi genitali.

Daca este tratat la timp, cancerul orofaringian este adeseori vindecabil. 90% dintre pacienti supravietuiesc cel putin cinci ani de la diagnosticare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus