Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Steriletul – riscuri si contraindicatii

Steriletul – riscuri si contraindicatii

Steriletul este de doua tipuri: bioactiv (cu argint, cupru sau substante hormonale) si inert (din plastic sau otel). Exista insa si potentiale riscuri pe care le poate genera folosirea lui.

  • DIU creste sangerarile si durerile din timpul menstruatiei, de aceea exista riscul de anemie, metroragii (pierderi mari de sange). Prin urmare, steriletul e contraindicat daca suferi de anemie, dismenoree, sangerari uterine nediagnosticate.
  • Pentru ca DIU e situat in cavitatea uterina, folosirea lui poate duce la afectarea structurii colului uterin. De aceea, nu este recomandat femeilor care nu au nascut sau nu au avortat niciodata.
  • Steriletul lasa o „portita” stramta intre interiorul uterului si vagin (prin firele de control), putand astfel cauza infectii uterine sau afectiuni inflamatorii pelvine. De aceea, nu trebuie sa-l folosesti daca ai raporturi sexuale neprotejate sau cu numerosi parteneri, sau daca ai avut o boala venerica in ultimul an.
  • Dispozitivul intrauterin actioneaza local, numai la nivelul mucoasei uterine. Din aceasta cauza, exista riscuri de fecundare si nidare a oului format in trompa uterina. De aceea, e contraindicat sa folosesti sterilet daca ai avut vreodata sarcina extrauterina.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns