
În fiecare dimineață se repetă scenariul – te simți amorțită, fără vlagă și fără chef pentru o nouă zi. De vină sunt câteva lucruri pe care le trecem, de obicei, cu vederea.
Un somn bun e esențial pentru sănătate. În timpul somnului, corpul și mintea ta se refac, rezervele de energie se regenerează. Sau cel puțin așa ar trebui… Iată care sunt cele mai frecvente 3 motive pentru care nu reușești să te odihnești cum trebuie și ce poți să faci în privința lor:
1. Patul tău nu e suficient de confortabil
Patul ar trebui să fie un templu al relaxării – iar asta începe de la o saltea de calitate și merge până la opțiunea pentru așternuturi din țesături naturale, care lasă pielea să respire. Suprafața pe care dormi trebuie să ofere susținere corpului tău, însă, cu timpul, ca urmare a uzurii, saltelele de pat tind să-și piardă din formă și fermitate.
O soluție foarte inteligentă pentru a amâna înlocuirea saltelei, dar pentru a te bucura totuși de un somn excelent este să pui peste saltea un topper. Topper-ul este ca o saltea mai subțire (între 3 și 10 cm) ce se așază peste salteaua existentă. Există diverse variante de topper, dintre care cele din latex și cele cu spumă cu memorie sunt cele mai recomandate de specialiști. Diferențele le vei observa imediat – e ca și cum ai avea un pat nou, ferm, însă vei cheltui 30% din valoarea unei saltele noi.
Astfel te vei mișca mai puțin în căutarea unei poziții bune de somn, deci vei adormi mai repede. Durerile de gât și de spate vor dispărea și ele, așadar dimineața vei fi cu adevărat fresh.
2. Folosești telefonul mobil înainte de culcare
Obișnuiești să verifici rețelele de socializare pe telefon sau tabletă după ce te-ai instalat în așternuturi?
Acest obicei atât de frecvent astăzi este o cauză principală pentru dificultatea de a adormi și pentru calitatea slabă a somnului. Cercetătorii de la Harvard notează că expunerea la lumină pe durata nopții dereglează ceasul biologic, iar creierul nostru primește semnale contradictorii dacă este zi sau noapte și dacă ar trebui sau nu să dormim. Mai mult, lumina albastră emisă de dispozitivele electronice afectează și vederea – nu e de mirare că uneori ne simțim ochii iritați și obosiți după ce stăm prea mult în fața ecranului.
Ce ar trebui să faci? Cu o oră înainte de culcare, renunță total la orice dispozitiv electronic (telefon, tabletă, laptop, televizor) și chiar te sfătuim să „interzici” cu totul telefonul în dormitor. Înlocuiește cititul pe telefon cu o lectură ușoară – o revistă, de exemplu.
3. Îți faci prea multe griji
E foarte probabil ca seara, înainte să adormi, să faci retrospectiva zilei, să analizezi întâmplările trecute și să te gândești cu preocupare la a doua zi și la problemele de acasă sau de la serviciu. Mintea are nevoie de o pauză, pentru a trece de la agitația zilei la starea de calm necesară somnului.Stresul te ține trează și te face să dormi „iepurește”. Creierele noastre percep acest stres ca pe o situație cu potențial periculos și sunt programate să rămână alerte, pentru a reacționa.
E drept că nu poți înlătura total gândurile, însă poți încerca să le diminuezi. Creează-ți un mic ritual relaxant înainte de culcare: o baie caldă, un ceai de tei, o lumânare parfumată aprinsă în timp ce te răsfeți cu un masaj la tălpi… Dacă totuși mintea ta continuă să fie ținută în priză de frământări, evită să te bagi în pat și găsește o altă activitate care te poate distrage: gimnastică, ansamblarea unui puzzle, udatul florilor, realizarea de decorațiuni din hârtie, pictatul ș.a.
Pune aceste sfaturi în practică și vei reuși să dormi mai bine. Ce alte lucruri crezi că mai interferează cu somnul tău?
Sursa foto: Shutterstock