Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 15 gesturi simple pentru o sănătate fără cusur

15 gesturi simple pentru o sănătate fără cusur

Bea apă cu lămâie, cântă, râzi mult, spală-te des pe mâini! Sunt doar câteva dintre gesturile simple pe care le poți face în viața de zi cu zi ca să-ți păstrezi tonusul fizic și psihic.

Sănătatea este bunul cel mai de preț și merită întotdeauna să facem eforturi pentru a o păstra. Studiile arată că peste 40% din activitățile noastre zilnice sunt bazate pe obiceiurile acumulate de-a lungul anilor. Din nefericire, multe dintre aceste deprinderi sunt dăunătoare: fumăm, nu facem mișcare, mâncăm dezechilibrat, stăm ore în șir pe scaun. Dar nu e totul pierdut. Ne putem menține sănătoși la trup și echi-librați la minte vreme îndelungată dacă aban-donăm obiceiurile nocive și -adoptăm unele benefice.

Începe ziua cu un pahar de apă cu lămâie

În fiecare dimi-neață, bea un pahar cu apă caldă sau fierbinte în care ai stors 1-2 felii de lămâie. Este o modalitate excelentă să-ți începi ziua, pentru că apa cu lămâie echilibrează pH-ul organismului, întărește imunitatea, ajută digestia, împrospătează respirația, elimină toxinele, alină problemele respiratorii.

2 Cântă

Oricând poți și ai chef: la duș, când conduci mașina, când speli vasele. Potrivit cercetătorilor germani, cântatul stimulează sistemul imunitar. Studiul efectuat pe membrii unei filarmonici a arătat că, după un concert de o oră, nivelul imunoglobulinelor A (proteine ce acți-onează ca anticorpii) și al serotoninei (hormonul fericirii) era mult mai mare decât înainte de a cânta. De menționat că nu s-a întâmplat același lucru când participanții la studiu au ascultat piesa pe care au cântat-o.

3 Spală-te des pe mâini

Cea mai rapidă și eficientă armă împotriva microbilor este spălatul pe mâini. Cu un gest atât de simplu poți ține la distanță multe boli: gripa, bronșita, hepatita A, viermii intestinali etc. Spală-te obligatoriu pe mâini înainte să gătești, după ce ai tușit sau ai strănutat, după folosirea toaletei, după ce ai mângâiat un animal, înainte să mănânci.

4 Râzi

Râsul combate stresul, tristețea și depresia, dar are beneficii și pentru să-nătatea fizică. Sub efectul râsului, diafragma se contractă și se relaxează alternativ, o veritabilă gimnastică internă ce acționează asupra plămânilor, organelor abdominale și a sistemului cardiovascular. Acest masaj intern este responsabil de sentimentul de bine și de relaxare care ne inundă după o porție bună de râs. Studii recente au dovedit că râsul calmează durerile și previne maladiile cardiovasculare, în special infarctul.

5 Descarcă-ți furia

Nu ține totul în tine! Micile dispute cu partenerul de viață sunt benefice sănătății, aceasta este concluzia la care au ajuns numeroase studii. S-a constatat că partenerii care nu-și exprimă furia și nemulțumirile au un risc de deces de două ori mai mare decât cei care își reglează frecvent conturile. Reprimarea supărării și a mâniei te expune maladiilor legate de stres (deloc puține) și celor cardiace.

6 Consumă ciocolată neagră

Savurată cu moderație, ciocolata este benefică pentru sănătate: are efect antidepresiv și energizant, întârzie îmbătrânirea, scade riscul bolilor de inimă, are acțiune anticoagulantă asemănătoare aspirinei. Alege ciocolata neagră care are mai puține grăsimi și zahăr decât surata ei cu lapte! Ca să te bucuri de avantajele deliciosului aliment, este suficient să mănânci în fiecare zi câteva pătrățele.

7 Privește în jur

Ni se pare firesc să vedem bine, așa că uităm de sănătatea ochilor. Ne amintim de ei doar când apar tulburări de vedere sau simptome neplăcute (ochi înroșiți, lăcrimare, uscăciune, senzație de nisip în ochi etc.). Dacă lucrezi mult la computer sau ai o activitate ce îți suprasolicită vederea de aproape (coși, tricotezi, repari obiecte mici etc.), este important să-ți relaxezi ochii: după -30-40 de minute de concentrare vizuală, stai cinci minute la fereastră, privește în zare și clipește des.

8 Aerisește

Adeseori, aerul din interior este mai poluat decât în exterior, lucru ce poate avea consecințe nedorite asupra sănătății: astm, reacții alergice, iritații ale căilor respiratorii, dureri de cap, amețeli, oboseală, probleme dermatologice etc. Aerisirea regulată a încăperilor ameliorează calitatea aerului din interior, oferind mai mult oxigen și îndepărtând particulele nocive. Aerisește zilnic fiecare încăpere, dimi-neața și seara, timp de 10-15 minute, deschizând larg ferestrele și ușile!

9 Îmbrățișează-i pe cei dragi

Când iei în brațe pe cineva drag sau o altă persoană care are nevoie de o îmbrățișare, corpul tău secretă anu-miți hormoni care îți creează o stare interioară de bine și alungă depresia. De ase-menea, fă-ți timp periodic să scrii zece lucruri pentru care ești recunoscătoare. În ultima vreme, tot mai multe studii dovedesc că sentimentele de recu-noș-tință și mulțumirile adre-sate celorlalți contribuie la men-ținerea stării de sănătate și fericire.

10 Sună un prieten

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face ca să trăiești o viață sănătoasă și împlinită este să ții legătura cu oamenii apropiați. Pro-pu-ne-ți ca în fiecare săptămână să suni un membru al familiei sau un prieten cu care n-ai vorbit de multă vreme. Vei fi fericită că ai făcut acest gest.

11 Nu sta pe scaun fără pauză

Pe lângă obezitate, statul îndelungat pe scaun ne expune altor probleme de sănătate: diabet, boli de inimă, hipertensiune, depresie și chiar cancer. Și mai alarmant este că fiecare oră de stat pe scaun fără pauză reduce speranța de viață cu aproximativ 21 de minute, chiar dacă în rest faci mișcare și mănânci sănătos. Soluția? La fiecare oră, ridică-te de pe scaun (sau canapea) pentru cinci minute și fă câteva exerciții de întindere, plimbă-te pe hol sau pur și simplu stai în picioare.

12 Conectează-te cu natura

Natura e cel mai darnic și blând vindecător. Cercetările o confirmă: ver-deața, sunetele plăcute și mirosurile proaspete ale naturii relaxează creierul și întregul corp. Sănătatea este efectiv îmbunătățită când intrăm în contact cu natura. Fă-ți timp să ieși cât mai des afară, de preferat zilnic, să te bucuri de aerul proaspăt și lumina soarelui. Du copiii în parc, plimbă-te cu o prietenă, fă drumeții cu familia la sfârșit de săptămână!

13 Mănâncă încet

Presați de timp, înghițim mâncarea cu viteza fulgerului. Un obicei care duce la reflux gastric, balonări, indigestie. În plus, dacă mâncăm foarte repede, riscăm să consumăm prea mult și, în consecință, ne îngrășăm. Asta, deoarece senzația de sațietate apare abia la 15 minute după ce începem să mâncăm. Drept urmare, acordă-ți cel puțin 20 de minute pentru fiecare masă. Mestecă încet și bine fiecare îmbucătură!

14 Înlocuiește periuța de dinți

O periuță uzată nu doar că nu mai curăță dinții așa cum trebuie și nu masează eficient gingiile, ci chiar dăunează sănătății smalțului. În plus, cu cât mai mult timp folosești o periuță, cu atât mai mare e riscul ca ea să devină un cuib de bacterii. Înlocuiește periuța la fiecare trei luni, iar dacă medicul nu ți-a recomandat un produs anume, alege una cu peri moi.

15 Slăbește fără sport

Sportul e alegerea ideală dacă vrei să-ți menții silueta ori să slăbești, dar nu toată lumea are timp pentru mișcare. Ei bine, activitățile obișnuite de zi cu zi te ajută în lupta cu kilogramele în plus:

Când mergi la cumpărături, consumi într-o oră 200 de calorii.
În 15 minute de dat cu aspiratorul, arzi 43 de calorii și tonifici musculatura umerilor, mâinilor și feselor.
Dacă te plimbi o jumătate de oră, arzi 60 de calorii, iar când dansezi 15 minute, scapi de 65 de calorii.

Citește și:

Fibromialgia – când te doare peste tot

Ce spune grupa de sange despre sanatatea ta

Cele mai rele obiceiuri

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/13.08.2015

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns