
Nu trebuie să fie un chin și nici să-ți ocupe mare parte din zi. Câteva schimbări în stilul de viață, ce nu-ți răpesc mult timp și pe care ar fi bine să le aplici zilnic de acum înainte, te recompensează pe termen lung cu rezultate benefice pentru sănătate și starea de spirit.
Pește în loc de carne
Numeroase studii vin cu argumente convingătoare: dacă mâncăm prea multă carne roșie, ne punem în pericol inima, excesul fiind asociat cu eliberarea toxinelor în organism, principala cauză a unor boli grave precum cancerul de colon sau guta. Iubitorii de carne susțin însă că din consumul de carne facem rost de proteine și ar trebui s-o excludem doar pe cea foarte grasă. Indiferent de preferințe, dezavantajele atârnă mai greu, iar asta înseamnă că trebuie să facem o schimbare. Așadar, n-ar fi rău să-ți iei vitaminele și necesarul de energie din pește. Dacă mănânci pește de două ori pe săptămână, ai de câștigat pe două planuri: scapi de neplăcerile digestive fiindcă acest aliment se asimilează mai repede și îți pui sănătatea la adăpost deoarece grăsimile bune reduc cu o treime riscul de a suferi un atac de cord sau de cancer.
Un pahar cu vin roșu
Două, trei pahare pe săptămână (nu mai mult) te protejează de afecțiuni serioase ce se pot instala odată cu înaintarea în vârstă – maladia Alzheimer, boli de inimă, cancer, diabet de tip II. Substanțele din vinul roșu mențin sănătatea cordului prin creșterea nivelului de colesterol bun și topirea celui rău de pe artere. Totodată, licoarea bahică reduce cu două treimi riscul de cancer de plămâni sau de colon. Potrivit studiilor, principalul ingredient, resveratrolul (prezent în coaja strugurelui roșu), acționează ca antioxidant, având puternic efect antiinflamator și proprietăți ant-tumorale. Nici în curele de slăbire nu e interzis, dar e musai să stropești cu vin (maximum 140 ml) doar mâncărurile ușoare.
Ia multivitamine!
Asigură-te că beneficiezi zilnic de cantitatea minimă de vitamine și minerale conținută de o capsulă de multivitamine. Chiar dacă mănânci zilnic fructe și legume, suplimentele au un rol important. Deficitul e legat adesea de răceli, osteoporoză, boli cardiace, chiar cancer. De exemplu, studiile arată că lipsa unei singure vitamine din complexul B crește riscul de demență și pierderi de memorie. Astfel, B-urile (B6, B12, acid folic) reduc cu 90% riscul apariției bolilor cerebrale. Vitamina A activează dezvoltarea şi reconstrucţia celulară, susţine sistemul imunitar, Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi sporeşte rezistenţa la infecţii microbiene, vitamina E oxigenează ţesuturile și susţine funcţiile de reproducere, în timp ce vitamina F reduce incidenţa bolilor cardiace.
Bucură-te de ciocolată!
Conform unor cercetători britanici, persoanele care consumă ciocolată trăiesc mai mult. Studii recente scot la iveală că 1-2 pătrățele de ciocolată de câteva ori pe săptămână scad riscul afecțiunilor cardiace, îmbunătățesc memoria, ajută la metabolizarea glucozei, combat stresul și depresia. Teobromina din compoziția ciocolatei grăbește eliberarea în creier a unor substanțe responsabile cu buna dispoziție. Tot ea stimulează mușchii inimii și rinichii. Este prezentă în ciocolata neagră cu procent ridicat (peste 70%) de masă solidă de cacao și o cantitate mică de zahăr. Această ciocolată este o bună sursă de fier, magneziu, cupru, vitamine din complexul B, proteine și flavonoide cu proprietăți antioxidante.
Nu uita să cureți buretele!
Îți vine sau nu să crezi, dar în bucătărie (în special pe chiuvetă și blatul de lucru) se adună mai mulți germeni decât pe scaunul de toaletă. Concluzia cercetătorilor americani este că buretele de vase e unul dintre principalii vinovați de îmbolnăvirea organismului: provoacă numeroase boli, devenind, din cauza umezelii, un loc prielnic pentru dezvoltarea unor focare de infecție ce pot ajunge lesne în sistemul digestiv. Oamenii de știință ne sfătuiesc să introducem buretele în cuptorul cu microunde circa 30 de secunde. Astfel, înlăturăm toți germenii nocivi (se spune că ar fi circa 20 de milioane) și prevenim consecințele nefaste ale contaminării.
Trezește-te devreme!
Dacă obișnuiești să te culci foarte târziu, vei susține că poți scăpa de acest obicei doar forțată de împrejurări. Poate că ar trebui să profiți de faptul că nimic nu te împinge să te trezești cu noaptea în cap și că e doar decizia ta cât dormi. Vei fi mai liniștită cu alegerea făcută și mulțumită că ai reușit să faci o schimbare radicală spre binele tău. Deșteptarea matinală nu e totuna cu trezitul la timp, ci înseamnă mai mult. Când ești în picioare înaintea tuturor, ai sentimentul de liniște și confort, fiind convinsă că vei putea duce la bun sfârșit ce ți-ai propus. Ai libertatea să citești o carte bună, să vezi un documentar, să iei micul dejun fără să fii deranjată de telefoane. Trezitul foarte devreme nu-ți oferă doar mai mult timp dimineața, ci și minute valoroase, care îți permit să faci mai multe în aceeași zi. În plus, chiar nu mai poți spune că nu ai când să faci sport ca să-ți menții silueta!
Respiră adânc!
Felul cum respiri îți influențează viața mai mult decât ți-ai imaginat. Respirația corectă sporește energia, relaxează mușchii și psihicul, pregătind corpul pentru eliberarea de toxine și boli. Studiile arată că respirația profundă, din abdomen, ajută la detoxificare, atenuând astfel bolile metabolice, și purifică sângele, oprind evoluția afecțiunilor cardiovasculare. Fă pauze de-a lungul unei zile și inspiră adânc pe nas, apoi expiră de câteva ori. Acest gest banal ia stresul cu mâna. Stabilește-ți anumite momente când ai putea încerca tehnica respirației corecte. Bunăoară, de fiecare dată când închei o conversație telefonică sau când te ridici de la birou, e bine să faci câțiva pași.
Clătește gura după mese!
Numeroase cercetări arată că alimentele acide, care se regăsesc adesea în farfurie, slăbesc smalțul dinților și favorizează cariile și parodontoza. Dacă perii dinții ușor, nu agresiv, circa 3-5 minute în fiecare dimineață și seară, menții sănătatea dentară mai mult timp. Dar, când nu ai cum să faci asta imediat după ce ai mâncat, este chiar indicat să clătești gura cu apă sau ceai neîndulcit pentru a opri atacul bacterian. Nici limba nu trebuie uitată. Înainte de periaj, folosește ață pentru a curăța spațiile dintre dinți și trece periuța și pe limbă, apoi clătește cu apă sărată pentru efect antiseptic complet.
Dormi pe stânga!
Studiile arată că majoritatea celor care dorm pe dreapta suferă de senzația de arsură în zona inimii. Specialiștii ne lămuresc: de fapt, este o arsură în piept apărută din cauza felului în care este construit corpul. Dormitul pe dreapta relaxează mușchiul esofagian și permite acidului să urce înapoi spre esofag. De aceea, este recomandat să dormi pe stânga pentru a reduce refluxul. Iar dacă tot a venit vorba de somn, rezultatele unor cercetări sunt alarmante: persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au o speranță de viață mai mică față de cele care se odihnesc opt ore. Așadar, este important să dormi cât și cum trebuie.
Bea apă, nu cu sucuri!
Un milion de motive stau la baza acestui îndemn. Iată câteva dintre ele: risc sporit de instalare a sindromului metabolic și a diabetului zaharat de tip II, circumferința mărită a taliei, obezitate, dereglarea nivelului glicemiei, hipertensiune arterială, valoare ridicată a trigliceridelor asociată cu colesterol mare. Iar dacă tu crezi că păcălești organismul înlocuind sucurile cu varianta light, greșești, fiindcă riscurile sunt chiar mai mari, zahărul fiind înlocuit cu îndulcitori chimici care provoacă alergii și, pe termen lung, favorizează tumorile. Cel mai simplu: bea apă! Te ajută să controlezi numărul caloriilor, energizează mușchii, face pielea catifelată, previne pietrele la rinichi, accelerează digestia, contribuie la o detoxificare naturală și eficientă.
45 de procente din comportament sunt reprezentate de obiceiuri, acele gesturi pe care le repeți frecvent și care înseamnă mare parte din viața ta. Așadar, dacă baza e șubredă, nu vei fi mulțumită de felul cum trăiești!
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.10/12.03.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com
Bune sfaturi. Macar de le-am si folosi practic in viata noastra.