
Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, iar semnele subtile pe care ni le dă organismul nu trebuie niciodată ignorate.
O afecțiune în stadii incipiente este mereu mai ușor de tratat, iar pentru a ne proteja sănătatea primul lucru pe care trebuie să-l facem este să fim atente la toate semnele pe care ni le dă propriul nostru corp. Uneori semnalele lui sunt foarte subtile și ajungem la medic prea târziu. Iată câteva dintre bolile tăcute, asimptomatice în primele stadii și de care trebuie să ne ferim:
- Boala care este diagnosticată adesea „din pură întâmplare”
Statisticile arata ca majoritatea persoanelor care suferă de o forma de diabet au fost diagnosticate din pură întâmplare, atunci când au mers la medic pentru alte probleme. Ignorată, însă, boala poate duce la o mulțime de complicații care afectează dramatic stilul de viață al pacientului.
Deși se spune că dulciurile reprezintă cauza principală a acestei boli, ea este adesea consecința moștenirii genetice sau a unui stil de viață, per total, nesănătos. În primele faze ale bolii, simptomele pot trece neobservate. Oboseala sau senzația acută de sete sunt doar două dintre simptomele care pot fi ușor ignorate de pacienți. Dacă vei citi aceste materiale concepute chiar de medici vei observa că o mulțime de simptome sunt aproape insesizabile. Un stil de viață sănătos și vizitele regulate la medic te pot ajuta să ții departe această maladie, dar și să o ții sub control în cazul în care primești un diagnostic nefavorabil.
- Afecțiunea cu care poți trăi și câteva decenii fără să o sesizezi
O altă maladie asimptomatică și diagnosticată adesea prea târziu este Hepatita C, care este și cea mai severă formă de hepatită. Din păcate, țara noastră ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană la numărul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune. Este o boală fără simptome, dar care netratată degenerează în ciroză și insuficiență hepatică.
Mulți dintre pacienți au fost infectați înainte de anul 1992 când în centrele de transfuzii nu se efectua testul pentru virusul care o cauzează (HCV). Virusul se poate lua și de la cabinetele stomatologice care nu efectuează o sterilizare optimă a instrumentarului, dar și de la saloanele de cosmetică (de la instrumentele folosite pentru manichiură, pedichiură etc.) Cel mai frecvent simptom al hepatitei C este oboseala, iar testul pentru a depista prezența virusului în organism se poate efectua la cerere. Uneori pacienții trăiesc și 20 de ani fără să știe că au hepatita C, însă repercusiunile acestei boli sunt dintre cele mai grave.
- Boala care afectează în mod special femeile după menopauză
Osteoporoza, boala oaselor poroase, este o afecțiune cu o incidență crescută în rândul femeilor care au trecut de menopauză. Este o boală care nu are simptome în stadiile timpurii și se dezvoltă nestingherită și neobservată. Un stil de viață sănătos – consumul de alimente bogate în calciu și chiar administrarea de suplimente pe bază de calciu – ne pot proteja de această boală, însă istoricul medical din familie este extrem de important.
Dacă ai trecut de menopauză, un test pentru determinarea densității minerale osoase prin metoda (testul DXA) te-ar putea ajuta să depistezi boala și să începi un tratament când încă nu au apărut durerile și fracturile.
Aceste trei afecțiuni sunt prea des descoperite târziu, când viața pacientului este chiar pusă în pericol și nu ne rămâne decât să ne îngrijim de sănătatea noastră înainte ca ea sa fie periclitată.
Sursa foto: Shutterstock