Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Strugurii: 10 motive să te bucuri din plin de aceste fructe ale toamnei

Strugurii: 10 motive să te bucuri din plin de aceste fructe ale toamnei

strugurii

Prea dulci, cu prea multe calorii, strugurii nu au o reputație bună când vine vorba de siluetă, însă nu e deloc așa, ba chiar ne pot ajuta să slăbim și să ne menținem sănătoși. Ai multe motive să te bucuri din plin de aceste fructe ale toamnei!

 

E vremea când se culeg strugurii. Aranjați frumos pe ciorchine, strugurii te duc cu gândul la o inimă, și chiar sunt un aliment valoros pentru acest organ. Iar boabele lor sunt ca niște bombițe de sănătate, pline de vitamine și minerale de care întreg organismul are nevoie. Dacă îți dorești o gustare bună, nutritivă și cu un indice glicemic mic, tot strugurii sunt alimentele potrivite. Desigur, orice e mult strică și cantitatea este cea care face diferența între tratament și otravă. Și, dacă tot e vremea lor, hai să ne bucurăm de gustul lor divin și de avantajele oferite de ei!

 

Beneficiile pe care le aduc strugurii

1. Te ajută să slăbești

Sunt un aliment cu puține calorii și fără grăsimi, dar cu foarte multe substanțe antioxidante. Resveratrolul este substanța care ne menține tineri, dar și cea care declanșează anumite reacții în organism care îmbunătățesc metabolismul energetic. Un studiu recent arată că dietele bogate în antioxidați ajută la menținerea greutății. O cană cu struguri are aproximativ 104 de calorii, adică exact cât avem nevoie pentru o gustare.

Citește și: Strugurii, fructele tineretii si frumusetii

2. Sunt bogați în vitaminele C și K

Au un conținut ridicat de nutrienți, dar mai ales de aceste vitamine. O cană, aproximativ 150 g, de struguri furnizează mai mult de un sfert din doza recomandată de vitamina C și K, o vitamină solubilă în grăsimi și vitală pentru coagularea sângelui și a oaselor sănătoase.

3. Previn bolile cronice

Bogați în antioxidanți, strugurii ajută la repararea celulelor afectate de radicalii liberi, cei care provoacă stresul oxidativ și care au fost asociați cu multe boli cronice, inclusiv cu diabetul, cancerul sau bolilele de inimă. Peste 1.600 de compuși vegetali benefici au fost identificați în struguri și cea mai mare concentrație se află în coaja și semințele lor. Strugurii roșii conțin un număr mai mare de antioxidanți decât cei albi. Aceștia se păstrează și după fermentare, prin urmare și vinul poate fi un medicament, când e consumat cu măsură. S-au făcut numeroase studii care au arătat că resveratrolul protejează împotriva bolilor de inimă. Iar lui i se adaugă alți antioxidanți veritabili: vitamina C, betacaroten, luteină, licopen și acidul elagic.

4. Protejează împotriva unor tipuri de cancer

Compușii vegetali pot face asta și unul dintre cei mai puternici este resveratrolul. El protejează împotriva cancerului prin reducerea inflamației, acționând ca un antioxidant și blocând creșterea și răspândirea celulelor canceroase. Lui i se alătură în această luptă quercetina, atocianinele și catechinele, substanțe mai puțin cunoscute, dar foarte puternice.

Studiile au arătat că 450 g de struguri consumați zilnic timp de două săptămâni au scăzut nivelul markerilor cancerului de colon. S-au făcut studii și privind dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase de sân atât pe modele de laborator, cât și pe șoareci, cu rezultate foarte optimiste.

Citește și: Strugurii, sănătoși și gustoși

5. Mențin sănătatea inimii

Există mai multe motive pentru care consumul de struguri este bun pentru inima ta. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale datorită conținutului de potasiu (o cană are 288 mg de potasiu). Iar o tensiune scăzută previne bolilele de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Un alt studiu a arătat că trei căni de struguri roșii consumate zilnic reduc colesterolul.

6. Scad nivelul de zahăr din sânge

Strugurii conțin 23 g de zahăr la 150 g, ceea ce-i face o alegere bună pentru cei care suferă de diabet. Și, în plus, compușii din struguri contribuie și ei la scăderea nivelului de glicemie. S-a dovedit că resveratrolul crește sensibilitatea la insulină, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea organismului de a folosi glucoza și prin urmare, nivelul de zahăr din sânge va fi mai scăzut. 

7. Mențin ochii sănătoși

Studiile pe șoareci au arăt că o dietă bogată în struguri duce la mai puține probleme ale retinei. Resveratrolul protejează celulele retiniene de razele UVA, ceea ce reduce riscul degenerescenței maculare. Alte studii indică și protejarea împotriva glaucomului, cataractei și a bolilor oculare asociate diabetului. Luteina și zeaxantina, doi antioxidanți puternici apără ochii de lumina albastră a ecranelor la care cu toții suntem expuși.

8. Îmbunătățesc memoria, atenția și starea de spirit

Consumul de struguri aduce beneficii și creierului și stimulează memoria și atenția, și asta în numai 20 de minute după consum! Iar puternicul resveratrol își aduce și aici contribuția protejând împotriva bolii Alzheimer.

9. Mențin oasele sănătoase

Datorită conținutului mare de minerale: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, mangan și vitamina K, densitatea osoasă se îmbunătățește.

10. Încetinesc îmbătrânirea și sporesc longevitatea

Tot resveratrolul este cel care acționează prin activarea genelor asociate cu îmbătrânirea și longevitatea.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de octombrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: istock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns