Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 3 riscuri ale sarcinii trecute de termen

3 riscuri ale sarcinii trecute de termen

1. Placenta imbatraneste si nu mai poate face fata nevoilor crescute de hrana si oxigen ale fatului, care incepe sa consume din propriile rezerve de grasime (au pielea mai cutata la nastere).

2. In alte sarcini depasite, evolutia este total opusa. Copilul continua sa creasca- 3% dintre copiii nascuti peste 42 de saptamani au greutatea la nastere mai mare de 4,5 kg. Acesti bebelusi sunt numiti macrosomi si pot crea probleme in timpul travaliului. Nu au loc sa treaca prin canalul pelvin si daca totusi se angajeaza, ei vor produce leziuni mari ale partilor moi ale mamei (perineu, vagin). Medicii sfatuiesc mamele ca in astfel de situatii sa nasca prin operatie de cezariana.

3. In tubul digestiv al copilului exista un lichid galben-verzui numit meconiu, care este format din bila, secretii intestinale, vernix (substanta grasoasa ce acopera pielea fatului). Daca sarcina depaseste termenul, sansa ca micutul sa elibereze meconiu in lichidul amniotic creste. Inhalarea acestuia o data cu prima gura de aer poate produce iritarea plamanului si probleme respiratorii. Aceasta problema apare destul de rar, cu toate ca urme de meconiu in lichidul amniotic pot fi gasite in 33% din nasterile la termen si 50 % din nasterile la 42 de saptamani.

Principala grija a medicilor este sanatatea copilului: daca el este bine, nu-si mai fac griji asupra datei prezumtive a nasterii. Pentru ca fiecare copil este un unicat, unora le trebuie timp mai mult, altora mai putin ca sa se hotarasca sa vina pe lume.

Medicul te sfatuieste sa observi cu atentie ritmul lui si sa retii de cate ori se misca intr-o zi. Daca ai impresia ca este mai „lenes”, adreseaza-te imediat medicului! Scaderea numarului de miscari poate semnala alterarea starii lui de sanatate.

Testul nonstres il ajuta pe medicul tau sa vada daca micutul este suferind sau nu. Este o modalitate de monitorizare a felului in care se modifica ritmul batailor inimii lui, luna de luna.

Un alt tip de test pe care medicul ti-l poate recomanda consta in urmarirea frecventei cardiace la fat, dupa fiecare contractie uterina.

Ecograful este o metoda foarte utila de urmarire a sarcinii pe toata durata ei. El poate masura dimensiunile copilasului, cum respira sau cum ii bate inimioara. De asemenea, poate inregistra miscarile micutului si poate evalua cantitatea de lichid amniotic.

Daca aceste teste arata semne de suferinta fetala, travaliul va fi indus imediat!

Comments

comments

Lasă un răspuns