
Dacă încerci să mănânci sănătos dar simţi că nu are efect, atunci poate că faci nişte greşeli de bază. Anumite alimente par alegeri optime pentru dieta ta, dar în spatele lor se ascund aceleaşi dezavantaje ca şi în cazul junk food.
Amestecul de fructe uscate.
Variantele făcute în casă sunt ideale, dar cele mai multe variante cumpărate de la magazin sunt precum un baton de ciocolată.
Laptele degresat.
Laptele degresat este extrem de promovat, în special cel cu nivel redus de grăsime, dar laptele degresat conţine zaharuri pentru aromă şi conţine caseina (o proteină din lapte) care este cancerigenă. S-a demonstrat că lactatele integrale (în special laptele natural) sunt mult mai sănătoase decât orice versiune cu conţinut redus de grăsime.
Alimente cu conţinut redus de grăsime.
Ca şi laptele degresat sunt din ce în ce mai multe alimente cu conţinut scăzut de grăsime sau fără grăsime. Şi ca şi laptele degresat şi acestea sunt mult mai puţin sănătoase decât versiunile integrale ale alimentelor din care provin.
ATENTIE: Grăsimea nu te îngraşă. Mai degrabă putem afirma că organismul nostru are nevoie de grăsime (în special creierul şi sistemul imunitar). Avem nevoie de grăsime ca să ardem grăsime. În plus, grăsimea (mai ales cea sănătoasă – precum cea din avocado, uleiul de cocos, etc) ne ajută să avem un grad de saţietate ridicat după mese.
Alimente fără zahăr.
Similar cu alimentele procesate din care se elimină grăsimea pentru a se înlocui cu substanţe complet nesănătoase, alimentele aşa-numite „fără zahăr” (sugar free) sunt create cu scopul de a da o falsă senzaţie de siguranţă. Aceste alimente-dulci-fără-zahăr sunt de obicei încărcate de îndulcitori artificiali care sunt recunoscuţi pentru faptul că pot cauza inflamaţii şi diverse boli şi creează senzaţia de poftă pentru şi mai mult dulce.
Lactatele.
Lactatele cu conţinut scăzut de grăsime sunt mai periculoase decât cele integrale, dar nici cele integrale nu sunt neapărat benefice pentru sănătate – hormonii cu care sunt hrănite vacile au efecte inflamatorii şi generează diverse boli. De asemenea, proteinele din lactate au fost legate de creşterea probabilităţii de cancer.
Iaurtul îngheţat.
Iaurtul îngheţat este suma afirmaţiilor despre grăsimi şi îndulcitori. În loc de iaurt îngheţat poţi să-ţi prepari îngheţată vegană sau caută lapte de cocos.
Batoanele proteice.
Lăsând la o parte discuţia despre necesitatea unei cantităţi atât de mari de proteine (chiar şi după un antrenament), corpul tău munceşte suplimentar să descompună aceste forme procesate de proteină. Dacă ţinem cont şi că multe dintre aceste batoane proteice sunt pline de îndulcitori artificiali, te sfătuim să îţi faci propriile batoane (fără gluten, vegane) pentru o gustare rapidă şi sănătoasă.
Peştele de cultură.
Te-ai gândit că peştele este întotdeauna o alternativă bună, nu? Mai gândeşte-te! Peştele de cultură este de obicei crescut în condiţii improprii, din acest motiv sunt îndopaţi cu antibiotice – şi antibioticele ajung în corpul tău.
Alimente „100% naturale”.
Ştii ce alte chestii mai sunt 100% naturale? Mercurul, arsenicul, insectele, etc. Asta nu înseamnă că este neapărat bine să le consumi. Similar, nu orice aliment pe care scrie „100% natural” este sănătos.
Sucul.
Cu siguranţă ştii că sucurile cumpărate de la magazin nu sunt o alegere sănătoasă, dar nici unele dintre cele naturale (chiar şi dintre cele pe care le cumperi de la magazinul eco). Sucul înseamnă multă aromă din fructe şi mai puţin din fibrele naturale pe care le are fructul şi care sunt un ajutor important pentru organism. Mai degrabă încerci sucurile vegetale, 100% naturale, sau şi mai bine smoothie-urile (fructe puse la blender) – acestea din urmă păstrează şi fibrele.
Tofu.
Ok, tofu este mult mai sănătos decât o mulţime de produse din carne, dar produsele din soia non-organică sunt unele dintre cele mai pline de hormoni din magazin. Caută mai degrabă produsele fermentate, din soia organică – sunt mult mai sănătoase.
Untul de arahide.
În magazine găsim o sumedenie de variante de unt de arahide sau migdale, toate pline cu zaharuri, uleiuri şi resturi procesate. Dacă tot încerci unt de arahide încearcă să gaseşti unul care să fie făcut doar din arahide naturale, fără chimicale. Vei avea ceva de furcă, dar sunt şanse să găseşti aşa ceva.
În concluzie, dacă ai impresia că eforturile tale de a mânca sănătos nu au un efect vizibil, ai grijă la alimentele de mai sus. Totuşi, ca şi cu restul detaliilor de nutriţie, tu îţi cunoşti cel mai bine organismul şi ştii ce îi prieşte aşa că: în primul rând ascultă-ţi corpul!