Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alimentație și diete > 10 motive să mănânci fasole și ceva în plus

10 motive să mănânci fasole și ceva în plus

10 motive să mănânci fasole. Cândva, hrană a celor nevoiaşi, mai nou fasolea a fost ridicată la rangul de legumă vedetă şi pe mesele celor mai pretenţioşi, care i-au descifrat secretul.

Albă, roşie, pestriţă sau neagră, preparată într-o mare varietate de feluri şi introdusă frecvent în meniu, fasolea îţi poate aduce o multitudine de beneficii. Ştii care sunt acestea?

1 Te fereşte de constipaţie

Prin conţinutul generos de fibre, absolut necesare unei bune digestii, fasolea este recomandată pentru reglarea activităţii tranzitului intestinal. Un deficit de fibre în alimentaţie conduce nu doar la constipaţie, ci, în timp, şi la neplăceri precum diabetul zaharat, afecţiuni cardiovasculare, creşterea tensiunii arteriale, ulcer, hemoroizi. În plus, tot datorită bogăţiei de fibre, fasolea este inclusă în categoria alimentelor care pot contribui la menţinerea sănătăţii colonului şi evitarea cancerului la acest nivel.

fasole

2 Fasolea te energizează

Ai observat că atunci când îţi începi ziua cu un mic dejun bogat în fibre eşti mai energică şi mai binedispusă pe parcursul zilei? Un pic de fasole bătută sau o salată de fasole s-ar putea constitui în combustibilul de care ai nevoie de la chiar primele ore ale zilei. Dar nu doar fibrele o recomandă în acest scop, ci şi cel mai bun tip de carbohidraţi complecşi pe care îi conţine, nutrienţi care furnizează energie pentru muşchi şi creier.

3 Fitoestrogeni pentru doamne

Potrivit multor studii, s-ar părea că femeile care consumă constant alimente care conţin estrogeni vegetali, fasolea numărându-se printre ele, au un risc mai scăzut de a se confrunta cu cancer mamar. Nu e singurul beneficiu atribuit fitoestrogenilor, celelaltele fiind reducerea riscului de osteoporoză,  de afecţiuni cardiovasculare, precum şi atenuarea neplăcerilor menopauzei.

4 Te ajută să slăbeşti

În funcţie de soi, 150 de grame de fasole fiartă furnizează între 200 şi 300 de calorii. Puţin, după senzaţia de saţietate pe care o dă pentru câteva ore bune, răstimp în care te va feri de ronţăială şi gustări de tot felul între mese. Aşadar, dacă vrei să slăbeşti, nu ezita să introduci în meniu fasolea. Desigur, cu condiţia să nu consumi cantităţi mari, pentru a nu depăşi necesarul energetic pe ziua respectivă.

5 Te apără de diabet

Fasolea face parte din categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut, sub 55. Cea roşie are IG 29, cea albă − 31, iar cea pestriţă − 45. Acesta este motivul pentru care li se permite celor care suferă de diabet zaharat să includă fasolea în meniu. Și nu doar lor, consumul frecvent de fasole putând constitui un preţios obstacol în calea dezvoltării acestei afecţiuni.

6 Îţi protejează inima

Fiind foarte săracă în grăsimi şi aproape lipsită de colesterol, fasolea contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi reduce semnificativ riscul instalării bolilor cardiovasculare. După părerea nutriţioniştilor, consumând câte 100-200 de grame de fasole pe zi, vreme de 2-3 săptămâni, reduci considerabil nivelul colesterolului sangvin. Având grijă, desigur, să stai cât mai departe de mâncărurile cu carne grasă, lactatele cu conţinut ridicat de grăsimi şi alimentele în prepararea cărora se folosesc aşa-numitele grăsimi trans: chipsuri, cartofi prăjiți, produse de patiserie.

7 Fasolea întârzie îmbătrânirea

Fasolea e bogată în antioxidanţi, iar aceştia, după cum bine ştii, au un rol important în prevenirea distrugerii celulelor de către radicalii liberi, proces care previne multe tipuri de cancer. Aceiaşi antioxidanţi au şi darul de a amâna îmbătrânirea. În acest din urmă scop, o poţi folosi şi în uz extern. Pasează o mână de fasole bine fiartă, adaugă o lingură cu ulei de măsline şi una de miere, aplică pasta obţinută pe faţă, gât şi zona decolteului pentru 20-25 de minute, după care îndepărteaz-o cu apă călduţă. Fă asta măcar o dată pe săptămână şi te vei bucura de o piele netedă, catifelată, liniile fine vor dispărea, iar ridurile se vor estompa.

8 Un plus de vitamine şi minerale

Pe lângă proteine şi carbohidraţi, fasolea conţine şi vitamine, mai ales din complexul B, dar şi C, E şi K, precum şi fier, magneziu, seleniu, fosfor, zinc, cupru, potasiu şi puţin calciu.

Pentru a beneficia de un asemenea aport nutritiv, fierbe fasolea la foc mic, de durată, nu în oala sub presiune, temperatura ridicată sărăcind-o de nutrienţi.

9 Combate anemia

Fierul din fasole o recomandă celor care suferă de anemie feriprivă, cel mai des expuse fiind femeile, prin menstrele lunare pierzându-se o parte din acest mineral preţios, mai ales dacă sunt abundente şi de durată. O nevoie sporită de fier o au copii aflaţi în perioada de creştere, precum şi cei în convalescenţă. Cum organismul nu este capabil să producă acest oligoelement, principala cauză a acestui tip de anemie şi mijloc de înlăturare a acesteia le constituie dieta, din care, aşadar, n-ar trebui să lipsească fasolea.

10 Înlocuieşte cu succes carnea

Conţinând proteine valoroase, ele poate constitui o alternativă sănătoasă în hrana vegetarienilor, a celor care ţin post sau pur şi simplu vor să scadă consumul de produse de origine animală fără a-ți priva organismul de proteine.

fasole

Fasole pe toate gusturile

Există mai multe tipuri de fasole, fiecare cu forma, culoarea şi beneficiile ei. Ai de unde alege.

Fasole albă

E soiul cu cea mai largă răspândire şi cu cele mai multe sortimente, dimensiunea boabelor acestora variind între 5 şi 20 mm. Se remarcă printr-un conţinut bogat în potasiu şi gust aromat untos.

Conţinutul de amidon din interiorul boabelor şi faptul că are, în comparaţie cu celelalte tipuri, învelişul cel mai subţire, o fac să se înmoaie foarte repede, motiv pentru care este preferată în pregătirea reţetelor rapide.

Fasole roşie

Acest soi de fasole cu suprafaţa roşiatică şi interiorul alb este o sursă excelentă de proteine şi acizi graşi esenţiali omega 3, precum şi de fier. Consumul de fasole roşie mai are un avantaj: o cantitatea mai mare de antioxidanţi în comparație cu celelalte soiuri, comparabilă cu cea a afinelor, motiv pentru care se consideră că, introdusă frecvent în meniu, poate preveni riscul de cancer.

Fasole neagră

În general, are proprietăţi asemănătoare cu ale celorlalte soiuri, remarcându-se totuşi prin gustul uşor dulceag. Apreciată este însă pentru un conţinut mai ridicat de B6, vitamină atât de necesară optimei funcţionări a sistemului nervos, precum şi de magneziu, un mineral esenţial în menţinerea unei stări bune de sănătate.

Întrucât are coaja foarte subţire, pentru prepararea ei sunt suficiente 2-4 ore de înmuiere în apă rece şi doar o oră de fierbere.

Fasole pestriţă

Are un gust aparte şi poate fi folosită la mâncăruri scăzute, iahnii, salate. Întrucât are coaja cea mai groasă, necesită înmuiere, cel puţin patru ore, şi timp îndelungat de fierbere, la foc redus, în funcţie de mărimea boabelor (patru ore).

Cum previi balonarea

O fi ea gustoasă şi săţioasă, dar fasolea are și un dezavantaj: flatulenţa, formarea gazelor intestinale sau balonarea. Cu un pic de grijă, neplăcerea poate fi prevenită:

  • înmoaie fasolea înainte de fierbere. Acoperă boabele cu apă rece, având grijă să depăşească cu vreo două degete nivelul lor şi ţine-le în frigider cel puţin opt ore (în felul acesta, previi fermentarea cauzată de o temperatură ridicată).
  • adaugă un pic de bicarbonat de sodiu în apa de fierbre;
  • foloseşte, în funcţie de preparat, condimente ce împiedică formarea gazelor sau impulsionează eliminarea lor: cimbru, busuioc, chimen, coriandru, ghimbir, usturoi, boabe de muştar, rozmarin;
  • nu exagera cu porţiile de fasole, oricât de mult ţi-ar plăcea, îngreunarea digestiei poate duce la supărătoarea forfoteală.

Ține minte!

# Gustoase şi săţioase, mîncărurile de fasole îi aduc organismului un aport preţios de vitamine, minerale, proteine şi antioxidanţi, de un real folos în buna lui funcţionare, apărându-l astfel de multe neplăceri de sănătate.

# O jumătate de cană cu fasole fiartă are circa 120 de calorii.

# Cum orice-i mult strică, nici fasole n-ar trebui să mănânci prea multă. Limitează-te la 3-4 căni pe săptămână.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.09/2018
Text: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Leave a Reply