Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 10 întrebări și răspunsuri despre menopauză

10 întrebări și răspunsuri despre menopauză

Fiind o perioadă pe care numeroase femei o traversează cu dificultate, menopauza ridică multe întrebări.

Bufeuri, transpirații ­nocturne, iritabilitate, ­insomnie. Știind că, odată cu instalarea menopauzei, te poți aștepta la diverse simptome supărătoare, ai vrea să înțelegi mai bine ce se va întâmpla cu tine când vei ajunge în acest punct al vieții ­care provoacă așa de multă neliniște. Cum vei ști că s-a declanșat ­menopauza și ce schimbări va suferi corpul tău? Iată răspunsurile pe care vrei să le auzi.

Ce este premenopauza?

Menopauza nu se instalează de azi pe mâine, ci este un ­proces care se desfășoară pe durata a câțiva ani. Menopauza propriu-zisă, ­definită ca lipsa menstruațiilor timp de 12 luni consecutive, este precedată de o perioadă numită premenopauză. Ea debutează de obicei între 40 și 50 de ani și durează în medie 3-5 ani. În această perioadă, marcată de bulversări hormonale importante, pot apărea acele simptome neplăcute de care ai tot auzit.

Care sunt semnele ce anunță menopauza?

În perioada ce poate dura între 6 luni și 5 ani înainte de menopauză, pot apărea primele semne, care la multe femei se traduc prin tulburări de menstruație: cicluri neregulate, flux menstrual mai mult sau mai puțin abundent ca înainte. Un alt simptom frecvent, prezent la 75-80% din femei, sunt bufeurile. Alte simptome posibile: sâni dureroși, în special în partea a doua a ciclului, dureri de cap, transpirații abundente, cistite frecvente, îngrășare, oboseală, balonări, iritabilitate, insomnie, anxietate, tristețe. Vestea bună este că rar se ­întâmplă să fie prezente toate acestea: 90% din femei se confruntă doar cu 2-3 dintre simptomele amintite.

Cât durează simptomele?

La unele femei, tulburările legate de menopauză durează doar ­câteva luni, la altele – câțiva ani
(dar pot fi prezente chiar și mai bine de 10 ani). Totuși, intensitatea ­manifestărilor tinde să se diminueze odată cu trecerea timpului. Să nu ­uităm însă că 10-20% din femei nu au niciun simptom: ciclul lor se oprește pur și simplu.

Poți preveni bufeurile?

Bufeurile se manifestă ca o senzație bruscă de căldură intensă, urmată deseori de transpirații abundente și frisoane. „Valurile de căldură“ apar o dată la câteva zile sau de mai multe ori pe zi și pot persista câteva secunde sau chiar 30 de minute. Ca să previi sau măcar să atenuezi bufeurile, nu fuma, evită cofeina, ­alcoolul, alimentele prea condimentate și fă multă mișcare!

Mai trebuie să te protejezi de o sarcină nedorită?

Da. Chiar dacă ciclul e neregulat, chiar dacă între menstruații există pauze de câteva luni, fecundația încă se produce. Cu alte cuvinte, ­până ce menopauza nu s-a instalat total (adică n-au trecut 12 luni fără să ai menstruații), sarcina rămâne posibilă. Între 45 și 49 de ani, ­posibilitatea de a rămâne însărcinată e de 2-3%, iar după ce împlinești 50 de ani, se reduce la 1%.

Viața ta sexuală va avea de suferit?

Menopauza poate atrage după ­sine scăderea libidoului și uscăciunea vaginală, neplăceri care afectează viața sexuală. Medicul îți poate prescrie o cremă de lubrifiere vagi­nală sau un tratament local cu hormoni. Studiile dovedesc că ingredientul cel mai important al vieții sexuale este relația bună cu partenerul.      

Menopauza îți slăbește oasele?

Într-adevăr, după menopauză, crește riscul să apară osteoporoza. Cu ajutorul densitometriei, ­medicul depistează dacă densitatea osoasă a scăzut și îți poate prescrie suplimente de calciu și vitamina D. Ca să‑ți menții oasele sănătoase și puternice, consumă alimente bogate în calciu: lapte și produse lactate, ­legume cu frunze verzi, nuci etc.

E obligatoriu să te îngrași la menopauză?

Declinul hormonal asociat menopauzei favorizează „topirea“ masei musculare în favoarea țesu­tului gras. Iată de ce, între 45 și 55 de ani, multe femei se plâng că li s-a modificat silueta. Dacă înainte kilogramele se depuneau pe sâni, fese ori șolduri, acum acestea se acumulează în special la nivelul abdomenului, ­ceea ce e nu doar inestetic, ci și ­periculos pentru sănătate, întrucât crește riscul diabetului și bolilor cardiovasculare. Statisticile ne arată că, pe durata menopauzei, femeile pot acumula 5-10 kg. Ca să previi îngrășarea, ai grijă la dietă: redu ­dulciurile, grăsimile și carbohidrații ­(pâine, cartofi, paste, orez, prăjeli, carne grasă) și alcătuiește-ți meniul din fructe și legume, carne slabă, pește. Foarte important este să faci regulat mișcare, mai ales exerciții ­care cresc masa musculară (genuflexiuni, flotări, ridicare de greutăți).

E de ajutor tratamentul hormonal de substituție?

Un asemenea tratament vizează înlocuirea hormonilor (estrogenii și progesteronul) pe care nu-i mai secretă ovarele. Recomandată anterior cu lar­ghețe, astăzi medicii indică terapia de substituție doar femeilor ­care au simptome atât de supără­toare, ­încât le afectează viața de zi cu zi. Chiar și atunci, tratamentul trebuie urmat pe o perioadă cât mai scurtă. Dacă nu ai simptome deranjante,
nu e recomandat să urmezi un asemenea tratament, întrucât riscurile pot depăși beneficiile.

Există analize care îți pot spune  dacă te apropii de menopauză? 

Hormonul anti-müllerian (AMH) este o analiză de ­sânge care apreciază rezerva ovariană rămasă. Menopauza se instalează odată cu epuizarea rezervei ovariene. Hormonul ­anti-müllerian poate aprecia cu aproximativ un an înainte ­instalarea menopauzei. Analiza de sânge poate fi făcută în orice zi a ciclului menstrual.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr45/10.11.2016
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns