
Colesterolul este o substanță grasă produsă de ficat, vitală în formarea membranelor celulelor, a vitaminei D și a unor hormoni. Pentru că este insolubil în apă, colesterolul nu se dizolvă în sânge, ci este transportat ca atare prin organism.
Lipoproteinele sunt cele care ajută la transportarea colesterolului. Există două tipuri de lipoproteine: cele cu densitate mică (LDL), cunoscute și drept „colesterol rău”, şi care se pot depune pe artere și pot cauza probleme grave de sănătate, în timp ce lipoproteinele cu densitate mare (HDL), „colesterolul bun”, ajută la eliminarea colesterolului din organism și la buna funcționare a inimii.
Simptomele colesterolului rău mărit sunt aproape inexistente în primă fază, iar pentru a fi diagnosticat este nevoie să îți faci un set complet de analize. Dacă citești acest articol util, vei vedea care sunt valorile normale ale colesterolului și când este cazul să îți faci griji din cauza lor. După cum ai văzut în articolul respectiv, există anumiți factori de risc care te pot predispune la niște valori anormale ale colesterolului. Principalul pericol este reprezentat de bolile pe care colesterolul le poate agrava. Iată care sunt acestea:
Bolile de inimă variază de la femei la bărbați, însă sunt principala cauză a deceselor în rândul ambelor sexe, mai ales în SUA. Acestea pot avea la origini un colesterol mărit, care a trecut neobservat sau care a fost ignorat de-a lungul anilor. Primele simptome care ar trebui să te trimită de urgență la medic sunt durerile în piept, amețeli, oboseală cronică, respirație dificilă, dureri în gât, maxilar, abdomen sau spate și amorțeli în extremitățile membrelor.
Accidentele vasculare pot fi cauzate de depunerile de colesterol de pe vasele de sânge, care pot crea blocaje în creier. Accidentele vasculare minore nu au simptome majore, însă dacă tu sau cineva apropiat are amețeli bruște, o stare de confuzie, nu poate articula bine cuvintele, are amorțeli în mâini, picioare sau în mușchii feței, este indicat să te adresezi imediat medicului. Cu cât această afecțiune este diagnosticată mai repede, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.
Infarctul apare în momentul în care sângele nu mai ajunge la inimă. Acest lucru se poate întâmpla din cauza blocajului unei artere, un proces care are loc de-a lungul timpului și nu are simptome. Atunci când o parte din colesterolul depus pe vasele de sânge se rupe, se formează un cheag de sânge în jurul acelui loc, care poate bloca circulația și poate priva inima de oxigen și de nutrienți. Semnele unui infarct includ dificultăți respiratorii, amețeală, indigestie, amorțirea brațului drept, oboseală și anxietate.
Boala arterială periferică a membrelor inferioare este cauzată de un flux sangvin redus prin artere. În momentul în care arterele sunt blocate sau îngustate de depunerile de colesterol, sângele nu mai circulă suficient pentru a oxigena și hrăni mușchii, iar acest fenomen este vizibil mai ales la nivelul membrelor inferioare. Cel mai cunosut simptom este acela de tensiune sau durere la nivelul gambelor, în timpul mersului. Picioarele se umflă și devin sensibile la palpare, însă simptomele dispar în starea de repaus.
Aceste boli sunt cele mai comune cauzate de colesterolul rău mărit și principalul motiv pentru care trebuie ținut sub control. O dietă săracă în grăsimi, combinată cu sport, este cel mai simplu mod prin care poți reduce colesterolul mărit și îl poți crește pe cel benefic organismului.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Monkey Business Images