
Există peste 200 de forme de virusuri care provoacă răceli. Se spune că din pricina frigului răcim, dar nu schimbările climatice sunt vinovate, ci contractarea virusurilor gripale şi sistemul imunitar slăbit. Este important ca, atunci când te răpune gripa sau răceala, să-i dai organismului posibilitatea să lupte, fără să-l soliciţi cu treburile zilnice. Medicii susţin că şi o zi de repaus la pat face minuni în tratamentul acestei afecţiuni de sezon. E bine să te odihneşti într-o cameră aerisită, dar nu friguroasă, să te înveleşti şi să stai cu capul ridicat pe o pernă sau două pentru a ajuta la fluidificarea căilor respiratorii. Dar iată cum le poţi veni de hac de îndată acestor afecţiuni sezoniere!
1 Mănâncă o supă caldă de pui!
Un aminoacid din carnea de pui împiedică virusul să se reproducă. Mai mult, toate vitaminele şi mine-ralele din carne şi legume reduc inflamarea mucoaselor căilor respiratorii, făcând vindecarea mai rapidă. Ce nu sunt în stare să facă medicamentele face o farfurie cu supă! În plus, supa caldă te ajută să transpiri şi să elimini astfel mai rapid virusul.
2 Ia zinc!
Acest mineral sprijină sistemul imunitar şi limitează acţiunea virusurilor, reducând intensitatea simptomelor. Ultimele cercetări arată că aportul de zinc scurtează durata bolii şi scade mult severitatea simptomelor.
3 Fă baie fierbinte cu sare!
Băile calde fac minuni în caz de răceală. Inhalarea vaporilor calzi facilitează descongestionarea mucoaselor, iar sarea dezinfectează şi distruge virusurile. Cum virusurile sunt sensibile la temperaturi ridicate, această căldură sărată te ajută să elimini virusurile din cavitatea nazală. Preventiv, e bine să faci o astfel de baie dacă ai stat într-un mediu unde s-a strănutat la foc continuu.
4 Bea apă cu bicarbonat de sodiu!
Bicarbonatul alcalinizează mediul intern al organismului şi face viaţa virusurilor imposibilă. Bea de la primele simptome o soluţie pregătită dintr-un pahar cu apă şi o jumătate de linguriţă cu bicarbonat, dimineaţa pe stomacul gol şi seara înainte de culcare.
5 Foloseşte uleiuri volatile!
Uleiurile esenţiale de lămâie, scorţişoară, maghiran, piper-negru, ghimbir, mentă, oregano, cimbru, chimen, busuioc şi cuişoare au efecte antivirale, scăpându-ne mai rapid de gripă şi răceală. Pune 2-3 picături în apa băii, fă inhalaţii sau picură pe gulerul pijamalei ori într-o cremă grasă cu care să-ţi masezi pieptul.
6 Spală-ţi gura cu apă sărată!
Sună ca un sfat de la bunica, dar chiar funcţionează, mai ales atunci când ai dureri în gât. Dizolvă o linguriţă cu sare într-o cană cu apă caldă şi fă gargară de cinci ori. Nu abuza de acest truc, pentru că de regulă usucă excesiv gâtul şi înrăutăţeşte senzaţia de „ghimpi“. Această metodă se poate folosi după ce ai stat în preajma persoanelor deja răcite.
7 Ia un cocteil antigripal!
Medicul îţi poate recomanda un amestec de vitaminele B1, C şi algocalmin, administrate venos, cocteil care te pune pe picioare în numai câteva ore, chiar şi când starea ta este la pământ. De reţinut că administrarea o face personalul medical şi doar cu acordul medicului!
8 Bea multe lichide!
Mai ales atunci când ai febră, hidratarea este esenţială. Apa, ceaiul şi sucurile naturale previn uscarea mucoaselor respiratorii şi le fac mai uşor de curăţat. În plus, hidratarea corpului contribuie la eliminarea toxinelor produse de celulele moarte, fapt ce creşte capacitatea organismului de a lupta cu virusurile.
9 Consumă multă vitamina C!
Acest antioxidant puternic întăreşte imunitatea şi duce la o mai bună funcţionare a celulelor albe, care au rol de apărare. Deşi citricele sunt cele mai cunoscute surse pentru această vitamină-gardian, usturoiul, mierea, menta, pătrunjelul, ţelina şi conopida conţin cantităţi mari de vitamina C.
10 Ia antivirale naturale!
Antiviralele şi medicamentele pentru dureri şi febră sunt cele indicate în caz de gripă sau răceală, însă studiile au arătat că usturoiul determină un mediu impropriu înmulţirii virusurilor, iar substanţele antivirale fac din acesta un antigripal natural puternic. Mierea este şi ea un antiviral eficient. Combinându-le, ai un bun tratament. Zdrobeşte şase căţei de usturoi şi amestecă-i cu 12 linguriţe cu miere. Ia câte o linguriţă la o jumătate de oră.