
Aparent pare complicat sa scapi de 10 kilograme, dar daca vei urma cu putina ambitie aceste 10 sfaturi, vei reusi! Este mult mai simplu decat pare!
1. Fii 100% hotarata sa slabesti
70% din reusita unei diete este motivatia cu care pornesti la drum. Daca nu reusesti sa te „montezi” de una singura, cere ajutorul unei prietene, care sa joace rolul trainer-ului si sa te impiedice sa calci stramb cand esti tentata sa incalci vreo regula a regimului. Sau urmeaza dieta impreuna cu alte persoane; vazandu-i pe altii ca lupta alaturi de tine, te va stimula sa rezisti si tu impreuna cu ei.
2. Inarmeaza-te cu rabdare
Sa dai jos 10 kilograme nu dureaza o saptamana sau o luna, nici macar doua. Bine, poti sa slabesti atat de mult intr-un timp scurt, dar nu este deloc sanatos. Trebuie sa-ti impui o alimentatie echilibrata, nu un regim drastic care sa te infometeze. Inarmeaza-te cu rabdare si sa nu te astepti la minuni din primele zile ale dietei. In general, ca sa nu-ti distrugi organismul, e bine sa slabesti maxim 1 kg pe saptamana.
3. Nu sari peste micul dejun
Nu numai ca asta te va face sa mananci mai mult la masa urmatoare, dar organismul va fi in alerta si va stoca mai mult, de teama sa nu fie din nou infometat. Respecta „piramida meselor”: trebuie sa mananci dimineata, la pranz si seara. Daca ai impresia ca orice mananci te ingrasa si vrei neaparat sa renunti la ceva mancare, renunta la gustarile dintre mese, dar nu la mesele propriu-zise. Regula este sa mananci bine la micul dejun si la pranz – cand corpul are nevoie de energie, si ceva mai lejer seara, ca sa ai o digestie usoara si un somn odihnitor.
4. Spune adio dulciurilor si grasimilor
Ca sa slabesti, e musai sa renunti la alimentele prea dulci sau prea grase. Asta nu inseamna sa renunti de tot la carne, la desert sau la putinul ulei cu care iti dregi salata. Doar sa alegi variantele mai putin daunatoare din fiecare categorie de alimente: carnea de peste si de pui in loc de cea de porc sau de vita, inghetata in loc de prajituri, iaurt in loc de creme, fructe in loc de produse de patiserie etc.
5. Mizeaza pe carnea de peste
Aliat de baza in orice dieta, pestele are putine calorii, este plin de Omega 3, e usor digerabil si foarte gustos in combinatie cu legumele. Ton, somon, cod, pastrav, merlucius – ai de unde alege. Retine doar ca pestele prajit nu este indicat.
6. Consuma fructe si legume
La legume, ai unda verde. Au putine calorii, dar multe fibre si vitamine, in plus sunt satioase. Cat despre fructe, fii prudenta – chiar daca sunt indicate in diete, ele contin totusi zahar, in cantitati mai mici sau mai mari. Consuma 2-3 fructe pe zi, dar nu mai mult.
7. Ai grija ce bei
Pentru ca nu te satura atat de repede, ai impresia ca bauturile nu ingrasa. In realitate, si lichidele pot fi pline de calorii. Alcoolul pare inofensiv, dar e plin de zahar, la fel ca si sucurile carbogazoase. Incearca sa renunti la ele sau alege variantele „light”, dar cu moderatie.
8. Verifica etichetele alimentelor
Alimentele cu 0% (grasime sau zahar) sunt inselatoare. Sa nu crezi ca ele nu ingrasa deloc! Uita-te bine la ingrediente: foarte multe alimente care au putin zahar, au in schimb multe grasimi, si invers.
9. Fa miscare
Nu conteaza ce alegi: sa fugi prin parc, sa-ti faci abonament la fitness, yoga sau Tae Bo, sa te dai cu rolele sau cu bicicleta, sa inoti, sa mergi pe jos. Important e sa te misti doua pana la trei ore pe saptamana, sau 20-30 de minute pe zi.
10. Consulta un nutritionist
Sa dai jos 2-3 kg nu e o mare provocare, dar 10 kg inseamna ceva. Ca sa scapi de ele fara teama de a le mai pune inapoi, cel mai bine e sa apelezi la un nutritionist. Nu numai ca te va sfatui ce sa mananci, dar te va si motiva.