
Deși medicii ne dau soluții universale pentru a preveni o arie largă de afecțiuni, adevărul este că multe dintre ele sunt o moștenire pe care nu o putem nega.
Ai observat că unele persoane duc un stil de viață haotic și totuși sunt sănătoase tun, în vreme ce altele, deși țin cont de toate sfaturile medicilor, se confruntă cu o mulțime de afecțiuni? De „vină” pentru aceste diferențe este moștenirea genetică a fiecăreia dintre noi. Mai mult decât atât, uneori ea nu vine de la părinți, ci de la alte rude mai îndepărtate, și nici nu suntem conștienți de ea. Iată câteva afecțiuni pe care le moștenim din familie și, mai ales, ce putem face pentru a le preveni:
- Boala de care suferă jumătate din populația adultă a țării noastre
O afecțiune extrem de frecventă în țara noastră este boala reumatoidă. Extrem de multe afecțiuni intră sub acest spectru, de la artrită și artroză, până la fibromialgie. Deși se spune că aceste boli sunt provocate de factori de mediu – expunere la frig sau condiții grele de muncă – în realitate ele sunt cel mai des moștenite din familie.
Artrita reumatoidă este una dintre afecțiunile cele mai frecvente din această categorie și de cele mai multe ori ea se dezvoltă nestingherită chiar și la persoane care duc un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și mișcare zilnică. Există, însă, și unele soluții pentru a o preveni în mod eficient. Un asemenea test genetic pentru artrita reumatoida, de pildă, te poate ajuta să descoperi care este riscul să suferi de această afecțiune, dar și să o previi printr-o nutriție personalizată. Tot cu ajutorul lui vei descoperi și ce micronutrienți te vor ajuta să previi boala precum și medicamentele cu care să o tratezi.
- Hipertensiunea, o afecțiune pe care nu o poți preveni doar prin sport și alimentație sănătoasă
Bolile cardiovasculare sunt, conform Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile care provoacă cele mai multe decese la nivel mondial. Deși avem senzația că bolile cardiovasculare pot fi prevenite cu ajutorul unei alimentații sărace în grăsimi și cu ajutorul mișcării, cel mai important rol îl joacă moștenirea genetică. Așa se face că unele persoane se înfruptă fără reținere din mâncăruri grase, fără să aibă nicio problemă de sănătate. Există, desigur, și reversul medaliei – persoane care au grijă în permanență de ce pun în farfurie, dar care au tensiunea mare indiferent ce ar mânca.
Această afecțiune este una foarte comună și se estimează că în jur de 29% din totalul populației suferă de această maladie. Tensiunea arterială tinde să se mărească odată cu vârsta și este în mod special periculoasă pentru că nu este ușor de observat. Unele dintre simptome sunt migrenele de dimineață, amețelile, greața, sângerările nazale, oboseala cronică sau insomniile, dar, cel mai adesea, boala evoluează fără simptome, fiind din acest motiv numită și „ucigașul silențios”.
Mai multe gene sunt responsabile pentru reglarea tensiunii arteriale și fiecare dintre ele poartă cu sine o trăsătură care sporește riscul de hipertensiune. O persoană care este conștientă de riscul propriu poate lua măsuri preventive pentru a scădea tensiunea și, de asemenea, poate consulta un medic în legătură cu factorii de risc și afecțiunea respectivă.
Au fost indentificate anumite variații genetice care pot spori semnificativ riscul de hipertensiune. Printr-o analiză a acestor variații, riscul de dezvoltare al hipertensiunii poate fi determinat și redus prin măsuri preventive specifice. Analiza genetică facilitează de asemenea identificarea celor mai eficiente terapii pentru scăderea tensiunii arteriale.
- Cancerul la sân, o boală pe care încă nu știm în totalitate cum să o prevenim
Lumea medicală nu a identificat încă un responsabil direct pentru niciun tip de cancer, însă genetica joacă un rol extrem de important. Un caz celebru este cel al actriței americane Angelina Jolie care, după ce și-a pierdut mama și mătușa în fața acestei boli, a descoperit că are un risc ridicat de a suferi ea însăși de cancer la sân și a apelat la mastectomie, pentru a preveni afecțiunea.
Totuși, doar circa 5% dintre cazurile de cancer la sân sunt cele moștenite genetic. Majoritatea sunt cauzate de interacțiunea nefericită dintre predispoziția genetică și factori declanșatori de mediu. Femeile care prezintă un risc ridicat de cancer la sân se supun unui risc mai mare dacă duc un stil de viață mai nesănătos. În cazul femeilor, este important să își cunoască riscul genetic și, dacă este necesar, să ia măsuri preventive și/sau să facă schimbări ale stilului de viață.
Deși unele cazuri de cancer la sân apar sporadic odată cu vârsta, se estimează că predispoziția genetică este responsabilă pentru aproximativ 58% din cazurile de cancer la sân. În prezent, pot fi testate zece gene asociate cu aceasta maladie, pentru a depista trăsături care influențează riscul individual asociat bolii. O persoană cu o predispoziție genetică puternică la cancer poate reduce riscul general adoptând o dietă echilibrată și evitând alți factori de risc. De asemenea, controalele regulate vor permite depistarea precoce a bolii și aplicarea unui tratament timpuriu.
O serie de analize si teste genetice te-ar putea ajuta să descoperi care sunt riscurile de a dezvolta o asemenea boală, dar și care sunt opțiunile tale în ceea ce privește prevenția si tratamentul medicamentos.
O mulțime de probleme de sănătate sunt o consecință a moștenirii genetice, inclusiv cele de natură stomatologică, iar dacă îți dorești să te protejezi de ele, trebuie să știi ce „bagaj” ai din acest punct de vedere.
Sursa foto: Syda Productions/Shuttertsock