
Fiecare femeie este unică, datele genetice sunt altele, stilul de viață poate fi diferit, și, cu toate acestea, aproape toate femeile manifestă predispoziție pentru unele și aceleași probleme de sănătate.
Chiar și fără studii medicale, nu este greu de ghicit că afecțiunile la care sunt predispuși bărbații sunt, în mare parte, diferite de cele întâlnite în cazul femeilor, cu toate că există, bineînțeles, destule boli care nu țin cont de asemenea considerente. Responsabili pentru aceste diferențe sunt factori precum anatomia, variațiile genetice și nivelul de hormoni.
Potrivit healthline.com, bărbații pot avea însă surprize și se pot trezi cu simptome ce indică afecțiuni cu care se confruntă mult mai des femeile. Printre acestea, osteoporoza, bolile tiroidei, infecțiile urinare și, foarte rar, cancerul de sân.
Să vedem, însă, care sunt câteva dintre cele mai comune afecțiuni în cazul femeilor, cu precizarea că existența unor predispoziții nu conduce obligatoriu la manifestarea bolii, dar ne poate face să ne gândim la măsurile de prevenție.
Bolile de inimă
Afecțiunile cardiace sunt principala cauză de deces în lume, în cazul femeilor și bărbaților, deopotrivă, lucru care le face o problemă de sănătate publică. Este vorba despre ateroscleroză, insuficiența cardiacă, infarct și accidentul cerebral vascular, boli care sunt favorizate și de anumiți factori de risc, precum hipertensiunea arterială, fumatul și o dietă săracă în nutrienți, dar bogată în grăsimi saturate.
În cazul femeilor, adevărata problemă o reprezintă faptul că aceste boli pot duce la dizabilități și deces prematur (în jurul vârstei de 60 de ani), dar și faptul că nu sunt întotdeauna diagnosticate la timp, simptomele ușoare, precum dificultățile de respirație sau durerile de umăr, fiind adesea trecute cu vederea.
Artrita
Artrita este, de fapt, denumirea generică dată unui număr de peste 200 de afecțiuni înrudite, care se manifestă prin inflamații la nivelul articulațiilor. Cauzele pot fi foarte diferite, de la moștenirea genetică, la infecții, traumatisme sau un metabolism care nu funcționează normal, iar simptomele țin de dureri și rigiditate la nivelul încheieturilor.
Cea mai întâlnită formă în cazul femeilor este artrita reumatoidă, care se poate instala inclusiv la vârste tinere și poate avea consecințe grave, dar există și alte tipuri de artrită frecvent întâlnite. În acest articol poți afla totul despre artrita, în toate formele sale, începând cu definirea bolii și identificarea principalelor cauze, și încheind cu informații despre diagnosticare, tratamente și metodele de prevenție.
Osteoporoza
Boală osoasă care demineralizează osul, conducând la fracturi, osteoporoza se poate manifesta și în cazul bărbaților, dar este, în primul rând, o problemă care le afectează pe femei, în special după vârsta de 50 ani. Rezultă dureri, dizabilitate și, adesea, spitalizare.
Vestea bună este că această afecțiune poate fi în mare măsură prevenită, printr-un aport de calciu, o dietă sănătoasă, exercițiu fizic moderat, existând însă și tratament medicamentos, care poate stimula producția de os, în cazul în care boala s-a instalat.
Sindromul ovarelor polichistice
O altă problemă cu care se confruntă un număr mare de femei (aproximativ 10%), dar care nu întotdeauna pune în pericol sănătatea. Cu toate acestea, monitorizarea este importantă, pentru că se poate ajunge și la complicații, cum ar fi infecțiile care se pot extinde la nivelul uterului, afectând fertilitatea. Chisturile ovariene pot provoca acnee, creșterea în greutate și menstruații neregulate.
Cancerul de sân
Poate afecțiunea despre care se vorbește cel mai mult în ultima vreme, atunci când subiectul este sănătatea femeilor. Nu fără motiv: numărul cazurilor este în creștere, de la un an, la altul. Cauzele apariției acestei forme de cancer pot fi legate de variațiile genetice la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2, dar, de foarte multe ori, este vorba despre interacțiunea moștenirii genetice cu efectele unui stil de viață nesănătos, în care un rol important îl joacă factorii de mediu.
Este important pentru femei să își cunoască istoricul de familie și astfel, riscul genetic, dar la fel de important este să adopte un stil de viață echilibrat și să realizeze controale medicale periodice.
Sursa foto: Shutterstock