
Am adunat o coletie de alimente care au efecte benefice si care sunt esentiale in procesul de eliminare a toxinelor si de sustinere a unui proces natural de detoxifiere. Specialistii sustin ca termenul d etoxine este nepotrivit, iar detoxifierea este un mit. Probabil ca intr-o buna masura asa este, dar aceste alimente sunt o sursa de antioxidanti, vitamine si minerale care sustin procesele naturale ale metabolismului. Iar un metabolism bun inseamna o sanatate buna.
Uleiul de masline
Contine in fiecare picatura tot ce ai nevoie pentru sanatatea celulelor tale: aminoacizi, vitamine, antioxidanti, minerale, dar mai ales acizi grasi esentiali nesaturati (in special de tip Omega-3). Foarte bine tolerat de stomac, uleiul de masline provoaca ficatul si intreg tubul digestiv la depurare, iar la nivelul sangelui chiar restabileste echilibrul intre fractiunile de colesterol si trigliceride. Consumat zilnic, stimuleaza regenerarea celulelor din tot corpul.
Morcovul
Radacinile proaspete sunt bogate in antioxidanti (cu predilectie betacaroten), fibre, vitamine (B, C, D, E) si minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu). Rontaie zilnic cate un morcov si, pe langa efectul puternic detoxifiant (pe cale renala si intestinala), te vei bucura si de o excelenta protectie a pielii si ochilor impotriva razelor solare. Sucul de morcov este bun si pentru ulcerul gastric, dar nu trebuie sa exagerezi, deoarece prea mult betacaroten imbatraneste pielea si risti o intoxicatie cu vitamima A – singura care e nociva in cantitati prea mari.
Laptuca
Gustul amarui al salatei verzi (laptuca) are darul de a stimula secretiile digestive, iar consumul constant se dovedeste a fi un depurator al organismului care nu da gres niciodata. Frunzele verzi au efecte revigorante asupra mai multor organe (ficat, intestine, unele glande) si revigoreaza sistemul vascular. Salata verde este indicata si daca vrei sa slabesti sau sa-ti mentii greutatea.
Castravetele
Este foarte incarcat de apa, de aceea are un rol deosebit in detoxifierea organismului prin intermediul rinichilor. Castravetele nu trebuie sa lipseasca din salate, deoarece pe langa diureza mai are si un usor efect laxativ, sporind purificarea corpului. Daca leguma in sine te baloneaza, opteaza pentru sucul proaspat stors, care ajuta chiar si in caz de colica intestinala. Castravetele stimuleaza eliminarea toxinelor si prin glandele sudoripare (transpiratie).
Grepfrutul
La fel ca orice fruct citric, este bogat in antioxidanti, vitamine (B1, B2, PP, C, caroten), acid citric, enzime, pectina si minerale. Grepfrutul, portocala, lamaia, bergamota si mandarina sunt excelente depuratoare hepatice, intestinale, renale si cutanate – adica forteaza aceste organe sa elimine toxinele. Dar in plus fata de „suratele” lui, grepfrutul contine anumite enzime speciale, cu efecte stimulatoare pentru arderile metabolice, ducand astfel la o regenerare mai intensa. Adica la… intinerire.
Aloe
Chiar daca nu este un aliment in adevaratul sens al cuvantului, aloe este un remediu naturist de exceptie, planta insasi fiind considerate o minune a naturii. Sucul proaspat stors din frunze si amestecat cu miere este un gel comestibil care stimuleaza regenerarea tuturor mucoaselor digestive, inclusiv a celulelor ficatului. Regleaza tranzitul intestinal, secretiile digestive si are un puternic efect detoxifiant, stimuland metabolismul celular.
Marul
Antioxidantii pe care ii contine incetinesc imbatranirea, dar cel mai fascinant ingredient este pectina, un excelent purificator al tubului digestiv, care protejeaza totodata intestinele de iritatie (colita, gastrita) si diaree. Consumat cu tot cu coaja, marul are insa efect laxativ, crescand numarul toxinelor eliminate din corp.
Cerealele
Cerealele integrale trebuie consumate zilnic, deoarece sunt bogate in vitamine (B, A, E), antioxidanti, minerale (fier, calciu, magneziu, cupru, zinc, fosfor) si acizi grasi nesaturati. Sunt benefice pentru inima, vase, creier, piele, digestie, iar numitorul comun este imbunatatirea metabolismului – prin stimularea regenerarii celulare, a eliminarii radicalilor si a altor toxine din tesuturi.
Ridichile
Daca la fiecare masa mananci cate o legatura de ridichi de luna, dupa 2-3 saptamani vei avea un ten de invidiat. Ridichile au un puternic efect depurativ, fiind folosite inca din vechime pentru vindecarea afectiunilor de ficat, rinichi, intestine si piele. De fapt, ridichile sunt leacuri tocmai pentru principalele cai de eliminare a toxinelor. Iar daca tot te purifici, sa nu te miri ca scapi si de migrene!
Telina
Daca nu poti consuma lactate, telina poate deveni principala ta sursa naturala de calciu bio-disponibil (mai usor de absorbit din intestin). Tocmai datorita acestui mineral in care abunda, telina este vestita ca amplificator al libidoului. Primavara, mai e de apreciat la telina si efectul ei de curatare a organismului, datorat magneziului si flerului, pe de o parte, iar pe de alta, fibrelor care ajuta la eliminarea toxinelor din colon.
Articol exclusiv online
Sursa foto: pexels.com