
Fără a constitui un substitut al insulinei sau al medicamentelor antidiabetice, de mare ajutor în scăderea nivelului glicemiei se poate dovedi o multitudine de remedii naturale.
E arhicunoscut că ţinerea glicemiei sub control, altfel spus a nivelului de zahăr din sânge, este foarte importantă în gestionarea diabetului zaharat şi prevenirea complicaţiilor pe care le acesta le atrage după sine. Pe lângă dieta cu reguli, de mare ajutor sunt şi remediile naturale.
Un pic de scorţişoară
Pe lângă gust şi aroma inconfundabilă pentru care îndrăgim scorţişoara, preţioasa mirodenie contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Exact ce are nevoie un diabetic. Printr-un consum de doar un gram pe zi, aproximativ ½ linguriţă, timp de patru luni, se reduce nivelul zahărului din sânge cu aproximativ 10%. Asta, întrucât compuşii din scorţişoară activează enzimele care stimulează receptorii insulinei. Te poţi răsfăţa cu scorţişoară şi pentru a preveni instalarea diabetului.
Oţet de mere
Ştiai că un pic de oţet (3-4 linguriţe la o masă obişnuită) reduce cu 30% riscul creşterii glicemiei? Da, s-ar părea că are un surprinzător efect benefic în diabetul zaharat. Efectul este pus pe seama acidităţii lui, prin care previne creşterile bruşte ale glicemiei.
Pulbere de păpădie
Se ia pur şi simplu, cu un sfert de oră înaintea meselor principale, aşadar de trei ori pe zi, câte o linguriţă de pulbere de păpădie. La începutul verii, se pot consuma şi frunzele proaspete de păpădie, adăugate în salate.
Infuzie din frunze de afin
Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute, după care se bea lichidul călduţ, cât mai curând după momentul în care a fost pregătit. Se beau 2-3 căni pe zi.
Decoct din coji de nucă
Pe lângă un consum moderat de nuci (au darul de a scădea glicemia), remedii pentru diabet se pot prepara şi din cojile acestora, şi din frunzele de nuc.
Decoct: Zdrobeşte mărunt cojile de la 5 nuci şi fierbe-le în 250 ml de apă 10 minute. Bea lichidul astfel obţinut pe parcursul unei zile, în patru prize.
Tinctură din frunze de nuc: se administrează câte 30-50 de picături diluate în apă plată, de 2-3 ori pe zi.
Decoct din păstăi uscate de fasole
Şi păstăile de fasole au darul de a diminua cantitatea de zahăr din sânge. Se mărunțesc 100 g de păstăi uscate şi se țin la înmuiat vreo două ore într-un litru şi jumătate de apă, după care se pun pe foc şi se lasă la fiert până ce lichidul scade la jumătate. Se ține compoziţia obţinută la macerat până a doua zi. Se bea din licoarea strecurată între mese, pe parcursul zilei.
Frunze de ceai verde
Timp de cinci ore, se ţin într-o cană cu apă rece 7 g de frunze de ceai verde, după care se strecoară lichidul şi se bea. Frunzele de ceai verde conţin substanţe care amplifică efectul insulinei, care însă se pierd prin fierbere.
Ouă crude şi lămâie
Se bate un ou proaspăt, se adaugă sucul stors de la o lămâie mică şi se consumă dimineaţa, cu cel puţin o jumătate de oră înainte de micul dejun. Se repetă trei zile, apoi trei zile pauză, timp de o lună. Treptat, nivelul de zahăr din sânge va scădea. Se poate relua după două luni.
Terapie cu muguri
Gemoterapia, căci despre ea este vorba, propune să apelăm la ajutorul mugurilor plantelor şi arborilor, aceştia înglobând şi proprietăţile florilor, şi ale frunzelor, şi ale fructelor la un loc în prevenirea şi tratarea multor boli cronice, inclusiv a diabetului. Îi găsim în farmacii şi în magazinele de produse naturiste şi se administrează sub formă de picături diluate în puţină apă. Pentru a fi eficient în caz de diabet zaharat, un asemenea tratament trebuie urmat șase luni. Efect benefic în tratarea diabetului zaharat îl au mugurii de dud, mlădiţele de măslin, de afin, de ienupăr.
Ceai de anghinare
Ştii că ceaiul de anghinare îţi poate fi de folos în detoxificarea organismului, în ameliorarea stării de sănătate a ficatului, când te confrunţi cu probleme digestive, precum indigestia, constipaţia, diareea. Dar de mare ajutor îţi poate fi şi în scăderea glicemiei. Se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană de apă fierbinte şi se beau câte două căni pe zi, în cure de o lună.
Ceai de cicoare
Pe lângă scăderea colesterolului şi a trigliceridelor, protejarea ficatului şi scăderea poftei de mâncare, prin faptul că stimulează secreţia de insulină de către pancreas şi scade producerea glucozei la nivel hepatic, cicoarea, sub formă de infuzie sau decoct, le poate fi de mare folos diabeticilor.
Infuzie: Se prepară din două linguri de rădăcină uscată la un litru de apă. Se bea zilnic, câte o cană după fiecare masă.
Decoct: Se prepară prin a fierbe o mână de cicoare într-un litru de apă un sfert de oră, după care se lasă la răcit. Se bea câte o cană înainte de fiecare masă.
Infuzie de urzică
S-ar părea că indicată diabeticilor, în scopul reducerii glicemiei, este şi infuzia de urzică. Se prepară din două linguri de plantă uscată (şi frunze, şi rădăcini) la un litru de apă. Se beau câte două căni pe zi. În plus, ceaiul de urzică stimulează diureza, protejează inima şi vasele de sânge, are efect antioxidant.
Citeste si: Ceaiul de lemn dulce, aliatul femeilor
Text: Olga Sveduneac/ sursa foto: unsplash