Esti aici
Femeia.ro > Relatii > Psihologie > Trei in barca familiei

Trei in barca familiei

Anca deschise usa si ramase incremenita in prag: la usa era geamantanul sotului. Cu miscari repezite Cristian se imbraca, iar in spatele lui era mama.

„Fata mea – zise mama -, nu pune la suflet! Lasa-l sa plece, n-om pieri noi din asta!” Cristian lua geamantanul, mangaie stangaci obrazul Ancai: „Iarta-ma, Anca, dar nu mai suport”. Cand a venit sa o ceara pe Anca de sotie, mama a spus: „Sunteti inca niste copii, asa ca m-am gandit sa locuiti aici, sub supravegherea mea”. S-au scurs trei ani, iar mama a fost omniprezenta in viata lor. Uite-o! Intra la ei in camera, cu o tava cu cafele. „Hai, copii, sa bem o cafea!” Faptul ca mama a intrat fara sa bata la usa e la ordinea zilei.

Asa cum sunt si sfaturile ei despre cum sa-si cheltuiasca salariile. Cand Anca a avut o intarziere, mama a strigat cu mana la inima: „Sper ca va dati seama ca e prea devreme pentru copii!” Drept urmare, Cristian a inceput sa apara mai rar pe acasa, iar acum pleaca de tot. „Lasa, c-o sa-ti gasesti altul mai bun!” se aude vocea mamei…

Primul vinovat: parintele O asemenea identificare a parintelui cu copilul adult nu este o raritate. Se intampla mai des in familiile monoparentale, unde, in lipsa altui obiect al dragostei, mama isi indreapta toata atentia catre copil si nu-si da seama ca pune semnul egalitatii intre viata ei si a copilului. Parintele asociaza acest comportament cu cele mai bune intentii: frica pentru viitor, dorinta de a sustine copilul, de a evita repetarea greselilor sale plus argumentul final – dragostea.

Articol preluat din revista FEMEIA., editia de aprilie 2009.

Explicatia este simpla: sa traiesti viata altuia mai tanar, mai puternic este intotdeauna mai usor decat sa te descurci cu a ta. Normal, aceasta situatie este posibila doar daca fiul/fiica adulta nu obiecteaza.

De aceea, intra in functiune manipularile: „Tot ce am facut, am facut pentru tine, iar tu…” Mama Ancai si-a crescut singura fiica, a avut doua servicii, a refuzat un mariaj avantajos de dragul fiicei… Acum, Anca intelege ca problema nu este ea. Mama ei a urat intotdeauna barbatii.

Dupa ce s-a despartit de sotul caruia nu i-a putut ierta aventura, fara sa-si dea seama, i-a pregatit fiicei aceeasi soarta. Cand Cristian intarzia de la serviciu, mama incepea „sa taca”. Se invartea prin casa, trantea usile, ofta si tacea, nu raspundea la intrebarile fiicei. Fata ei era toata numai jale, dar cand se auzea usa de la intrare si aparea Cristian vesel, cu sacosa plina de cumparaturi si un buchetel de flori, mama strangea din buze si se ascundea in camera ei. Poate ca atunci a hotarat sa distruga fericirea fiicei ei?!…

Ce-i de facut?
Parintii se vor amesteca aproape intotdeauna in viata copiilor lor. La urma urmelor, tutela parinteasca poate fi suportata daca pui intre familie si rude o usa imaginara. Evalueaza actiunile celor apropiati si alege ce-i bine si ce nu pentru voi. Invata sa spui „nu” si in aceleasi conditii de viata familia ta va deveni intangibila. Pentru a-ti apara mica ta lume de atacurile din afara, nu e nevoie sa inchizi usa in nas celor din jur. Este suficient sa inchizi usile interioare ale sufletului si sa nu permiti ca parerile altora sa va influenteze viata.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus